Zamena seta kvacila na 2108

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Boki78

Re: Zamena seta kvacila na 2108

Post by Boki78 »

Danas sam skinuo svoj prvi menjac pod budnim usima (oci su mu bile zauzete necim drugim) prof. dr. Elektronicara :D Uspeo sam u herojskom poduhvatu za samo 6 sati rada :mrgreen: Sutra rasturamo menjac u komadice pa sklapamo "novi" :D

Elem prekjuce pritisnem pedalu kvacila, i ne dozivim da se ista vrati. Lamela odvoji i moglo se slobodno saltati po brzinama .... Nakon skinutog menjaca samo nasli raspadnuti potisni lezaj, korpu koja vizuelno izgleda ok. lamelu pred kojom je tek zivot, ali i zamajac na kome sa vide tragovi neravnomernog naleganja lamele :) Sutra cemo lamelu pod presu pa da gledamo kako propadaju perca, a mozda i menjac pokaze neku falinku, jer je pre ovog incidenta glavio u prvoj i drugoj :)

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Danas i meni zaribao ležaj, pukla korpa dva perca ,ali sam je na kvarno odvezao do majstora, vratio stari ruen i stari ležaj i radi ko novo. Znači odustajem od phc-a i sledeći put ide ruen na nitovanje.

Boki78

Post by Boki78 »

Za pored sachs seta od skromnih 20+ hiljada dinara? :mrgreen:

BTW pre koji mesec sam video u UKR Sachs set kvacila od samo 7,5k dinara (doduse za 11x lajke). To me malkice nagna na razmisljanje. Cena originalnog firmiranog seta i jeste oko 200e za vozila slicna lajci, tako da ona cena od 20k dinara iako prevelika za ladaske pojmove nije nenromalna. Sa druge strane ovo od 7500 din deluje kao neka kopija kopije, sem toga sumnjam nesto da sachs pravi druk lagere sa plasticnim nosacima. Elem sta se desi kad covek plati 20 k dinara, a dobije ovo od 7.5k ? :)

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Boki78 wrote: Elem sta se desi kad covek plati 20 k dinara, a dobije ovo od 7.5k ? :)
Dobijes slobodno trziste :D
odnosno slobodno formiranje cena na trzistu sve dok placas PDV kao prodavac - onda prodajna cena nije problem, moze da bude ko avion ako to neko hoce da plati po toj ceni ...

Boki78

Post by Boki78 »

Slobodno formiranje cena nije problem, to potpada pod diskreciju prodavca. Medjutim prodaja falsifikata je kaznjiva zakonom :)

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Sta znaci proklizavanje lamele?? Cujem da se tako manifestuje da je lamela pred krajem.. Pre dve godine kad sam se vracao iz grada samo mi je kvacilo propalo i kuci sam dosao jedva menjac je krcao kao lud prilikom prebacivanja brzina. Tad mi je mehanicar sa francuskim kljucem nesto dotegao ili opustio i kvacilo je hvatalo pri kraju tako da sam mogao da odem da kupim lamelu za zamenu. Pitao sam vec u nekoj temi sta je on to uradio, jer mi je trip kad krenem na put negde da mi tako ne otkaze lamela,niko mi nije odgovorio, a ovako bih bar dosao do prvog majstora... Presao sam 12000 km od te zamene i ponovo me kvacilo brine, mozda se tripujem ali se plasim da me ne ostavi negde na putu posto cesto idem na relaciji BG-KV...
Samo Samara Srbina Spasava

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

kvalitetno kvacilo kod dobrog vozaca moze da traje i vise od 50 000 km, a kod prosecnog vozaca recimo 20 000 km, ne bih se bas nesto narocito brinuo na tvom mestu al ti sebe najbolje poznajes kao vozaca a znas i otprilike kakav kvalitet delova si prosli put kupio kad si menjao taj set kvacila

Boki78

Post by Boki78 »

Gago wrote:Sta znaci proklizavanje lamele?? Cujem da se tako manifestuje da je lamela pred krajem.. Pre dve godine kad sam se vracao iz grada samo mi je kvacilo propalo i kuci sam dosao jedva menjac je krcao kao lud prilikom prebacivanja brzina. Tad mi je mehanicar sa francuskim kljucem nesto dotegao ili opustio i kvacilo je hvatalo pri kraju tako da sam mogao da odem da kupim lamelu za zamenu. Pitao sam vec u nekoj temi sta je on to uradio, jer mi je trip kad krenem na put negde da mi tako ne otkaze lamela,niko mi nije odgovorio, a ovako bih bar dosao do prvog majstora... Presao sam 12000 km od te zamene i ponovo me kvacilo brine, mozda se tripujem ali se plasim da me ne ostavi negde na putu posto cesto idem na relaciji BG-KV...
Jedino sto je mogao da na brzinu uradi je da nasteluje sajlu kvacila tako da cim malo opustis pedalu korpa "zahefta" lamelu. No to ne znaci da ce uvek da ti pomogne. Kvacilo moze tako da ti ispropada da samo zamena resi problem. Meni se letos raspao potisni lezaj, i mogo sam samo da slikam menjac u koloru sve sa tom sajlom.

Zasto te ponovo brine kvacilo?

Gago

Post by Gago »

Ma nekako se cudno ponasa... Ne umem da opisem to, ali je cudno. Sad kad sam dolazio u BG prilikom izlaska sa autoputa kada sam hteo da prebacim u trecu, kvacilo se tako lako stisnulo da sam pomislio da je propalo, ali na srecu nije. Delove koje sam kupio pre dve godine su Master Sport i verujem da nisu neki kvalitet.... I prilikom prebacivanja brzina menjac zna da zapne, da ne prebaci odmah, pa me to nervira. Jos malo pa lada stize do 70000km a ulje nikad u menjacu nije menjano, moracu to na leto da zamenim...

Boki78

Post by Boki78 »

Po ovome sto si opisao bice da ti se kropa malko cudno ponasa. Uglavnom spremaj se lagano, tj prikupi ~100e za radove. Master Sport i nije neka sreca. Ulje obavezno zameni. Mnogo ne samo ladasa veruje da se ulje u menjacu nikad ne menja, na zalost menja se. Kad bi jednom otvorili menjac javilo bi im se i zasto (sto metalnih opiljaka sto raznog drugog djubreta koliko volis). Zapinjanje pri prebacivanju moze biti bas zbog kvacila, ukoliko korpa lepo ne odvaja. Ako se ne bude resilo na taj nacin, tj to ne bude bio uzrok onda menjac ide na remont, a to je skupa i mucna rabota i to ne preporucujem jer ces 95% dati pare i dobiti papak. Mozda je bolja varijanta uzeti negde polovan koji je moguce probati na kolima pre kupovine. Nov je samo ~600e :mrgreen:

Gago

Post by Gago »

Pa to je sve menjano pre dve godine, msm u kompletu... Nadam se da se ja mozda tripujem, mozda me je strah malo od toga da me ne izda na putu, jer prosli put kad se to desilo tri dana sam isao za redom KV-BG i onda cetvrti dan kad sam se vracao iz grada kuci lamela je otkazala, tako da sam imao srece... A auto planiram da vozim jos dve-tri godine i ako bude morao menjac da se menja razmislicu da li da menjam ili da koristim bus i taxi... Kola ne mucim nesto posebno, ne potpisujem ne drzim na kvacilu tako da se nadam da se varam sto se simptoma tice ...

Boki78

Post by Boki78 »

Pametno bi ti bilo da se uclans u AMSS. Imas dzaba slepovanje na relacijama do (valjda) 40km. Imas i skuplji paket koji vazi i za inostranstvo. To za ne dao Bog.

Sto se MS delova tice, OK je sto si sve menjao u komplatu ali MS je trgovacki brand koji potpisuje raznorazne delove veoma promenljivog kvaliteta, i oni sami po sebi su vise krs nego nesto dobro.

Moze biti jako logicno da i korpa popusta jer ti pedala postaje laksa, a menjac grebe, ali ne mora da znaci. Pouzdano bi se znalo samo onda kada bi se sve rastavilo.

U svakom slucaju sta god da ti se desi way out postoji, ni zamena menjaca nije bauk, polovne upotrebljive primerke imas za oko 50e ...

Gago

Post by Gago »

Hvala ti puno na odgovorima!!!

Boki78

Post by Boki78 »

Nema na cemu :)

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ako se ispostavi da je do menjača, imaš Savke prodaje ok menjač na limundu za 1750 din, ja sam ga skinuo i vratio mu a on meni dao sa sloveke. Ima falinku da malo zuji ali je sve ostalo ok, a može i da se od tvog i njegovog sklopi jedan ekstra.

http://www.kupindo.com/Automehanika/107 ... ada-samara

Post Reply