Pumpa za ulje

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

magnetizam
Automobil: Samara2109 1.5

Re: Pumpa za ulje

Post by magnetizam »

Čim se upali lampica STOP i lampiaca za ulje tu gasiš kola i zoveš u pomoć... To su mi rekli majstori koji su meni menjali pumpu koja je riknula skroz... Ja sam je sa riknutom pumpom vozio dva dana i kažu da sam imao NEVIDJENU sreću... Inače jedan majstor je dekica, radi taj poso preko 50 godina, vozi ladu Nivu i sin je nasledio njegov zanat i popravlja nove generacije automobila... Pumpe se ne kvare tako lako, uglavnom se kvare zato što se zapuši sito koje iz pumpe ide u karter ( to je bio moj slučaj) pumpa i sito su dva posebna dela ali se sklapaju (situ se stavi gumica i gurne se u pumpu...). Ko menja ulje redovno pumpa za ulje može da mu traje večno (svaka čast izuzecima :lol: ). Poblem nastaje kad se sito zapuši napravi se preveliki pritisak, vakum i pumpa produva, jer pumpu okreće zupčasti kaiš i ako je sito zapušeno (kao npr. moje) ulje iz kartera ne može da se izvlači i pumpa strada (čista mehanika)... Da bi skinuo pumpu ( i sito koje je uglavljenu u pumpu) mora da se skine zaštitni lim dole, pa da se (normalno prvo istoči ulje) skida karter, skida desni točak (pošto je iza njega pumpa), odšrafi se plastika koja je zašrafljena na pumpi i odšrafi se plastika koja ide preko zupčastog kaiša... Skida se kaiš i pumpa je ustvari zadnji donji zupčanik (tj. on je pokreće), skida se i on, polako, njega drži oprugica koja mora da se pretisne i polako se izvadi zupčanik i tu gledate u pumpu ili kako kaže ovaj čikica u "srce automobila" :) . Sito ide iza pumpe i jasno se vidi... Može da se kupi novo sito a može i da se čisti staro (ali je čišćenje starog komplikovana procedura, meni je čikica očistio sito :angel kaže da ranije nisu bila da se kupe pa ih je uvek čistio pa naviko... :D ). Ako menjate pumpu odšrafite je i skidate ( i sito mora da se odšrafi), rasklope se sito i pumpa, novu pumpu OBAVEZNO podmažete motornim uljem, nauljite i unutra i onaj krug u sredini onako lepo se naulji i naulji se i deo na koji ulazi pumpa i na koji kasnije dolazi zupčanik. Uz novu pumpu vam je potreban i dihtung za nju ( i ako prodavac kaže da ne treba vi obavezno nadjite i kupite) i pasta za dihtovanje kojom se premaže deo na koji leže dihtung, pa se nalepi dihtung i premaže se i preko dihtunga, dihtung je tanak ali znači... Treba novi dihtung za karter i nova gumica za sito koje ide u pumpu... I onda se prvo stavlja pumpa sa nalepljenim dihtungom, kad ona lepo legne lepo se i ušrafi, stavlja se gumica na sito koje se gurne u pumpu (bitno je da lepo nalegne) i ono se ušrafi lepo... Vraća se karter sa novim dihtungom, sve se i to lepo ušrafi... Vraća se zupčanik na mesto, malkice ga podmažete da bolje legne, pa ide zupčasti kaiš (koji treba lepo da se našteluje i da se ručno okrenu par kruga da on lepo legne), pa zaštitne plastike i limovi se vraćaju na mesto, sipa se, naravno, ulje po mogućstvu i preporuci novo... Vraća se kablić na davac ulja ( pre svega ovoga se prvo proveri davac, možda je samo on problem!!! :lol: a on je jeftin i lako se menja)... Proveri se nivo ulja, nivo vode, i spreman si da krešeš :lol: ... Ako se posle par sekundi ugase lampica STOP i lampica za ulje, problem je rešen!!! :cool

Post Reply