lada 110 instrument tabla
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
ivan_lakcevic
Re: lada 110 instrument tabla
nema osvetljenja na njoj,sve kazaljke stoje 2-3mm ispod "nultog" polozaja(kad je auto ugaseno inace),tako stoje i kad je upaljeno auto i kad nije,a na displeju samo 8mice mjesto brojeva,bio upaljen auto ,bio ugasen. osiguraci ispravni,sjutra cu se usuditi da skinem tablu(do sad nisam nikad,pa me malo strah,da nesto ne zeznem), i iz nje se neprekidno cuje neko "zujanje" kao da neki sat u njoj "kuca"...rrrr-tiho....
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Skini ,ne mozes nista zeznuti,,jednostavno skines dzek-otkacis i vratis.imas kao sto rekoh 4 srafa-krstasti srafciger,i mislim da kada skines onu plastiku oko table unutra imas jos 2 koja drze celu tablu,pazi samo da ti ne upadnu srafovi unutra jer onda ces tesko vratiti nazad bez srafova.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Mnogo je glupo ako su stavili da i gorivo kontroliše taj procesor, kad svi znamo da kazaljci za gorivo ne treba nikakva elektronika. Isto i za temperaturu.
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Sve kontrolise procesor, isto kao i na tvojoj tabli u In-u.
- Dare
Nemoj da me plašiš 
Ali izgleda da si u pravu. Čini mi se da taj procesor učita nivo goriva na početku vožnje, a posle ga ne apdejtuje u realnom vremenu. Npr, auto nagnut u trenutku davanja kontakta. Rezerva se pali i ne gasi se narednih nekoliko minuta iako ima goriva. Isto, napunim do zatvarača, a nisam ugasio motor. Nivo se pokaže tek kasnije.
Ali izgleda da si u pravu. Čini mi se da taj procesor učita nivo goriva na početku vožnje, a posle ga ne apdejtuje u realnom vremenu. Npr, auto nagnut u trenutku davanja kontakta. Rezerva se pali i ne gasi se narednih nekoliko minuta iako ima goriva. Isto, napunim do zatvarača, a nisam ugasio motor. Nivo se pokaže tek kasnije.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
To sam ja primjetio na novoj tabli (VDO), dok je na staroj kazaljka šetala kako je šetao plovak, pa je znalo u vožnji ići od pola rezervoara do nule, ovisno o krivini. Ova mi se čini da računa neku prosječnu vrijednos u nekom intervalu pa onda pokaže na kazaljki, što je u većini slučajeva bolje. Nije bolj npr. ako probiješ rezervoar i iscuri benzin za par sekundi, a tebi pokazuje pun, ali takav udarac bi vozač ipak morao primjetiti 
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
-
ivan_lakcevic
jutros odsrafio tablu,bez problema,malo zeznuto s ona 2sarafa sama sto drze nju. i tabla od pozadi ima 2dzeka koja nemogu da izvucem nema sanse,zapeknuti ili fabricki zalijepljeni nekako vec neznam,skinuti se nedaju....malo sam rukom previjao kablove i upirao dzek unutra,kad ono dodje i sad radi...sve namontirao...i auto vozio radi,vratio se na parking ugasio,opet da dam kontakt nece...odjednom kazaljke panu 1-2mm ispod nultog polozaja i na sat sve 8mice....e pa da
,tako da neznam sta da radim? pri tom sam vidio da sve sijalice koje osvetljavaju tablu su crne-izgorele,to cu da zamijenim...a ovo kako da rijesim i sta je neznam! 
-
rascho
Nije zaljepljeno sigurno. Vjerojatno je zapeklo. Nema nikakv trik, samo vučeš te džekove vani. Probaj pomalo na jednoj pa na drugoj strani sa klještima, ali se trudi da ne slomiš nešto. Možda su ti pinovi korodirali, pa zato niti možeš izvaditi džekove niti tabla radi. Možeš prvo malo nasprejati WD-om, ako je korodiralo, da malo popusti.
-
ivan_lakcevic
ma samo kazaljku od goriva kad bi nekako mogao da oporavim,da znam s kolko goriva raspolazem,vozim napamet....temepraturu takodje,ostalo mi nije bitno!
- Dare
Moguce je da konektori imaju neki sigurnosni element koji treba stisnuti ili okrenuti da bi se rastavili. Pazljivo s tim, nema odakle tu da udje vlaga da bi korodiralo ili zapeklo. Oprez.
-
ivan_lakcevic
ma za poludit...a i necu nista rijesit sve i da uspijem da izvadim konektore,kad neznam sta joj je,a mozda je i do konektora...
nadji ti jednog autoelektričara... prvo proveri osigurače, zamjeni ako je koji sumljiv, vidi se, i može brzo da se provjeri, možda ti je negdije došlo do kratkog spoja, samo gledaj kad jih izvadjuješ da ne pobrkaš nešto, ako budeš naprimer vratio 20v tamo kdije ide 10v zajebat možeš mnogo.... Sve ostalo ti radi? muzika, podizači, žmigavci, svjetla... ? Možda ti je neka žica negdje oštečena šta je uzrokovalo kratak spoj, pre toga ti je sigurno i poništilo najmanje jedan osigurač i je zbog toga tabla mrtva... Sumljam, da su krivi ovi djekovi jer, kao si več saznao, postoje veoma male šanse da gubi kontakt ovde jer jih je veoma težko izvaditi..
Last edited by vazman on Thu Mar 07, 2013 3:02 pm, edited 1 time in total.

"Službeno vozilo": Astra - čeka da bude zamjenjena sa Vestom
Ponosan vlastnik:
Lada 1500 SL/2103, g. 1979, certifikat oldtimera
Lada Riva 1600/2107, g. 1985, certifikat oldtimera
-
rascho
Nemaju. Rastavljao sam pa znam. Vlagu nosi zrak, htjeli mi to ili ne. Inače već sami konektori su napravljeni malo zeznuto, pa ih je teže izvući i kada je sve potpuno ispravno, a ako još k tome pinovi malo zapeku (nisu željezni tako da neće zahrđati, ali se javi onaj tanki sloj naslage, mislim da je oksidacija jer vjerujem da ima aluminija u njima, dovoljno da zada glavobolju) nastane problem. Kao što sam rekao, najučinkovitiji način je povlačenje konektora vani, ali prvo na jednoj pa onda na drugoj strani po malo, ne cijeli konektor odjednom jer je onda potrebna najveća sila.Dare wrote:Moguce je da konektori imaju neki sigurnosni element koji treba stisnuti ili okrenuti da bi se rastavili. Pazljivo s tim, nema odakle tu da udje vlaga da bi korodiralo ili zapeklo. Oprez.
-
ivan_lakcevic
i kad skinem konektore? sad opet bio do kola zuji iz nje i stoje opet 8mice,pa da je zapalim! svi osiguraci uredni to prekontrolisano! elektricar,a za tablu nezna sta joj je,kaze idi kupi novu!
-
rascho
Inače tek sam sada pročitao temu ispočetka (lijen sam, šta mogu), i očigledno je da tabla gubi negdje kontakt. Ja sam imao sličan slučaj, ali kod mene je gubio samo kontakt na LCD-u za kilometražu, sve ostalo je radilo normalno (baš kako si opisao, prvo na hladnom a onda skroz). Zbog toga sam i kupio novu (što sam već ranije spomenuo). Probaj samo izvaditi tablu, bez skidanja konektora, daj kontakt na autu i uvijej je rukama, i stišći na raznim mjestima, pa vidi da li će proraditi u jednom trenu. Ja sam točno znao kako uvrnuti tablu da mi proradi displej, ali nikako nisam mogao naći gdje gubi kontakt. Možda ti budeš imao više sreće.