Lada Niva 1.9 mTDI
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
Re: LADA NIVA 1.7
Dihtung kartera!?!
Jel misliš na karter motora ili getribe?
Ovdje u specifikaciji vidim da je navedena brtva poklopca ventila ili kako mi to popularno zovemo deklo.
Ipak pretpostavljam da misliš na karter motora.
Nema neke mudrosti ili jednostavnijeg načina. Zavučeš se, odaviješ sve šarafe na karteru. Onda oslobodiš karter al ga ne možeš potpuno skinuti jer ti "smeta" pumpa ulja, ali i tada bez problema možeš skinuti stari dihtung. Očistiti dio na bloku i karteru gdje nasjeda dihtung, staviti novi dihtung. Šarafe ne pretazati jer vole da provrte.
Ja bi ti ipak preporučio da skineš karter vani skroz tako što ćeš skinuti pumpu ulja. Tada lijepo možeš očistiti sito pumpe i karter.
Kod većine Lada u karteru obavezno nađeš dijelove umirivača lanca, al pošto je kod tebe umirivač plastični većinom to ne bude takav slučaj.
Ovdje u specifikaciji vidim da je navedena brtva poklopca ventila ili kako mi to popularno zovemo deklo.
Nema neke mudrosti ili jednostavnijeg načina. Zavučeš se, odaviješ sve šarafe na karteru. Onda oslobodiš karter al ga ne možeš potpuno skinuti jer ti "smeta" pumpa ulja, ali i tada bez problema možeš skinuti stari dihtung. Očistiti dio na bloku i karteru gdje nasjeda dihtung, staviti novi dihtung. Šarafe ne pretazati jer vole da provrte.
Ja bi ti ipak preporučio da skineš karter vani skroz tako što ćeš skinuti pumpu ulja. Tada lijepo možeš očistiti sito pumpe i karter.
Kod većine Lada u karteru obavezno nađeš dijelove umirivača lanca, al pošto je kod tebe umirivač plastični većinom to ne bude takav slučaj.
Duhtung kartera motora,dejo wrote:Dihtung kartera!?!
Ovi su meni filozofirali u servisu da se taj dihtung ne može samo tako zamijeniti. Da bi se trebao vaditi motor ili skidati prednji most.
Idući tjedan planiram ići u Mađarsku, jer koliko sam vidio cijene i usluga i dijelova su daleko jeftiniji nego u HR.
Definitivno ne treba vaditi motor ili skidati prednji most. Možda bi trebalo samo nadignuti motor koji cm. Odaviju se nosači motora i malo se nadigne. Sve ovisi koliko je ko spretan i kakav alat ima.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ja se ne sećam da li karter drže brezoni ili su ušrafljeni šrafovi u blok. U ovom drugom slučaju bi bilo lako, a ako su brezoni onda treba karter nekako spustiti par cm da se dihtung oslobodi.
Na mom motoru 1.7 brezoni su na poklopcu ventila, a šarafi su na karteru ulja.
- Dare
Pa i meni se tako čini, mrzi me da gledam. Nije to slučajno tako 
Skinuo sam svu izolaciju sa poda, i kompletnu armaturu (kokpit).
Nabavio sam novi kokpit i ventilator, pa sam sve rastavio.
Imam par problema koji su vidljivi na slikama:

Puštanje ulja oko ove šipkice od kvačila.

Hrđa na ovom spoju, kao da se odneku odozgo slijeva to tom uglu sve do dola i onda je taj cijeli spoj hrđav.
Ostali dio poda je dosta mokar, ali je u biti zdrav, hrđe ima na par mjesta, ovo na slici je najgore od cijelog poda.
Molim savjete na koji način to sanirati i kakvu izolaciju staviti na pod ????
Nabavio sam novi kokpit i ventilator, pa sam sve rastavio.
Imam par problema koji su vidljivi na slikama:

Puštanje ulja oko ove šipkice od kvačila.

Hrđa na ovom spoju, kao da se odneku odozgo slijeva to tom uglu sve do dola i onda je taj cijeli spoj hrđav.
Ostali dio poda je dosta mokar, ali je u biti zdrav, hrđe ima na par mjesta, ovo na slici je najgore od cijelog poda.
Molim savjete na koji način to sanirati i kakvu izolaciju staviti na pod ????
-
Boki78
Metalna cetka na rotacionu masinu (busilicu npr) pa udri dok ne zasjaji. Potom operi, odmasti antisilikonom ili ako nemas nitrom, onda stavi temeljnu farbu u dva sloja, a zastititi mozes sa body 930 ...
Na prvoj slici cilindar kvačila ti slini ulje. Novi cilindar ti dođe oko 100 kuna. Kad skineš cilindar rastaviš ga i ako je u dobrom stanju možeš zamijeniti samo gumice u njemu mada se to danas sve rjeđe radi. Kad već mijenjaš gornji cilindar onda provjeriš da li ti i onaj donji koji se nalazi na getribi (gura viljušku kvačila) pušta ulje. Namontiraš sve lijepo, novo ulje odzračiš i vozi.
Sad kad si skinuo lijepo svu izolaciju pratiš malo di ti pušta vodu pa ta mjesta saniraš. Koliko vidim ovo je samo površinska hrđa i nije ništa strašno. Boki ti je lijepo predložio kako to riješiti.
Što se tiče izolacije kod nas ima da se kupi materijal Armaflex u trgovinama građevinskog materijala ili u trgovinama koje imaju program za ventilacijske sustave. Samoljepljiv je, a s druge strane ima alu foliju. Imaš razne debljine i nije nešto pretjerano skup. Stara izolacija ako je duže vrijeme bila izložena vlazi dobije neugodan miris po truleži.
Sad kad si skinuo lijepo svu izolaciju pratiš malo di ti pušta vodu pa ta mjesta saniraš. Koliko vidim ovo je samo površinska hrđa i nije ništa strašno. Boki ti je lijepo predložio kako to riješiti.
Što se tiče izolacije kod nas ima da se kupi materijal Armaflex u trgovinama građevinskog materijala ili u trgovinama koje imaju program za ventilacijske sustave. Samoljepljiv je, a s druge strane ima alu foliju. Imaš razne debljine i nije nešto pretjerano skup. Stara izolacija ako je duže vrijeme bila izložena vlazi dobije neugodan miris po truleži.
Kociono ulje zna napraviti veliku stetu ako se ne odkloni kvar odmah. Kociono ulje gde dodje u kontakt sa limom, na tom mestu podize farbu sa lima. Tebi je tu najverovatije to ulje i napravilo stetu. Malo je ono nakapljalo a onda i vlaga koju spominjes je dovrsila posao. Ako rdja nije duboka moze se resiti problem.
I mene je jednom zeznuo taj cilindar za kvacilo a ja nisam znao gde to ulje curi. Ja misleo ide napolje i samo dolivao, pa jednom kad sam obratio paznju
.
I sve sam prvo oprao, odmastio, i zastitio. Skoro ponovo sam proverio i nove rdje nema.
I mene je jednom zeznuo taj cilindar za kvacilo a ja nisam znao gde to ulje curi. Ja misleo ide napolje i samo dolivao, pa jednom kad sam obratio paznju
I sve sam prvo oprao, odmastio, i zastitio. Skoro ponovo sam proverio i nove rdje nema.
- Dare
Mene brine druga jedna stvar, a to je da li imas onaj lim sa gumom koji stoji iza tocka? Plasticna podkrila cak i ako imas, sigurno nisu tu od prvog dana. Dakle, skines podkrilo /ako imas/ , onda skines taj lim i kroz otvor pogledas da li unutra ima blata ili cega vec. Moguce da je probila rdja od strane tocka. A na ovom mestu da ulazi voda... hm, moguce je jedino pored sajle za haubu ali malo je verovatno. A i ne vidim neke tragove slivanja vode. Pogledaj ti to od spolja kako sam ti rekao.
U pravu si imam onaj lim sa gumom koji stoji iza točka.Dare wrote:Mene brine druga jedna stvar, a to je da li imas onaj lim sa gumom koji stoji iza tocka? Plasticna podkrila cak i ako imas, sigurno nisu tu od prvog dana. Dakle, skines podkrilo /ako imas/ , onda skines taj lim i kroz otvor pogledas da li unutra ima blata ili cega vec. Moguce da je probila rdja od strane tocka. A na ovom mestu da ulazi voda... hm, moguce je jedino pored sajle za haubu ali malo je verovatno. A i ne vidim neke tragove slivanja vode. Pogledaj ti to od spolja kako sam ti rekao.
Drži se sa par šarafa, sutra ga budem skinuo da vidim kakva je situacija.
Sad sam pogledao ima hrđe u samom gornjem dijelu u kojem je čak i jedna manja rupa. Moguće da kroz nju ulazi voda.
Ovo je vrlo koristan savjet.
http://www.youtube.com/watch?v=r8V9Wix60rU
Kako može biti tako tiha, moja je bučnija 10 puta.
Dali je stvar u izolaciji, auspuhu, u tome što je na plin ili....... ????
Motor je više manje sličan naravno glavna razlika je u ubrizgavanju.
Kako može biti tako tiha, moja je bučnija 10 puta.
Dali je stvar u izolaciji, auspuhu, u tome što je na plin ili....... ????
Motor je više manje sličan naravno glavna razlika je u ubrizgavanju.
Ko god kaze da niva mora da bude bucna i da drnda ....uz duzno postovanje...taj ne poznaje nivu dovoljno....kod coveka je sve na svom mestu...osim sto imam utisak da mu je neko redje ulje u menjacu i ili reduktoru.....malo vise se cuje prenos