kad je hladan motor lose radi

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

aleksa1959
Automobil: lada110,8v

kad je hladan motor lose radi

Post by aleksa1959 »

lada 110, 1500 kubika,57kw,8 ventila,2000 g.od pre nove godine obilazim servise u prokuplju i nisu(po preporokama da ima dobar majstor i da radi lade).kada pitam svi oni rade ladu,imaju dijagnostiku,a ispostavi se da neznaju ni gde se nalazi konektor.kada ga nadju,e onda nemaju prikljucak za takav konektor( ALDL).a nekoliko njih su naplatili kao stelovanje paljenja,stelovanje ventila,zamenu svecica,filtera za benzin,proveru pritiska benzinske pumpe i vise ne znam cega jos.i auto radi samo tog dana dok neprenoci.
ujutru upali iz 4,5 pokusaja
radi na 500-800 obrtaja iako mi je ranije radio od 1300-1500
ako pokusam da dodam gas,gusi se i obrtaji padaju
kada sam prosle godine terao auto u servisu u nisu kod auto pijace,na dijagnostici mi je nasao da ne radi step motor.ja kupim,kad nije do njega.pa je onda krenuo da redja:davac temperature,protokomer,dizne,svecice,modul paljenja i na kraju kompjuter.meni je puko film i kazem onom majstoru da sada on ide i neka kupuje delove,pa ono sta bude,ja cu da platim.pa i ja cu sam ovako da ga popravim,ako kupujem redom.do kraja radnog vremena je nasao da je lepila od necistoce klapna ispred usisne grane.i tada sam mu sugerisao da mi na hladnom motoru radi sa manjim brojem obrtaja.i nista.
sada su mi svi od reda majstori rekli da moram kupiti protokomer.kupio sam bosov.pre postavljanja sam skinuo obe kleme sa akumulatora jedno 3 sata.postavio nov protokomer(sada se nije upalila lampica za cek engine)dok mi je pre zamene stalno bila upaljena.opet je mali broj obrtaja,gusi se na dodavanju gasa sa tendencijom gasenja.tako radi dok ne dostigne radnu temperaturu.onda radi normalno,i normalno vuce.ali mi po voznji u gradu prokuvao i izbacio tecnost.(proverio sam ventilator i ispravan je).
posto sam iz prokuplja,ovde problem ne umeju da rese,a koliko sam se uverio ni u nisu i brestu.sta bih mogao sam da proverim i zamenim.gde mogu da kupim ALDL konektor i dijagnostiku koja bi mi ocitala greske,a i da ih obrisem.greska mora da ima iako se sada lampica ne pali.ili da li znate ko ima dijagnostiku u okolini oko 100km od prokuplja i da mi zavrsi posao.pozdrav svim forumasima.
citao sam da ste novim clanovima savetovali da se prvo predstave.probao sam to ali mi nikako ne uspeva gde da kliknem i napisem.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: kad je hladan motor lose radi

Post by rascho »

Dakle, ako hladan motor radi loše, a topal radi (skoro) normalno, pa se još i guši kada daš gas na hladno, ja bih prvo posumnjao u injektore. Vrlo vjerojatno su zapraljani. Kada je hladan motor prljavština zapekne pa je slab protok benzina, još kada dodaš gas, motor dobije više zraka, ali benzina ne može, pa se guši. Kada se motor zagrije, prljavština malo popusti, pa injektori prorade bolje. Jesu li čišćeni (ili mijenjani injektori)? Imaš za kupiti one tekućine za čišćenje injektora što se sipaju u benzin, pa probaj s tim, iako to baš kod jake zeprljanosti ne može puno pomoći, ali nije skupo i sigurno ne može škoditi.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ja bih i proverio davac temperature malo mi je sumnjivo to sa podizanjem iste znaci ili ima negde vazdusni cep u sitemu ili ga laze... ne rece ima li auto plin?
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

aleksa1959

Post by aleksa1959 »

ima ugradjen plin,obican,lovato.

aleksa1959

Post by aleksa1959 »

mene najvise interesuje sta autu signalizira da je motor hladan,da bi (kao kod klasicnog motora)bio ukljucen automatski sauh) i motor radio na visim obrtajima dok se ne zagreje.koji senzor daje taj podatak kompjuteru,i ako ga ima gde se senzor nalazi.

rascho

Post by rascho »

Ti izostavio bitnu informaciju :)
Sada fino opiši na kojem gorivu se šta događa. I šta znači običan plin? Da li pod tim podrazumijevaš lambda kontrolu ili onaj bez lambda kontrole "na šaraf"?
Senzor za temperaturu ti je ispod termostata, bar kod 16V motora. Imaš dva senzora, jedan je sa jednom žicom, on daje signal na instrument tablu u kabini, a drugi je sa dvije žice, on daje signal ECUu.

rascho

Post by rascho »

Evo na ovoj slici se vidi taj senzor http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... -22-01.jpg
To je točno onaj pored vrha šarafcigera. Ovisno o tome kakv imaš termostat pozicija može biti malo drugačija, ali koliko vidim senzor je uvijek isti.
A ovdje se vide obadva senzora http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... -22-09.jpg

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

problem ti nastaje najverovatnije usled nepodesene plinske smese(moguce je da je jos nesto u medjuvremenu capnulo) jer motor i kompjuter ne znaju na kom su gorivu. pa parametre sa gasa reprodukuje na rad na benzinu i eto odakle los rad dok ne postigne radnu temperaturu i ne aktivira sistem samopdesavanja ponovo....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho

Post by rascho »

jeronimo wrote:problem ti nastaje najverovatnije usled nepodesene plinske smese(moguce je da je jos nesto u medjuvremenu capnulo) jer motor i kompjuter ne znaju na kom su gorivu. pa parametre sa gasa reprodukuje na rad na benzinu i eto odakle los rad dok ne postigne radnu temperaturu i ne aktivira sistem samopdesavanja ponovo....
Zato sam ga i pitao ima li lambda kontrolu, jer ako ima onda ne može nastati taj problem, pošto bi kod Labmda Control System-a morali imati emulator lambde koji šalje ECU-u lažnu informaciju o idealnoj smjesi, tako da LCS ne bi smio pomaknuti benzinsku mapu bez obzira što je loše poriktan. Sekventi to nemaju jer bi oni morali moći dati "idalnu" smjesu tako da ne moraju lagati, ali ako je loše poriktan može pomaknuti benzinsku mapu. Onaj najobičniji sistem "na šaraf" koji je inače namjenjen za ugradnju samo na karburatorce bez lambde, najvjerojatnije nema emulaciju lambda sonde pa i on može sjebati benzinsku mapu, mada mislim da se na njih čak može ugraditi emulator labde, ali nisam siguran.

aleksa1959

Post by aleksa1959 »

kada sam napisao obican,mislio sam na jeftiniji sistem plina koji je ugradjen(pre 4 godine je placen 280 eura).isto se desava i na plinu i na benzinu dok ne postigne radnu temperaturu(gusi se ,trokira).ako ne diram nista,na leru radi(oko 800 obrtaja,kao kad je zagrejan)termostat sa dve zice sam menjao pre nego sto je zamenjen protokomer,i tada se ukljucivao ventilator,a sada sa promenom protokomera nema da ukljuci.pre neki dan mi je jedan od majstora rekao da mi ne valja modul paljenja.ali ja pa mislim,ako ne valja,a kako radi kad je vruc motor.
nesto sada razmisljam.pre lade sam imao audi,na koji mi se desavalo obratno(kad se zagreje,onda lose radi).sa zamenom svecica je resen problem.ali mi je majstor pre desetak dana menjao svecice(postavio je sampionke,nisam proveravao broj,i koliki je zazor.cini mi se i da sam jedanput cuo(a mozda mi se i ucinilo)da mi je na verglanju iz motora se culo tup.nemoguce da je lose nastelovano paljenje.
j.....ti onda majstora ako ni palenje nije lepo nastelovao.ali da je lose palenje,ne bi posle lepo radio(a dok je hladan kao da radi na 3 svecice).
da je neko drugi ovo napisao,ja bih mu savetovao da uzne sibicu i upali govna,da se vise ne muci.

Sinisa R
Automobil: Riva 2107

Post by Sinisa R »

Ne razumem se bas u te novije motore, ali jesi li proverio da li ti radi automatski saug?
Build for Siberia, not for suburbia!

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Napisao si da si ugradio neki jeftiniji sistem plina, kakav je neznam ali dali ima isparivac i ono crevo koje je povezano za usisnu granu.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Drugar,'ajde i ja da se ukljucim,vidim da kod tebe lud zbunjenog :D ,vidi ovako,lepo neko rece ocisti dizne prvo,mozda je potrbna i zamena,a li neka skinu i ociste,nase gorivo je uzasnog kvaliteta tako da je rezultat zagarantovan :x provewri svecice,kablove,step motor,modul ili radi ili ne radi,trece nema,mada sumnjam da je crko stari,ali moguce,na 8v redje,mnogo redje crkava jer mu je polozaj dole skroz kod hladnjaka,i ventilatora,pa ima dobro hladjenje.Vredi pomenuti i izvaditi benzinsku pumpu,ocistiti sito na dnu,tj.zameniti taj kao filter mali,unutra svasat covek nadje,znam iz iskustva :mrgreen: iskkljuci plin pa sve to odradi pa probaj,ako se popravi stanje,onda prebaci na plin.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

aleksa1959

Post by aleksa1959 »

jedino sto je atinjanin nabrojao nije radjeno sa diznama.sve ostalo je probano ili zamenjeno sa novim.za dizne,kao laik za auto,sumnjam da je do njih,posto auto isto radi i na gas.a kako sam cuo,kad radi na gas,gas ne ide preko dizne ,vec ulazi direktno u usisnu granu.ako gresim,izvinjavam se.vise mi je realnija opcija da kompjuteru dolazi neki pogresan signal o trenutnom stanju u motoru pa pri hladnom motoru ,trokira.
poslusacu vase savete da se ponovo sve nabrojano proveri.pozdrav svima.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Kao sto si sam rekao imas obican plinski uredjaj,znaci nije sekvent,znaci nije busena grana,i nemas 4 brizgaljke plina.E sad kako je povezano i sta je ne znam napamet zaista.A opet tvoja lajka je 8v.Probaj to sto smo ti sve naveli,ali morao bi otici negde na dijagnostiku.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Post Reply