Problem sa protokomerom???

Moderators: BokeYGTi, vaz_mashina

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Re: Problem sa protokomerom???

Post by vladista »

Da nije taj majstor fizicki okrenuo protokomer... sa sve cevi.... p[a da sada uvlaci vazduh na strani gde bi trebao da izvlaci....nesto mi je to nelogicno da bi u pitanju bio sam kvar protokomera....bas cudno....dal ne uvlaci fals vazduh negde.....

mikonos
Automobil: 118 Kalina 1.6

Post by mikonos »

vladista wrote:Da nije taj majstor fizicki okrenuo protokomer... sa sve cevi.... p[a da sada uvlaci vazduh na strani gde bi trebao da izvlaci....nesto mi je to nelogicno da bi u pitanju bio sam kvar protokomera....bas cudno....dal ne uvlaci fals vazduh negde.....
Nije okrenut. Mislim da i ne može da se okrene. Pogledao sam šelne i filter, sve je stegnuto i ok. Mislio sam da je neka sitnica dok nisam video da je ler gas normalan kada se izvadi džek protokomera. Kod onih Rusa, Ukrajinaca ili šta li su što donose delove za sva Ruska Vozila je originalni protokomer sa kućištem 100 eur.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Generalno ler gas ne bi trebao da bude normaln kad se išteka protokomere na 99% kola kad se isti išteka ler gas skoči na oko 2000 o/min jer ECU ode u safe mod i pojača smešu.
Takođe da uvlači faš vazduh onda bi mu obrtaji bili niži bila bi siromašnija smeša.
Kažeš vadio je kućište filtera, ja bi pregledao dobro da nije slučajno neku žicu pokidao ili ako je izletela iz utikača da je on nije vratio na pogrešno mesto. Takođe baci pogled na termostat da slučajno nije ištekao senzor temperature motora pa ECU stalno misli da je hladan pa pravi bogatu smešu.
Oteraj ti kod bilo koga ko ima dijagnostiku dovolja nje samo OBD2 protokl da vidi ima li i kakvih podataka sa protokomera i senzora temperature tečnosti. Jedan od dobrih pokazatelja ispravnosti je temperatura vazduha koju očitava ECU, ako je protokomer slučajno neispravan ili nema kontakt ECU odma zabija temperaturu u debeli minus -10 - 20 stepeni celzijusa.

vladista

Post by vladista »

Ja sam ubedjen da je tu MAF senzor ispravan...majstor je tu nesto zeznuo...mozda je cak i provukao sajlu gasa kud ne treba pa je sada zategnuta koji milimetar i previse je otvoren leptir gasa...ili probao da na onom safu kod leptira dobije ler gas pa ga posle zaboravio vratiti kada je ukapirao da senyor nije zakacen....U sustini kada se raskaci MAF ler gas mora da se poveca ne da se smanji...to nesto ne valja......

mikonos

Post by mikonos »

bruyoni wrote:Generalno ler gas ne bi trebao da bude normaln kad se išteka protokomere na 99% kola kad se isti išteka ler gas skoči na oko 2000 o/min jer ECU ode u safe mod i pojača smešu.
Takođe da uvlači faš vazduh onda bi mu obrtaji bili niži bila bi siromašnija smeša.
Kažeš vadio je kućište filtera, ja bi pregledao dobro da nije slučajno neku žicu pokidao ili ako je izletela iz utikača da je on nije vratio na pogrešno mesto. Takođe baci pogled na termostat da slučajno nije ištekao senzor temperature motora pa ECU stalno misli da je hladan pa pravi bogatu smešu.
Oteraj ti kod bilo koga ko ima dijagnostiku dovolja nje samo OBD2 protokl da vidi ima li i kakvih podataka sa protokomera i senzora temperature tečnosti. Jedan od dobrih pokazatelja ispravnosti je temperatura vazduha koju očitava ECU, ako je protokomer slučajno neispravan ili nema kontakt ECU odma zabija temperaturu u debeli minus -10 - 20 stepeni celzijusa.
Pregledao sam sve oko filtera jer sam ga ponovo vadio i sve pažljivo vratio na svoje mesto. Nisam primetio ništa što nije vraćeno kako treba.
Gde se nalazi termostat sa senzorom temperature motora, je li to tu levo od kutije filtera?
Da li je konektor dijagnostike isti za sve automobile ili svaka marka ima svoj izgled konektora (mislim da li majstori koji rade sve marke automobila trebaju da imaju i različite kablove sa konektorima)?
Čudno mi je što je kod mene ler hladnog motora 1500, a ler vrućeg motora skoči na 2000 obrtaja, skroz obrnuto.

mikonos

Post by mikonos »

vladista wrote:Ja sam ubedjen da je tu MAF senzor ispravan...majstor je tu nesto zeznuo...mozda je cak i provukao sajlu gasa kud ne treba pa je sada zategnuta koji milimetar i previse je otvoren leptir gasa...ili probao da na onom safu kod leptira dobije ler gas pa ga posle zaboravio vratiti kada je ukapirao da senyor nije zakacen....U sustini kada se raskaci MAF ler gas mora da se poveca ne da se smanji...to nesto ne valja......
Proverio sam sajlu gasa, nije pretegnuta. Baš sam gledao da li negde postoji neki šraf za štelovanje ler gasa ali nisam ništa pronašao. Znači, postoji neki šraf za štelovanje kod leptira?
Motor je isti kao kod 110... ima specifikaciju 21114 i euro 4.

vladista

Post by vladista »

Ovo ti je senzor temperature

vladista

Post by vladista »

Ako je 8 v motor ovde ti je saf za stelovanje gasa...a i 16 v bi trebao na tu foru da ima nesto

mikonos

Post by mikonos »

Svaka čast i hvala vladista! Motor je 8v. Pogledao i stanje je sledeće:
Šraf štelovanja ler gasa nije diran jer je nekako fabrički premazan nekom crvenom farbom i vidi se da tu nije okretano ni na jednu stranu.
Senzor temperature stoji normalno - žica, džek, sve ok.
MEDJUTIM gledam onda okolo sve senzore i naiđem na sledeći koji izgleda ovako: slomljen, pola senzora viri iz ležišta, pola džeka nije vraćeno u ležište - vidi se diht gumica.
Koji je to senzor, da li je to MAP? Da li je to čupao pa polomio kada mu je ler bio nestabilan usled skidanja MAF-a, a prethodno nije skidao + klemu da bi resetovao kompjuter.
Evo slika tog senzora koji je valjda na usisnoj grani, vidi se kako je sve masno oko njega.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

To je step motor ler gasa

mikonos

Post by mikonos »

bruyoni wrote:To je step motor ler gasa
Hvala, bruyoni na brzom odgovoru. Da li je onda to mogući problem? Koliko to košta pošto je slomljeno? Verovatno ga je polomio dok je čupao džek.

vladista

Post by vladista »

Da to je step motor koji odredjuje ler gas....i on te zeza milion posto!!!....ispala mu je osovinica metalna koja se tu nalazi i to je mana tim step motorima....obavezno ga skini i ponesi kada krenes da uzmes novi jer ima dva tipa step motora a razlika je u vrhu samog step motora koji zatvara vazduh....Cena mu nije vise od 2000 din

mikonos

Post by mikonos »

vladista, hvala još jednom! Sutra ću probati da ga izvadim ali ne znam da li ću uspeti pošto je dosta zavučen. Blizu je i karoserija i drugi delovi pa je nezgodno prići i odšrafiti ga.

vladista

Post by vladista »

Nema na cemu...moras da imas onaj mali kratki krstasti srafciger inace nista od odvrtanja...samo dva srafa ga drze......

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

i kada uzmes novi pitaj da li imaju onaj sa metalnim vrhom.gumicu premazi cistim uljem ili wd sprejom. pre montaze skini - klemu i vrati sve ponovo kad sve namontiras. upali auto i neka radi 5 min na leru pa ga provozaj i to je to... ;)
i nedaj vise auto idijotima u ruke.... :hit
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply