Staro ili Novo

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Fitosept

Staro ili Novo

Post by Fitosept »

Zdravo svim ljubiteljima ruskih vozila.Razmisljam o kupovini Lade Nive 1.7 ali svi mi pricaju da je stara Lada 1.6.Ako neko moze da mi kaze po cemo je stara bolja od nove i da li se islati kupovina stare Nive.
Image

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Novo je novo, a da je staro bolje od novog teško mogu povjerovati u to. Ako imaš novac za novo, onda je kupi, što da se za....vaš sa starim olupinama. Moju Samaru nova Niva preteče dok si reko keks i to na onom usponu koji počinje kad izađeš iz Budve. Već iza sledeće krivine je nestala i zbrisala. Toliko o snazi njenog 1,7 l motora. Nisam je vozio a čuo sam da gari opasno.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

Alekre

Post by Alekre »

A da nije malo skupo kada se preracuna? Izadje Niva djavo ipo ukoliko nije placena u keshu. A i polovne nisu jeftine :(

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

kada su matorog forda pitali koji je automobil najbolji dobili su odgovor"nov" i to pre skoro 100 godina :D sumnjam da se nešto od tada promenilo...
inače 1.7 motor sa karburatorom(dvogrlim )je zamenio 1.6 još davne 96 godine,
imao sam službenu prve serije 1.7
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

SinisaKrisan

Post by SinisaKrisan »

Moj savet je uvek kupiti novo, ako mozes
Ali dobro razmisli za cega ce da ti sluzi, hoces li ici u inostranstvo sa njom, hoces li ugradjivati plin.....itd
Nisam protivnik novih tehnologija, ali ako se odlucis za 1.7i spremi se i da otvoris novcanik za odrzavanje iste.
Elektronika im je "zelena", dizne veoma osetljive na nase gorivo(novije generacije samo-stare nemaju problema), check engine se cesto pali i bode oci....

Da mene pitas, ja bih ti preporucio karburatorsku varijantu....
zasto?
Sigurnija je, pouzdanija, laksa za odrzavanje (ne daj boze da ti injektorka negde stane, moci ces samo da vristish) a karburatorku zna svako da "osposobi"
Plinski uredjaj za nju ti je 200-300 eura
za injektorku nije ispod 500
a i ne ume svako da ugradi plin u nju....lambda sonde ce te zezati sigurno....
Alekre dobro kaze da su i polovne na ceni, pogotovo karburatorke

jel treba jos informacija?

jeronimo

Post by jeronimo »

dizne nisu osetljive ako se filter goriva menja na 10 000 :lol: a ostali problemi se 90 % svode na neadekvatno održavanje(čitaj nestručno) inače injektorka ne može da stane osim teške havarije. Video sam jednu sa neispravnim modulom paljenja i protokomerom odspojenim, radila je ko traktor ali se odvukla do servisa :shock:

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Da sam na tvom mestu kupio bih polovni 1.7 sa karburatorom.

Ima ih po oglasima sa kilometrazom ispod 50 000km, koje nisu sisle sa asfalta.
Obicno su ih kupila neka tatina deca misleci da ce da se dzekiraju u dzipu, pa kada ih luksuz nije zadovoljio, brze bolje je prodaju.

Staru verziju sa 1.6 motorom se ne isplati kupovati, jer su uglavnom trule, kao i primerci od 1996. do 2001. god. kada je antikorozivna zastita bila losa(truli pragovi, vrata gepeka i nosaci reduktora, pa ceo zna da otpadne,...). Ove 1.6 trose goriva kao lude, cak i kada je sve ispravno.

Motor 1.7 jeste osetljiviji od 1.6, ali uz pravilno odrzavanje pruza mnogo vise.

Postoji verzija sa hidropodizacima i hidrozatezacem lanca, ali ja bih je izbegavao, jer su delovi za taj motor prilicno skupi.

To je moje misljenje, a ukusi su razliciti, pa razmisli. :D

zoxs1

Post by zoxs1 »

novo je novo ,ali niva je to mozes da kupis i staro 5 godina nema velike razike ako je dobro odrzavana naravno...
moja je niva 2004 godiste i nisam imao puno problema sa njom....
tvoja je odluka
svejedno niva je prava stvar ! :wink:

poz ! :D
LADA NIVA

SinisaKrisan

Post by SinisaKrisan »

jeronimo wrote:dizne nisu osetljive ako se filter goriva menja na 10 000
Poslednja generacija niva, koje sada jedino mozes kupiti, imaju JAKO osetljive dizne veruj mi. Cistio sam ih na 1500, 2000, 5000km i to u tolikom broju da ne mogu da ti opisem
Starije generacije injektorki nemaju tih problema, ali njih vise ne mozes kupiti nove.

btw @josife, svaka injektorka ima hidropodizace i zatezac lanca na pritisak ulja
Takodje, na novim nivama ni hidropodizaci nisu bas najsrecniji

jeronimo

Post by jeronimo »

poslednja je euro4 ja imam euro3 (hidro podizači i zatezač lanca) i pu,pu da je ne ureknem ima 50 000 na satu za malo više od 2 godine i nikakvih problema . doduse ja koristim motulov injektor cliner na svakih 10 000 (na pun rezervoar)

Fitosept

Lada Niva

Post by Fitosept »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Evo vam nekoliko slika i hvala vam na odgovorima.

Alekre

Post by Alekre »

Sto se tice Niva, bar moje misljenje je sledece. Kupio bih neku sa solidnom limarijom, i odradio gde treba. Onda, nabacis Fiatov 2.0 DOHC i plin. Po meni je to mnogo dobra kombinacija. Fantastican motor za koji je jeftina ugradnja plina, kada kazem fantastican, mislim na snagu i izdrzljivost, kvaliet. U potpunosti bolji od BA3ovog. Ostalo je tu i tamo diskutabilno (citaj slab prednji trap), udobnost... Ali Boze moj, za te pare ces mnooogooo leppppooo voziti :) :) :)

deckyNS

Post by deckyNS »

Ma ja sam uvek za novo.... :D

Alekre

Post by Alekre »

E, ali skupo izadje. Mozda bolje uzeti nesto sa auto placa na kredit :idea: Na primer, kupis jednog Volvoa 7XX sa VWovim 1.9 TDI iz Passata, ili jos bolje, 2,5 iz Audija. E sad, zavisi za sta ti treba auto.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

SinisaKrisan wrote: btw @josife, svaka injektorka ima hidropodizace i zatezac lanca na pritisak ulja
Takodje, na novim nivama ni hidropodizaci nisu bas najsrecniji
Pa mogao si primetiti da sam uglavnom pisao o karburatorskoj verziji, koja bi bila moj izbor i da sam samo pomenuo da postoji verzija sa hidropodizacima, koju licno ne bih kupio.

Znam, znam da 1.7 sa ubrizgavanjem ima hidropodizace...
Vise volim da sam nastelujem ventile i da budem 100% siguran da nista u glavi motora nece crci bar 150 000km.

Post Reply