Vecina nas je imala priliku da se vozi ili licno da vozi neko zastavino vozilo.
Licno posle dva ficolina i dva stojadina presao sam na Lade, mada sam ih imao i paralelno, zadnjeg stojadina prodao sam prosle godine.
Sto se tice Yugo 45 ili 55, zamerka im je ista kao i kod svih vozila manjih gabarita, a to je bezbednost. Najvise invalida ostalo je u najprodavanijem vozilu na svetu - Mini Morisu. Znaci kod Yuga je nesto manji razmak od prednjih tockova do nogu vozaca koje mogu ostati prikljestene u izvesnim situacijama sudara i pucanja vesanja. Slicno i u Puntu, video sam kako izgleda slupani Punto u kojem su na zivo pod lokalnom anestezijom nekoj zeni sekli noge jer je nisu mogli izvuci koliko je prednji levi tocak nabio prostor vozacevih nogu. Kod stojadina je to mnogo komotnije i vise prostora za noge i koji cm dalje od prednjeg levog tocka.
Sve ovo stvara vise manje subjektivni strah od malih vozila.
Licno sam bio na suvozacevom sedistu kad je sred leta iza sumice u krivini od rose ostao mokar asfalt, a vozac neoprezno prevelikom brzinom uleteo u tu krivinu - doslo je do okretanja vozila mada su svi tockovi sve vreme dodirivali asfalt, da bi na kraju Yugo zavrsio bocnim udarom u grmlje kraj puta bez vecih ostecenja. To se Stojadinu ne bi dogodilo, barem tako smatram, tih par cm u dimenzijama stojadina naspram Yuga mnogo znaci, tako da licno najvise volim vozila srednjih gabarita.
Stojadin je bio kod mene docekao 22 rodjendan, a kupac je bio presrecan i kako izgleda i po pitanju performansi, motor nije duvao na iber, iber spojen na kuciste filtera vazduha i filter cist ! Kad sam ga kupovao 2000 godine sa 10 godina starosti, odmah sam odradio generalnu motora sa KS klipovima, karikama, novim ventilima, ... ma full generalna. Presao sa njim do 2012 oko 98k km i bio prezadovoljan.
Zasto sam promenio na Ladu ? Pa recimo da me je uhvatila hronicna bol u laktu leve ruke od visegodisnje promaje sa levog ventilacionog otvora na Stojadinu. to je bio razlog broj jedan da promenim marku vozila, jer vise nisam hteo trpeti hronicne bolove u levom laktu. Nije pomoglo ni silikonsko zapusavanje spoljnog levog otvora za ulazak ventilacije.
Razlog zasto bas Ladu ? Pa posle stojadina opet mi je trebalo univerzalno vozilo i za porodicu i godisnje odmore i za nastavak gradnje kuce - da dovlacim gradjevinski materijal kao sto sam to radio i sa Stojadinom. JEdini logicni izbor bio je LAda. Jeste da sam razmatrao i Moskvica mada je Moskvic veci potrosac.
Onda je prevagnuo odnos raspolozivih finansija i estetika enterijera, koja je ipak po meni na mnogo vecem nivou od Stojadinovog enterijera.
Da sam imao vise finansija verovatno bih se opredelio za 111, ovako Samara je moj izbor i evo tri samare istovremeno registrovane na moje ime. Mislim da me jos dugo nista nece razdvojiti od Samara, mada u planu je postepen prelazak na 11x seriju narednih godina.
Znaci bez uvrede za ljubitelje Zastavinih vozila, ali zaista vise uzivam u Samarama, mada sam najlepse godine svog zivota proveo u Ficama i Stojadinima ( => kao moja licna vozila, u momentu kad sam polagao vozacki dok jos nisam imao svoj auto, moj otac imao je novu Samaru pa sam posle polozenog vozackog malo vozio i tu Samaru - mozda odatle i ljubav prema ladama, mada je pre nje tata imao stojadina, a moj licni prvi auto - Fica

)