moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Post by elektronicar »

Ma svakako sam radio i sa ceonim varenjem i utapanjem i sa preklapanjem, kako mi je gde odgovaralo - bas me briga :P
Sekiram se jedinoo sto ce me nas Pera sa foruma ubiti sto sam mu potrosio toliko zice i gasa :D (Pera mi je pozajmio CO2 aparat)
A evo kako to sad sve izgleda kad elektronicar vari kao amater, tj. barem pokusava da vari i ne sekira se za rezultat jer sebi vari
... a i koliko je elektronicar platio varioca super mu je izaslo za te pare :lol: :lol: :lol:

Image

Image

Image

Image

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Pa dobro zastiti i teraj.
Kada se vari lim i na samom varu gde je nagoren lim se najpre stvara korozija, zato je i pozeljno narocito za krpljenje limarije da se parce lima ukroji prema rupi da se sto manje limovi preklapaju. Ako se varenje uradi bez preklapanja limova i zastiti kako treba tu korozije vise nece biti.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

doteracu ti ja aleka da ga izvaris posto vidim da ti ide :D

elektronicar

Post by elektronicar »

:lol: joooj aleko-2141 pa jel ti hoces od jednog tenka da napravis dva tenka ? pa vidi samo koliko sam debele varove pravio, ima bar par kilograma samo u varovima, a da ne govorimo da sam lim dobio pa sam kombinovao sta sam imao od 0,8mm do 1,2mm :lol: :lol: :lol:
inace tek sad razumem kako je limarima, pa ja sa onom maskom nista ne vidim dok ne pocnem da varim a onda naravno desi se da sav vara provlacim napamet pa promasim sastav i napravim var mm ili dva od sastava :lol: :lol: :mrgreen:

psssssssst ! samo da ne cuje Pera sto sam mu toliko zice istrosio :mrgreen:

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

xaxaxaxax
sta hvali i onako me svi zezaju da vozim tenk i izvlacim ljude iz nevolje, taman odradis posao i naziv potvrdjen :D
samo da ispostujes pravila i da stavljas zakivke da izgleda kako treba :D

dejca

Post by dejca »

Nabavi automatsku masku za varenje i posao ide 200% lakse i bolje.

elektronicar

Post by elektronicar »

Ajmo malo u akciju !
Znaci na ovoj dieselci protrulila prednja vrata toliko da se varenje ne isplati. hocu da ih zamenim.
E sad ovi Beogradski auto otpadi idu u krajnje gluposti pa traze 10-50 eur za vrata u zavisnosti od stanja. Juznije su mnogo korektniji pa traze 20 eur al nazalost nisu tehnoloski opremljeni da mi posalju fotografije pa mi je to nesigurno sta kupujem.
Bilo bi dobro ako neko moze da obidje Samarine auto otpade u svom kraju i da napravi par slicica, pogotovo vrata propadaju u spicevima i kadicama pa da mi posalje fotografije, ako mi se stanje vrata dopada lako cemo brzom postom nesto organizovati.

Unapred zahvaljujem clanovima koji se odazovu na ovu akciju.

Boja vrata nije znacajna jer ionako sve moram da farbam, varena je Samara sa svih strana, stavljene nove sajtne, ... ma 180 Eur sam dao za varenje al me sramota da stavim slike kako sada izgleda sve rdjavo pre nego krenem sa ciscenjem i sredjivanjem farbe.
Cudno je to kako novi lim izrdja za dan dva u postupku varenja, dal je to od kiseonika iz boca autogenog varenja pa da tako lako i brzo sve izrdja - ma cudo jedno. Cak mi je i kljuc izrdjao !!!

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Evo i ja da zamolim, da ako neko bude isao, slika i leva vrata u verziji sa troje vrata, posto sam i ja zainteresovan, a planirao sam da pogledam na beogradskim otpadima, ali mi se ne svidja cena koju je naveo elektronicar ...
Samo Samara Srbina Spasava

dejca

Post by dejca »

To je normalno da vareno mesto veoma brzo ponovo korodira. Varenjem se usija metal i sa njega obgori svaka masnoca ili livnicka zastita i jos ako ga uhvati kisa ili vlazan vazduh do jutra sve pozuti. Voda sa cesme i nije toliko opasna ali kisnica je smrt za vareno mesto, ponekad je bolje neku rupicu zakrpiti i poliesterom, sa unutrasnje strane namazato uljem nego goreti lim.
Ima bre na kupindo sve i svasta. Dacu ti ja veceras kad sednem za komp link ili broj coveka iz Smedereva od kog sam kupio volan. Covek korektan i salje slike.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Evo ja nadjoh link nekog covek iz Sente, pa mozda on ima vrata http://polovni-delovi.com/delovi-lada-s ... ima_170194
Samo Samara Srbina Spasava

dejca

Post by dejca »

Evo ti broj pa zovi 0641300988. Zove se Dejan.
http://www.kupujemprodajem.com/lada-riv ... d=33322228

elektronicar

Post by elektronicar »

dejca wrote:Evo ti broj pa zovi 0641300988. Zove se Dejan.
http://www.kupujemprodajem.com/lada-riv ... d=33322228
:mrgreen: Pa on ne radi delove za Samare, nego samo od Rive :mrgreen: :mrgreen: :cool

djape1977

Post by djape1977 »

ti si stvarno vario autogeno???
j***** auto bez kardana

elektronicar

Post by elektronicar »

djape1977 wrote:ti si stvarno vario autogeno???
nisam ja, komsija ima i CO2 aparat i autogeni set pa koristi sta smatra u kom momentu da mu je pametnije, a ja nisam hteo da mu solim pamet, odvezao sam mu auto i zvao me kad je zavrsio da dodjem po njega
autogeni je praktican pri savijanju krivina, omeksa se lim pa kuckanjem dobije zeljeni oblik zakrivljenja sto ja sa svojim znanjem i sa CO2 aparatom ne bih znao da postignem
ma i majstori se razikuju, ima nas raznih, pa tako i tumacenja sta je najbolje ili najprakticnije; a ja pomalo sizim kad god treba nesto variti ili farbati
do juce sam jos razmisljao da za treci auto opet uzmem samaricu, al matematika je pobedila
ako neko vozi npr. 10k km godisnje, taj ce samo kroz benzin da plati oko 1000 eur, pa sad ko ima godisnje da plati 1000 eur za gorivo onda je bespredmetno gledati kupovinu samarice za 200-400 eur, pogotovo ako za TNG treba nova boca i ventil (75 eur) plus reatest, majstori za TNG, ... a da ne kazemo da na svakoj nesto mora da se popravlja i ulozi od delova

vreme je da se razmislja o Ladi 11x, a vec ih ima po ceni 600-750 eur sto je u odnosu na samaricu samo 200-300 eur skuplje, pa sad promatrano kroz planiranih 10k km godisnje i oko 1000 eur za gorivo u toj godini ispada da je razlika skromna i da treba bataliti zafrkanciju oko varenja i farbanja koja mi nailazi periodicno na svake dve godine;
cudno je to da ono sto je ove godine zdrav lim pri cekic probi nakondve godine propadne bez obzira na zastite. Nekako lim korodira ispod zastite koja je postavljena pre desetak godina i sad bi covek jedino mogao kao na discoveriju da oguli celu skoljku i da je potopi u bazen za odstranjivanje rdje i farbe pa sve ispocetka sa varenjem i farbanjem inace uvek se pojave nova mesta gde auto korodira i protruli, a tih nepristupacnih mesta za zasticivanje ima, bas uvek ima

tako da licno smatram da ne treba bas vezivati se da cu Samaru voziti narednih 20 godina :mrgreen: pogotovo sto ih imam tri, a ovoj jednoj istice registracija u Septembru (crvena 2108 TNG viewtopic.php?f=15&t=3737 ) i ide u delove mada bi se mogla srediti za 50 eur i da bude skroz ok naradnih par godina, al onda sledi TNG boca i multiventil pa reatest i registracija sto je jos 250 eur, pa sa ukupno 300 eur ulozenih i covek da se vozi narednih godinu dana (ako bi neko pozeleo da je kupi onda bi mu ja odradio sve sto treba oko TNG i licno odvezao da prodje reatest i registraciju, kupac bi samo isfinansirao delove i takse, rad ne bih naplatio, a da ne spominjem da sve sto bi kupcu zatrebalo od delova u narednih godinu dana da bi ih dobio na poklon ako ih imam negde u tavanu, tako da kupac ne bi imao ni troskove odrzavanja :mrgreen: )

ovako razmisljam da je ostavim sebi za delove a da nadjem neku Ladu 11x sa karburatorom i da malo pokusamo da se modernizujemo :lol: :mrgreen: a roditeljima da dam na koristenje neku od ovih druge dve Samare sto imam

tako da vratimo se na prvu temu, sta u celoj prici znaci ulaganje u limariju i farbanje u postojeci auto ? ja cu ga koristiti otprilike dve godine a posle toga penzioneri jos koju godinu i pitanje je koliko se isplatilo ulaganje u generalku dieselke ... taj motor ukoliko ne prezupci bice savrsen i kada se Samara bude rashodovala, za sada ima predjenih oko 20k km, naredne dve godine jos toliko neka predjem, a penzioneri po 2k km godisnje pa sad opet matematika pokazuje da taj motor nece imati ni 50k km kad se budemo modernizovali i batalili ulaganja u Samare. Dal se isplatilo toliko ulaganje, rad i trud ?

Boki78

Post by Boki78 »

elektronicar wrote: Dal se isplatilo toliko ulaganje, rad i trud ?
Pa nije, ali opet se spremas da uradis isto :mrgreen:

Tj pitanje za razmisliti je koliko problematicna treba da bude 11x lada pa da danas u Srbiji kosta 600 evra? Niko nece prodavati pouzdano vozilo koje nije skupo za odrzavanje za tako male novce. Izuzimam slucajeve kada nekome pare trebaju bas hitno.

Prava stvar je skuplji auto koji u startu i na neke srednje staze ne dosnosi nikakav posao. Matematika je prosta pare ce da odu na jedan ili na drugi nacin, prosto je neminovno, ali barem da se vreme i rad ne bacaju. Treba novac praviti a ne rmbati dok se isti trosi :)

Post Reply