Volan
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- sstojanovic88
- Automobil: Lada Niva 2121
Volan
Kao prvo interesuje me da li je prenos volana preko letve ili preko puza i kao drugo sta moze da izazove luft u volanu? Upitanju je Niva 1.6 .89god.
Re: Volan
preko puza je prenos. razlog lufta- moguci povecani zazor izmedju vretena i puza u samom puzu, takodje i istrosenost lezajeva u sammom puzu, istrosenst pomocnog nosaca spona... takodje proveriti ispravnost spona. o svemu imas vise napisano i objasnjeno ovde
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... lenie.html
pozz
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... lenie.html
pozz
- sstojanovic88
Hvala
luft se može poštelat
odnosno smanjit
na glavi volana ispod glavnog kočionog cilindra imaš
jedan šeraf s maticom
na njemu se štela glava volana
otpustiš maticu i stegneš vijak tako da se luft smanji
ali prije svega provjeri krajnike i sponu i pomočni volan
odnosno smanjit
na glavi volana ispod glavnog kočionog cilindra imaš
jedan šeraf s maticom
na njemu se štela glava volana
otpustiš maticu i stegneš vijak tako da se luft smanji
ali prije svega provjeri krajnike i sponu i pomočni volan
lasta
kad se odvrne matica, odvrtanjem ili zavrtanjem centralnog srafa regulisati luft kako je propisano. najbitnije u celom postupku je da se stelovanje uradi kad su tockovi stoje pravo(da nije volan okrenut ni levo ni desno vec tacno na sredini). pozz
- sstojanovic88
Hvala vam na savetima.
Sta od ta dva? Tockovi stoje pravo dok je volan na sredini samo u idealnoj situaciji. U praksi, ako su tockovi pravo, volan je malo vrdnuo, a ako je volan na sredini tockovi su malo vrdnuli...gedora wrote:...najbitnije u celom postupku je da se stelovanje uradi kad su tockovi stoje pravo(da nije volan okrenut ni levo ni desno vec tacno na sredini). pozz
Ili mora prvo da se ode na miler da se dovede to dvoje u vinklu?
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
U praksi jednostavno volan mora da stoji kako dolikuje kada su točkovi ispravljeni i u tom položaju ne sme da ima luft. Nema ni levo ni desno.
Kad su točkovi maksimalno namotani tada luft postoji, tj postojao je i kad je bila nova.
Kad su točkovi maksimalno namotani tada luft postoji, tj postojao je i kad je bila nova.
-
Cobi
- Automobil: lada niva
Da ne postavljam novu temu da pitam ovde..............
Bilo je pocelo da mi curi ulje iz glavu upravljace /da kape/. Kako sam vec imao novu glavu kupljenu pre nekoliko godina nisam hteo staru da remontujem vec sam oterao nivu kod majstora i covek mi stavio novu, nalio ulje ali je sad na VOLANU TESKA KAO DA VOZIM DAJCA. Probao sam da malo otpustim centralni sfraf za stelovanje puza ali stvar ista---- Sta moze kog djavola sad da zeza kad je sa starom glavom islo glatko i kako da resim problem. Neko mi kazte dok se malo razradi pa sta ima da se razradjuje ko bi ga znao koji mu je i moze li nesto drugo da zeza ........
Bilo je pocelo da mi curi ulje iz glavu upravljace /da kape/. Kako sam vec imao novu glavu kupljenu pre nekoliko godina nisam hteo staru da remontujem vec sam oterao nivu kod majstora i covek mi stavio novu, nalio ulje ali je sad na VOLANU TESKA KAO DA VOZIM DAJCA. Probao sam da malo otpustim centralni sfraf za stelovanje puza ali stvar ista---- Sta moze kog djavola sad da zeza kad je sa starom glavom islo glatko i kako da resim problem. Neko mi kazte dok se malo razradi pa sta ima da se razradjuje ko bi ga znao koji mu je i moze li nesto drugo da zeza ........
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ne, nego ne treba kupovati deo koji se bar i malo vizuelno razlikuje od fabričkog. Ja nisam video da se neki delovi za Ladu razlikuju za nešto jedva primetno. Jednostavno, ili je ono što treba da bude, ili se odmah vidi da ne valja.
Proveri da ti majstor možda nije stezao nosač spone, pa preterao. Digni oba prednja točka pa isprobaj kako se mota.
Proveri da ti majstor možda nije stezao nosač spone, pa preterao. Digni oba prednja točka pa isprobaj kako se mota.
-
Cobi
- Automobil: lada niva
Nosac spone sam promenio pre mesec i nesto dana i stavio onaj kvalitetniji sa lagerima ne sa biksnama i islo je dobro, a glava nije fals kupio sam je jos pre 15-ak godina ali je nisam montirao stajala mi je tako u rezervi a tad jos nisu bili toliko fus delovi u opticaju jos su se nalazili originalni i dobri delovi. Ne nije servo obicna mehanicka kao i stara sto bila