Rucice menjaca
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
-
Cobi
- Automobil: lada niva
Re: Rucice menjaca
Da ne otvaram novu temu, da nije mozda neko imao slicnih problema.
Naime nakod 20-ak predjenih kilometra rucice na reduktoru se ugreju da to nije normalno. Zimi manje ali leti kad je vani temperatura veca uzas bozja. Proveravao sam sve ulje ima, ne trese, guma dobra, ne zuji /ne urla/ a greje - sta li moze biti ko bi ga znao
Naime nakod 20-ak predjenih kilometra rucice na reduktoru se ugreju da to nije normalno. Zimi manje ali leti kad je vani temperatura veca uzas bozja. Proveravao sam sve ulje ima, ne trese, guma dobra, ne zuji /ne urla/ a greje - sta li moze biti ko bi ga znao
u mernjacu mora biti gl-5 ulje bar 80w-90(pozeljno 75w90) bas zbog tog razloga(da ne otezem pricu na svim terencima se javlja grejanje transmisije i nacin resavanjka se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
-
Cobi
Nije rec o menjacu vec o rucicama reduktorajeronimo wrote:u mernjacu mora biti gl-5 ulje bar 80w-90(pozeljno 75w90) bas zbog tog razloga(da ne otezem pricu na svim terencima se javlja grejanje transmisije i nacin resavanjka se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca)
ista razlika.
mozda se greje jer nemas one plastike i gumice sto idu izmedju rucice i sipke biraca?
mozda se greje jer nemas one plastike i gumice sto idu izmedju rucice i sipke biraca?
j***** auto bez kardana
-
Cobi
Niva trese pri brzini izmedju 40 - 60 km/h.
Naime pri ovoj brzini trese podrhtava niva a najvise se oseti pri voznji pod manjim gasom pa u trenutku kada se isti doda podrhtava ali ispod 40 i preko 60 te pojave nema. Balansirao sam sve gume, vozio auto na proveru spona, jabucica i proverio ujedno i reglazu trapa ali opet ista stvar. Usput ponekad se cuje neko neodredjeno zujanje "vau, vau" i ono se povecava ili smanjuje srazmerno brzini vozila ali opet sve u granicama ove brzine 40-60 km/h, Usput mislim da je guma koja spaja reduktor i menjac dobra ............
Naime pri ovoj brzini trese podrhtava niva a najvise se oseti pri voznji pod manjim gasom pa u trenutku kada se isti doda podrhtava ali ispod 40 i preko 60 te pojave nema. Balansirao sam sve gume, vozio auto na proveru spona, jabucica i proverio ujedno i reglazu trapa ali opet ista stvar. Usput ponekad se cuje neko neodredjeno zujanje "vau, vau" i ono se povecava ili smanjuje srazmerno brzini vozila ali opet sve u granicama ove brzine 40-60 km/h, Usput mislim da je guma koja spaja reduktor i menjac dobra ............
Kad se to desi kod rive onda je stradala ili lager guma ili kardanski krst na kardanu. To valjda ima i niva pa proveri.
-
Cobi
Pa zar nebi trebalo da se cuju neki tupi udarci i tropkanje kada ode krst na karadnudejca wrote:Kad se to desi kod rive onda je stradala ili lager guma ili kardanski krst na kardanu. To valjda ima i niva pa proveri.
Neznam dali ta guma postoji kod nive ali pogledaj dole i ona bi trebalo da se nalazi u zadnjem delu i kroz nju da prolazi kardan i ako je ispucala zrela je za zamenu. Kad to strada kod rive cuje se brujanje i trese se retrovizor u autu. Meni se to desavalo pri brzini od 60 do 80 km/hr.
-
Cobi
Ima ali to je lager kroz koji prolazi kardan ..... Moram detaljno da vidim sta ga zeza ali ocigledno da je neka boljka koja se oko toga nesto muci jer taj zvuk "vau, vau, vau" koji se povecava ili smanjije srazmerni brzini i to kad se ide bzre nestane - sve ukazuje da je ipak oko toga nestodejca wrote:Neznam dali ta guma postoji kod nive ali pogledaj dole i ona bi trebalo da se nalazi u zadnjem delu i kroz nju da prolazi kardan i ako je ispucala zrela je za zamenu. Kad to strada kod rive cuje se brujanje i trese se retrovizor u autu. Meni se to desavalo pri brzini od 60 do 80 km/hr.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Pazi sad. Upali nivu, reduktor stavi u srednji neutralni položaj. Ubaci u treću i dodaj lagano gas (naravno pusti kvačilo). Šetaj obrtaje između 2000 i 3000 jer na tim obrtajima u trećoj niva ide 40-60km/h. Ako nema vibracija, dobra je šestougaona guma kod menjača i problem je od reduktora prema osovinama. U tom slučaju proveri da li kardani imaju luft u krstovima ili na teleskopima. Ako se pri opisanoj situaciji jave vibracije ili bilo kakvi brundajući zvukovi to bi značilo da je loša guma kod menjača i reduktora, jer se samo ona vrti kada izbaciš reduktor, a ubaciš menjač u brzinu.
-
Cobi
Dare majstoreDare wrote:Pazi sad. Upali nivu, reduktor stavi u srednji neutralni položaj. Ubaci u treću i dodaj lagano gas (naravno pusti kvačilo). Šetaj obrtaje između 2000 i 3000 jer na tim obrtajima u trećoj niva ide 40-60km/h. Ako nema vibracija, dobra je šestougaona guma kod menjača i problem je od reduktora prema osovinama. U tom slučaju proveri da li kardani imaju luft u krstovima ili na teleskopima. Ako se pri opisanoj situaciji jave vibracije ili bilo kakvi brundajući zvukovi to bi značilo da je loša guma kod menjača i reduktora, jer se samo ona vrti kada izbaciš reduktor, a ubaciš menjač u brzinu.
To je to brate, reduktor na neutral i u trecoj na gasu oko 2500 obrtaja mi se javlja to sto me kida celo vreme. Sta da mu cinim da se spasim napasti ............