Prokuvavanje

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Re: Prokuvavanje

Post by Gago »

Na kojoj temperaturi se vama pali ventilator? Meni se pali na otprilike polovini izmedju 90 stepeni i pocetka crvenog polja sto mislim da je malo kasno... Kakvo je vase misljenje... Inace mi ovih dana radna temperatura vozila otprilike kada je kazaljka potpuno uspravna, tj. taman sto predje 90 stepeni, pa ne znam ni da li je to dobro...
Samo Samara Srbina Spasava

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Tu i treba da se pali oko 90+ stepeni !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Gago

Post by Gago »

Danas sam dosao u BG i slikao sam instrument tablu, jer mi je temperatura konstantno pomerena u desno od one crtice. Ravan put, 80 km/h, cetvrta, peta brzina...
Image
Na autoputu je bila i malo vise u desno pomerena kazaljka. Jedino kada se spustam niz neku veliku nizbrdicu npr na autoputu, poklopi se kazaljka sa crticom.
Hladnjak je bio relativno prljavan, njega sam oprao, ali se ocigledno nista nije promenilo. Da nemam onaj fabricki termo prekidac koji pali na 99, ventilator bi mi se palio i zimi na otvorenom putu :angry

Sta moze biti problem? Antifriz je cist, tj. nema tragova ulja. Creva su meka kada se pritisnu. Pumpa za vodu menjana pre 6 meseci... :evil:

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Sta je sa termostatom?

Gago

Post by Gago »

Nije nikad menjan :)
Kako da utvrdim da li je dobar? Cuo sam da auto zagrejem i da na 87 stepeni valjda donje crevo koje je hladno treba da se zagreje.
A kako bi to bilo kod mene ako nije ispravan? Da li bi tek na visoj temperaturi donje crevo bilo zagrejano?
Ili to u ovom mom slucaju nije merodavno, jer ne verujem da je neka velika temperaturna razlika na kojoj donje crevo pocinje da se greje, nego da promenim termostat, pa da vidim sta ce se desiti...

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Ovo je normalna radna temperatura.

Gago

Post by Gago »

Ja mislim da je na Samari normalna radna temepratura kada se kazaljka poklopi sa crticom, tj da se crtica iza ne vidi od kazaljke... Kolika je temperatura na crtici, tj. da li ona oznacava 90 stepeni sto je valjda radna temperatura. Ja nisam neki znalac oko kola, zato i pitam :?

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Upali auto i pusti ga da radi pa proveravaj toplotu creva ako bude mlako kad upali ventilator onda nije pomesao-otvorio termostat, vidi ti sa ostalima kako je kod njih.

dajko3
Automobil: Samara 2108, 2115

Post by dajko3 »

Od te bele na sredini pa sve do crvenog ti je normalna temeperatura, ovo sto si slikao je skroz ok nema razloga za uzbunu.Na mojoj staroj samari isto tako stigne do te bele crte kao kod tebe sto mu dodje najniza radna temperatura
Samara 4ever

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

nista ja tu ne bih dirao, sasvim normalna radna temperatura. meni na samari uvek stoji ovako na sredini,uspravno. i pada do te crte sto to pominjes kad idem nizbrdo.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Gago

Post by Gago »

A koja je to temperatura otp kada stoji uspravno? Ako ubacim termo prekidac koji pali na 92 stepena, valjda nece stalno paliti ventilator :roll: Malo mi je kasno 99, pa bih ubacio ovaj novi :)

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Ugradi visko nekako pa nek vrti koliko hoce :D

dajko3
Automobil: Samara 2108, 2115

Post by dajko3 »

Gago wrote:A koja je to temperatura otp kada stoji uspravno? Ako ubacim termo prekidac koji pali na 92 stepena, valjda nece stalno paliti ventilator :roll: Malo mi je kasno 99, pa bih ubacio ovaj novi :)
Kada je na sredini to je oko 90c.Na mojoj se pali ventilator jedino ako dugo u mestu radi a u voznji nikad.Kasno 99?Zelena mi pali tacno na 107 c :shoot :P
Samara 4ever

Gago

Post by Gago »

Ok, hvala. Ja sam mislio da je ona crtica tu sa nekim razlogom, tj da je ona 90.
Bas cu da stavim onaj sto pali na 92 stepena da vidim koliko ce cesto paliti ventilator... A i da vidim gde se nalazi kazaljka kada je 92 stepena :)

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

nisam siguran, ali mislim da ta crtica oznacava oko 85-6 stepeni, odnosno da je motor usao u radnu temperaturu i tad termostat krece da radi posao. ne znam da li si primetio, ali ako je termostat potpuno ispravan i u nekim normalnim uslovima voznje (ne extremno hladno ili slicno) onda temperatura nikad ne pada ispod te crte. kad stoji uspravno to je valjda 90 ili 92 i tako treba da stoji, to je prava radna temperatura (i obicno je na svim vozilima tako podeseno, kazaljka na sredini znaci radnu temperaturu). a sad, termodavac, ja sam ranije menjao preko zime sam stavljao onaj koji ukljucuje kasnije (96-92 (ili 97-92 ne secam se)) a preko leta 92-86. e sa tim termodavacem, na vrucini i u gradu skoro da ne gasi ventilator.

ali od kako sam zamenio termostat, video sam da sam dzabe menjao termodavace i koliko je ustvari bitna ispravnost termostata za temperaturu. od tad je na kolima onaj sto otvara kasnije (koji je i original ja mislim, ovaj sto otvara ranije je valjda od golfa), kazaljka stoji kao zakucana na polovini i nema nikakvih problema, bilo leto ili zima, grad ili magistrala.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Post Reply