Mijenjač

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: Mijenjač

Post by elektronicar »

Probaj da osetis razliku dok motor radi pa da stisnes kvacilo, ako ima razlike opisi nam !

Lenjin

Post by Lenjin »

Pa razlike ima ali pravila nema. Nekad se to tandrkanje stisa nekad pojaca a desava se i da se ne promeni kad stisnem kvacilo, mada uglavnom kao da se pojaca. Auspuh (zadnji lonac i srednju cev) sam menjao pre godinu dana i sasvim je u ok stanju, gumice (nosaci) su isto ok, lepo se drz, ne landara, tako da mislim da nije do auspuha. Da je do auspuha ovo tandrkanje bi verovatno bilo izrazenije kakda prelazim preko neravnina lezecih policajaca i sl. a nije tako. Nisam uocio nikakvo generalno pravilo kada i odakle tacno dolzi, mozda nije ni do menjaca stvarno ne znam do cega je...

elektronicar

Post by elektronicar »

:evil: ma kad vozilo miruje :!: , tj motor radi a vozilo na parkingu :lol: , tada nam opisi razliku ako je ima sa pritisnutim i otpustenim kvacilom

Lenjin

Post by Lenjin »

Isto je i kad vozilo miruje (u leru), znaci nema bitne razlike kad se pritisne papucica kvacila. Zvuk (kada i ako se pojavi) se pojacava ako dajem jaci gas a nekad kad dajem gas i nestane. Kazem jos jednom nema nekog pravila mada cesto se javlja kada gasim auto jer tada motor obicno za trenutak malo jace zadrhti pa se ove vibracije prenose i na ostatak vozila. Kao da se nesto negde otkacilo (u mnjecau, auspuhu ili ko zna gde) i kada rad motora pogodi frekvenciju tog dela on pocne da proizvodi taj zvuk. Ono sto sam primetio a sto mi je cudno je da neravnine na putu i lezeci policajci ne uticu na nastanak ili prestanak tog tandrkanja. Isto primetio sam da ponekad (zanci ne bas uvek) mogu da reprodukujem taj zvuk (u znatno blazoj meri) i kad je motor iskljucen i to ako bih malo jace udario rucicu menjaca ili ako bih jako grubo i naglo (nepotrebno velkom silom) ubacio rucicu u neku brzinu. Ostale varijante tipa drmusanja celog auta, zalupljivanja vrata, drmusanje auspuha i sl. nisu prozvele nista nalik ovome.

Boki78

Post by Boki78 »

Digni haubu, pa zanjisi motor napred nazad i gledaj nosac menjaca koji ga vezuje za levi kos (levi u odnosu na smer kretanja vozila) ... Ako imas sus pleh moguce je da ti remenica klinastog kaisa kaci kada se motor mrda napred nazad ...

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

molio bih modove da poprave pravopisnu grešku u naslovu ove teme godinama me bode u oči a vjerujem i ostale :D
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

meni ovo sve lici na drzac auspuha gore kod izduvne grane. kod mene je on zvocao tako povremeno, tripovao sam da je menjacu dosao kraj dok nisam otisao na kanal i video da se on polomio i da od vibracija tandrce. onda je bio izbacen i od tad pesma :)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Lenjin

Post by Lenjin »

Hvala svima na sugestijama i predlozima ipak nisam uspeo da otkrijem sta je. Ko zna od kada se ovo cuje ali ja sam poceo da pimrcujem tek od skoro zato sto se prolepsalo vreme pa vozim sa otvorenim prozorima. Bitno mi je da nije nista sto bi moglo da prouzrokuje vecu stetu a ovako ako hoce da tandrce neka mu bude ja sam se vec navikao a i nije to prvi i jedini nidentifikovani zvuk koji lada proizvodi. Dok se kotrlja i sve radi kako treba necu vise da se zavlacim ispod kola, kuckam, ljuljuskam, osluskujem i trazim gremline:)

Lenjin

Post by Lenjin »

Ipak sam resio problem!!! Tandrkanje je pocelo da bude sve glasnije da sam morao jos jednom da se zavucem ispod kola i pogledam. Narvno sve deluje zategnuto i kako treba. Ne znajuci sta cu iz cistog ocaja sam dotegao selnu koja vezuje srednji lonac i izduvnu granu mada je vec bla prilicno stegnuta. Vise se ne cuje!
Inace oni srafovi koji stezu selnu prilicno lako obliznu ako se jako stegnu pa eto da znate kada budete menjali auspuh da nabacite jos po koju maticu kako bi jace drzalo.
Izvinjavam se sto sam uzurpirao pogresnu temu sa ovim (sva sreca) banalnim ali isto toliko iritirajucim problemom.

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

reko ti ja sta je... samo sto mi rec "selna" nije pala na pamet :D
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Sta moze da bude problem, npr kada na semaforu stanem i izbacim iz brzine i pustim kvacilo, kada se upali zuto svetlo, stiskam kvacilo i da ubacim u prvu menjac dodje do pola i ne moze da se ubaci, tako da moram da vratim u neutralan polozaj? Obicno iz drugog treceg puta uspem. Prilicno iritirajuce ovde u BGu gde znaju odmah da svirnu, a ne zelim da drzim kvacilo pritisnuto tokom crvenog. Kada se vozilo krece u brzine upada lepo, malo prva i druga teze od ostalih, ali sasvim ok. Pitao sam vec majstora, ali mi je on rekao da kao tada zupcanici miruju, pa je moguce da se sudare kad u mestu hocu da ubacim u prvu, ali ja da proverim kod vas... :)
Samo Samara Srbina Spasava

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

To i mene zanima, to se i meni desava na aleku, ako nece da prihvati samo ponovo stisnem-pustim kvacilo i upada bez problema, nekad hoce da prihvati i malo da se pusti kvacilo.

elektronicar

Post by elektronicar »

Gago wrote:Pitao sam vec majstora, ali mi je on rekao da kao tada zupcanici miruju, pa je moguce da se sudare kad u mestu hocu da ubacim u prvu, ali ja da proverim kod vas... :)
upravo tako :!:

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Ok, hvala trebala mi je samo potvrda. Ulje u menjacu nikad nije menjano, takodje je i to gledao majstor, rekao je da lepo izgleda kao da je novo, ali cu ga uskoro promeniti i staviti neki aditiv za menjac jer sam cuo da nije lose. Valja li ovo ulje za menjac ili da trazim nesto bolje ? http://www.lavauto.rs/elektronski-katal ... gory_id=97
Samo Samara Srbina Spasava

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

To ulje je dobro samo za impregniranje starih dasaka. :lol:

Post Reply