skidanje poluosovine na lada samara
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
skidanje poluosovine na lada samara
ljudi..moze li neko da mi kaze kako se skidaju poluosovine na ladi samari . Mislim sa strane menjaca,dal treba da se skidaju manzetne ili ne 
- Milan 2107
- Automobil: 2107 e39 525D
Re: skidanje poluosovine na lada samara
dobar pajser i na trzaj izlete van
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela
ispustio sam ulje iz menjaca
. i jednu sam izvadio pajserom,lako je izasla,al drugu nikako nisam mogao pa sam morao da skidam manzetnu i da izvadim osigurac i tako sam je skinuo . hvala vam na pomoci ...a na koji sraf se proverava nivo ulja u menjacu ?
-
Boki78
Nema te mogucnosti. Probas da dospes pa ako ima sta da se dospe eto prilike, ako nema onda je sve bilo ok. 
ali gde da dospem
na koji sraf 

- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
na kljuc 17 ili 19 imas cep odmah pored i malo iznad krace poluosovine (vertikalan deo menjaca kod sklopa diferencijala, gledas gde stoji kraca poluosovina i malo na gore i malo prema vozackom sedistu i tu ces naci). Tu ubodes bastensko crevo duzine oko 60 cm a na drugom kraju ubodes kuhinjski levak.
crevo provuces na gore tako da ti levak stoji pored kocionog serva i polako dolivas ulje dok ne pocne da izlazi na otvor cepa koji si skinuo. Moras polako dolivati jer crevo ne mozes duboko ugurati u menjac jer udari u sklop diferencijala; drugi razlog za polako dolivanje je taj sto bez obzira sto u levku vise ne vidis ulje - u crevu ga jos uvek ima, pa kad ulje krene da izlazi kroz otvor cepa (jer si dovoljno nasuo) uvek ce ti nesto ulja da se prospe pre nego stignes da vratis cep na svoje mesto. Pri svemu tome vodi racuna da ti je auto na ravnom, jer pri razlicitom nagibu auta, u menjac moze stati razlicita kolicina ulja pre nego pocne da izlazi na otvor cepa. U principu ako promatras, nivo ulja treba da se odrzava tako da su poluosovine delomicno potopljene uljem.
Pre punjenja ulja, pozeljno je da ulje zatvoreno u ambalazno pakovanje, crevo i levak potopis u zagrejanu vodu jer se zagrejano ulje brze cedi od hladnog ulja, isto tako i ako ispustas staro ulje, lakse ces isipati zagrejano ulje, tj. kad je motor i menjac na radnoj temperaturi nego kad je sve hladno.
crevo provuces na gore tako da ti levak stoji pored kocionog serva i polako dolivas ulje dok ne pocne da izlazi na otvor cepa koji si skinuo. Moras polako dolivati jer crevo ne mozes duboko ugurati u menjac jer udari u sklop diferencijala; drugi razlog za polako dolivanje je taj sto bez obzira sto u levku vise ne vidis ulje - u crevu ga jos uvek ima, pa kad ulje krene da izlazi kroz otvor cepa (jer si dovoljno nasuo) uvek ce ti nesto ulja da se prospe pre nego stignes da vratis cep na svoje mesto. Pri svemu tome vodi racuna da ti je auto na ravnom, jer pri razlicitom nagibu auta, u menjac moze stati razlicita kolicina ulja pre nego pocne da izlazi na otvor cepa. U principu ako promatras, nivo ulja treba da se odrzava tako da su poluosovine delomicno potopljene uljem.
Pre punjenja ulja, pozeljno je da ulje zatvoreno u ambalazno pakovanje, crevo i levak potopis u zagrejanu vodu jer se zagrejano ulje brze cedi od hladnog ulja, isto tako i ako ispustas staro ulje, lakse ces isipati zagrejano ulje, tj. kad je motor i menjac na radnoj temperaturi nego kad je sve hladno.