Moj ladilak 2103

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Alexa
Automobil: Lada 2106

Re: Moj ladilak 2103

Post by Alexa »

Sto se tice pritiska slazem se da je 100bar previse,evo bas je u mitbusters-ima (nzm kako se pise tacno) bila epizoda gde su testirali bojler,ok on je mozda i slabiji od boce ali nebitno,na 300psi,sto je negde oko 20 bar-a boca je eksplodirala i odletela par stotina metara u vis...Tako da se slazem da je 100bara mnogo veliki pritisak i da nema sanse da bi ijedna plinska boca to izdrzala,ali u svakom slucaju se ne slazem sa prvim komentarom kojim si rekao da je boca stara 10god. spremna za bacanje

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Možda jeste, možda nije... što bi se tom riziku izlagao kad nova boca košta 50-80€? To ti je da izdvojiš ni 10€ godišnje i da ti oni oko tebe budu mirni

Alexa

Post by Alexa »

Ma ne pricam o ceni...Jednostavno mislim da ona moze da izdrzi jos dosta duze od 10god,kvalitet stare boce je bio mnogo bolji e zato je ne bi menjao....I necu da off-ujem temu vise,imam pare za novu bocu i ne zalim se da je skupa,samo mislim da moze ona da taljiga mnogo tuze

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Alexa wrote:Sto se tice pritiska slazem se da je 100bar previse,evo bas je u mitbusters-ima (nzm kako se pise tacno) bila epizoda gde su testirali bojler,ok on je mozda i slabiji od boce ali nebitno,na 300psi,sto je negde oko 20 bar-a boca je eksplodirala i odletela par stotina metara u vis...Tako da se slazem da je 100bara mnogo veliki pritisak i da nema sanse da bi ijedna plinska boca to izdrzala,ali u svakom slucaju se ne slazem sa prvim komentarom kojim si rekao da je boca stara 10god. spremna za bacanje
interesantno je da kod novih diesela common rail sistemi rade na pritiscima i oko 1200 bara; samo za hladan start pumpa mora da postigne i preko 300 bara da bi motor upalio. Sta reci u kontekstu dugorocne eksploatacije takvih vozila, dal i ona imaju ogranicenje na 10 godina :? :evil: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ili npr. za poljoprivredne i gradjevinske masine koje koriste hidrauliku pod visokim pritiskom ? nisam primetio da je izasao nekakav zakon o bezbednosti rada gde bi se te stare masine nakon 10 godina morale kompletno remontovati.

Pri nekom exploatacionom testiranju Zmajevog kombajna inzenjeri su hteli probati kombajn na 100 % planiranog opterecenja pa se dogodilo da je crevo hidraulike puklo i uljni mlaz pod pritiskom (200 bar ???) razleteo je krov kuce ko zna koliko metara udaljene (ne secan se tacno koliko metara, za pricu recimo mozda 50 metara udaljenu)

Alexa

Post by Alexa »

Ali opet zavisi od materijala koji se radi,ne verujem da je nesto sto je napravljeno za pritisak od lupam 30 bara uzeto da se testira na 130...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

elektronicar wrote:
Alexa wrote:Sto se tice pritiska slazem se da je 100bar previse,evo bas je u mitbusters-ima (nzm kako se pise tacno) bila epizoda gde su testirali bojler,ok on je mozda i slabiji od boce ali nebitno,na 300psi,sto je negde oko 20 bar-a boca je eksplodirala i odletela par stotina metara u vis...Tako da se slazem da je 100bara mnogo veliki pritisak i da nema sanse da bi ijedna plinska boca to izdrzala,ali u svakom slucaju se ne slazem sa prvim komentarom kojim si rekao da je boca stara 10god. spremna za bacanje
interesantno je da kod novih diesela common rail sistemi rade na pritiscima i oko 1200 bara; samo za hladan start pumpa mora da postigne i preko 300 bara da bi motor upalio. Sta reci u kontekstu dugorocne eksploatacije takvih vozila, dal i ona imaju ogranicenje na 10 godina :? :evil: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ili npr. za poljoprivredne i gradjevinske masine koje koriste hidrauliku pod visokim pritiskom ? nisam primetio da je izasao nekakav zakon o bezbednosti rada gde bi se te stare masine nakon 10 godina morale kompletno remontovati.

Pri nekom exploatacionom testiranju Zmajevog kombajna inzenjeri su hteli probati kombajn na 100 % planiranog opterecenja pa se dogodilo da je crevo hidraulike puklo i uljni mlaz pod pritiskom (200 bar ???) razleteo je krov kuce ko zna koliko metara udaljene (ne secan se tacno koliko metara, za pricu recimo mozda 50 metara udaljenu)
I više! Denso je za BMW odradio pumpu na 2800 bar a rade i na dizajnu od 3000 bar

Pa, po novom pravilniku se i cevi i elementi na cevovodu vode kao sud pod pritiskom pa je potreban načelan proračun za segment, ali sam cevovod i elementi ne podležu ispitivanjima, poziva se na atest proizvođača, i pregledima pošto se zbog odnosa preseka i debljine zida računa da su mnogo izdržljiviji od recimo nekog rezervoara ili ekspanzionog suda.

Ali da ne ofujemo čoveku temu zalažem se da prestanemo i da neko pobriše ovo zagađenje

Alexa

Post by Alexa »

Svakako bolje da obrise,upropastili smo temu :oops:

djape1977

Post by djape1977 »

vlaskodolac wrote:djape imas mozda bocne migavce?
imam samo plastike, 200din komad
plastike stopaljki isto nove, 500din komad
j***** auto bez kardana

Post Reply