Lada 112 i kocenje

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Lada 112 i kocenje

Post by rascho »

Da li se kod Lade 112 može na neki način odrediti kako da se rasporedi sila kočenja, u smislu naprijed <-> nazad.
Naime, na servisu su mi mijenjali zadnje pakne i tokarili bubnjeve, te zamijenili cilindre i rekli su mi da su podesili kočnice na valjcima, ali na tehničkom mi kažu da zadnje kočnice koče preslabo, a da je ručna dobra, pa kaže da su pakne dobre, ali možda treba poriktati taj omjer naprijed <-> nazad. Zanima me da li je to stvarno moguće ili tip izmišlja.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Moze, pozadi postoji korektor kocenja koji se steluje.

rascho

Post by rascho »

OK. Znaci neću ispasti blesav ako tražim na servisu da mi to podese :lol:
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

rascho

Re: Lada 112 i kocenje

Post by rascho »

Evo nakon 4 godine sam odradio ovaj posao :).
Procedura ima objašnjena ovdje http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... mozov.html
Samo da dam jedan koristan savjet, koji mislim da ne piše u ruskom tekstu, ali možda se varam, jer sam koristio google za prevođenje.
Dakle, na slici to sve izgleda lijepo, normalno kada se podvučete pod auto sve je hrđavo. Za početak obavezno imati zaštitne naočale, jer inače hrpa hrđe završi u očima.
Prvo dobro našpricati nekim sprejem protiv hrđe. Onda odvrnuti šaraf kao na prvoj slici. Šaraf odvrnete tako da bude skroz labav. Onda kuckati šrafcigerom i čekićem po onoj polugici sa slike 2 (može se i na nekom drugom mjestu gdje je zgodnije, ali to ćete vidjeti kada izbliza vidite konstrukciju). To radite malo u jednom malo u drugom smjeru čisto da razradite tu polugicu jer je sve prohrđalo, i naravno još malo našpricarti sprejem protiv hrđe. Kada je to sve razrađeno, onda zavrnuti šaraf, ali sada je ono bitno, dovoljno jako da drži taj metalni dio u mjestu, ali dovoljno slabo da se taj metalni dio još uvijek može pomicati kuckanjem. I u tome je trik. Ako pokušate približiti one dvije metalne pločice na 2mm kako piše u opisu, bez da je ovaj šaraf dovoljno privrnut, provest ćete 1,5 sat ispod auta kao ja, za posao za koji treba realno 10min. Naime te dvije metalne pločice se same od sebe šire i mora biti šraf dovoljno pričvršćen da može njih zadržati skupljene dok vi kuckate čekićem. Nakon što postignete potreban razmak, zavrnete šaraf do kraja.
Ovako možda izgleda komplicirano, ali je zapravo vrlo jednostavno, već ćete vidjeti kada se zavučete ispod auta, samo je taj trik da se šaraf zavrne dopola, a ne da bude skroz otpušten, dok se pomiče polugica.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

Dobar ti je ovaj sajt sto si stavio u vezi korekcije prednjih i zadnjih kocnica.Okacite sve sajtove koji su korisni za sve vlasnike LADA SAMARA modela 110.111.112 RIVA NIVA.

stolex
Automobil: Lada 112 16v

Post by stolex »

Da ne otvaram novu temu, hteo bih da se nadovezem na ovu. :)

Uradio sam veliki servis juce i zamenio sam odmah plocice, pakne kao i zadnja oba cilindra i promenio sajlu rucne. E sad osetio sam da prilikom kocenja na oko 40km/h i vise osecam vibracije na papucici kada malo jace stisnem. Pre menajnja je isto postojala vibracija ali nije bila jaka, nesto bas malo se osetila. Sad kad sam sve ovo izmenjao osetio sam da je kocnica dosta meksa, ali na papucici dok kocim vibracija je jaca nego pre i nervira me prilikom kocenja. Sta bi moglo da bude uzrok i kako da ga resim? :? I koliko otprilike mogu troskovi da izadju? :?

Boki78

Post by Boki78 »

stolex wrote: Sad kad sam sve ovo izmenjao osetio sam da je kocnica dosta meksa, ali na papucici dok kocim vibracija je jaca nego pre i nervira me prilikom kocenja.
Prvih par stotina kilometara nema naglog kocenja (sem ako situacija u saobracaju nalaze). Plocice i pakne treba da nalegnu lepo na kocione povrsine.

Kocnica ti je dosta meksa zato sto ti sistem nije dobro izventiliran.

Inace posto si i pre imao vibracije, nije bilo lose da ti se dobosi i diskovi pregledaju/premere ne bi li se utvrdilo da li postoje neke deformacije.

stolex

Post by stolex »

Aha, ok. Onda cu da izbegavam naglo kocenje.

A hoce li se onda vratiti sve na svoje mislim na mekocu tj. hoce li se sam izventilirati od kocenja ili?

Pa pazi imao sam pre vibracije, ali to su bile bas bas jako male i to kad idem dosta polako pa ono lagano kocim. E sad da li je to bilo zbog istrosenosti paknova ili cega ne znam. Osecao sam pod nogama, ali nista bas strasno kao sad sto se oseti.

Inace rekao mi je cale da juce kada je majstor menjao plocice, paknove i cilindre da je proverio i gledao diskove i dobose i rekao da su ok. Nazalost nisam ja mogao da idem zbog posla pa ga je moj cale oterao i sve to nadgledao i pricao sa njim.

Boki78

Post by Boki78 »

stolex wrote:A hoce li se onda vratiti sve na svoje mislim na mekocu tj. hoce li se sam izventilirati od kocenja ili?
Nece. U principu ta mekana pedala moze imati i neke druge razloge, ali ovaj je najjeftiniji i nekako najverovatniji.

Sto se diskova i dobosa tice, ako ih nije merio ne moze biti siguran da valjaju, tj da diskovi ne bacaju u strani i da dobosi nisu jajasti.

stolex

Post by stolex »

Ne znam da li ih je merio, videcu sa caletom. Ali ako nije i ako slucajno diskovi bacaju ili su dobosi jajasti. Jel to moze se namesti ili moraju novi? I jel to nesto urgento sto mora da se radi ili moze ovako da se tera i vozi? :)
Jer sam planirao od sledece plate da sredim menjac i ako mi ostane novca da odradim trap, a ako ne onda od one tamo palte. Pa tek posle da se pozabavim sa ovim ako nije urgentno. Polako sredjujem lajku pa sad nemam novca odjednom bas sve da sredim, nego sam mislio mesecno po nesto da odradim. :)

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ja kada sam zimus na 107-mici menjao glavni kocioni nisam ispustao vazduh, reko ajde kad otopli. Papuca jeste bila meksa ali vremenom se je povratila na staru tvrdocu. Tako da eto mojoj ladi nije trebalo ispustanje vazduha, a ti vidi ako ti se tvroca u papuci ne povrati ispusti vazduh ali kreni od najdaljeg tocka.

rascho

Post by rascho »

stolex wrote:Ne znam da li ih je merio, videcu sa caletom. Ali ako nije i ako slucajno diskovi bacaju ili su dobosi jajasti. Jel to moze se namesti ili moraju novi? I jel to nesto urgento sto mora da se radi ili moze ovako da se tera i vozi? :)
Jer sam planirao od sledece plate da sredim menjac i ako mi ostane novca da odradim trap, a ako ne onda od one tamo palte. Pa tek posle da se pozabavim sa ovim ako nije urgentno. Polako sredjujem lajku pa sad nemam novca odjednom bas sve da sredim, nego sam mislio mesecno po nesto da odradim. :)
U vožnji lagano povlači ručnu i prati da li se javljaju vibracije. Ako se javljaju onda su od doboša, a ako ne onda su od diskova.
Moje iskustvo sa tim ladinim aluminijskim dobošima je katastrofalno. Nisam mogao se riješiti vibracija dok nisam naručio doboše iz Njemačke od neke tvornice iz Kolna. I nisu aluminijski, što je estetski problem jer hrđaju, ali zato više nemam niti najmanje vibracije. Čak sam toliko bio iznerviran vibracijama da sam naručio doboše još dok Hrvatska nije bila u EU i platio sam carinu na njih, ali je bome vrijedilo.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

originalni ne vibriraju 100%, pitanje je sta se sve prodaje pod tim imenom. takodje ako vam je sumnjivo veliki subler u ruke i premerite dobose pre kupovine...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho

Post by rascho »

jeronimo wrote:originalni ne vibriraju 100%, pitanje je sta se sve prodaje pod tim imenom. takodje ako vam je sumnjivo veliki subler u ruke i premerite dobose pre kupovine...
Na originalnima mi je čak pukao onaj kočioni obruč unutar doboša (jedini dio koji nije aluminijska legura).

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

taj je bas original, :D kod mene evo ih 185 000 i jos teraju(jednom obradjeni na 120 000) ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply