Lambda sonda

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

stolex
Automobil: Lada 112 16v

Re: Lambda sonda

Post by stolex »

Kod mene je check engine bio upaljen duze vreme, ali to je bilo zbog plina jer nemam sekvenc vec obican tako mi barem rekao cale. Mada od kada sam sa poglavicom doktorom za prozore sredio na lajci prozore od tada mi se ugasila lampica, tj pocle da se pali gasi i na kraju ugasila skroz. E sad da li je pregorela ili sta joj se desilo nemam pojma. :?

Inace mislio sam jel moze da se oseti u voznji nesto kada vrisne lamdba sonda i sta se desava? :)

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

...''Mada od kada sam sa poglavicom doktorom za prozore sredio na lajci prozore''

-pa nisam ja samo Dr.za prozore... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Boki78

Post by Boki78 »

Istina, i za przenu piletinu, krompirice i svasta jos jesi :mrgreen:

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

stolex wrote:Kod mene je check engine bio upaljen duze vreme, ali to je bilo zbog plina jer nemam sekvenc vec obican tako mi barem rekao cale. Mada od kada sam sa poglavicom doktorom za prozore sredio na lajci prozore od tada mi se ugasila lampica, tj pocle da se pali gasi i na kraju ugasila skroz. E sad da li je pregorela ili sta joj se desilo nemam pojma. :?

Inace mislio sam jel moze da se oseti u voznji nesto kada vrisne lamdba sonda i sta se desava? :)
Kada ti skroz crkne onda ti se upali check engine. Kada je samo loša (tzv. lijena lambda sonda) onda se ne upali ništa.
Kada skroz crkne, auto se prebaci u open loop i obično ne osjetiš ništa u vožnji, odnosno čak može nešto bolje vući, ali poraste potrošnja goriva. Kada imaš lijenu labda sondu, onda možeš osjetiti malo nemiran rad u leru i eventualne blage trzaje prilikom ubrzavanja (pogotovo na plin) i naravno povećanu potrošnju.
Uglavnom, simptomi neispravne lambda sonde su vrlo neprimjetni, to se lakše primjeti snimanjem napona lambda sonde u vožnji. Inače lambda sonda je jedan od potrošnih materijala, koji bi trebalo mijenjati redovito (cca 100000km), a ne samo kada crkne, kao npr. svjećice, ali većina ljudi je ne mijenja baš zato što ne proizvodi neke probleme u vožnji, a nije baš jeftina.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ladina sonda je na 6 Hz, a stare nemacke su bile na 1-2 Hz... ima ona fore da se ulenji koliko hoces :D , nemoj je menjati osim ako ne krepa dzaba bacas novce... ;) po istom sitemu trebao bi menjati protokomer, termo senzor,davace obrtaja i radilice sve na 5 godina. a moze i ceo motor da se zameni i on se posle nekog vremena ulenji.... :mrgreen:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

stolex

Post by stolex »

Ja nemam pojma ni da li mi je crkla ili nije. Zato sam i pitao da li to moze nekako se vidi ili oseti u voznji. :) Mislim auto za sad ide super, pu pu da ga ne ureknem. :D Jedino sto imam problema prilikom prvog paljenja, ali kada je napolju bas bas hladno i nekad mi se gasi isto u leru na benzinu prilikom prvog paljenja.

Inace jel ima jos negde da se izvrsi dijagnostika motora u BG-u ili samo u Beoladi? Tamo je dijagnostika 1900 din. :roll:

Boki78

Post by Boki78 »

Ima gde hoces, ali to ti je cena :)

jeronimo

Post by jeronimo »

pa cena je uvak oko 2 crvene...a ako ides kod ovih sa jacim firmamama moze i skuplje...

stolex

Post by stolex »

Ufff pa nisam znao da se toliko krecu, mislio sam da je jeftinije. :)

Onda cu videti da odem do Beolade i bacim je na dijagnostiku, ali za sad ce to sacekati. Imam druge troksove, treba lajki da uzmem zimsku obucu da se ne prehladi. :D

Interesovalo me bilo ovo za lambda sondu, jer moj cale to nikad nije menjao, a ni obracao paznju na to. Pa sam zbog toga i vas na forumu pitao.

jeronimo

Post by jeronimo »

samo teraj i sipaj kvalitetan benzin u ulje u motor. filtere menjaj na vreme kao i svecice i ne se brigaj...

tomo 110
Automobil: lada 110 1.5 16v

Post by tomo 110 »

:hello Znam da je tema malo zastrela, ali mi treba mali savet.
Radi se za lada 110 1,5 16v evro 3 sa dve sonde pre katalizatora i poslem njega,katalizotor je otstranjen, nema LPG.
Problem je u sledecem
-Auto kada je hladan ne prima gas slusajuse pucnjave,kada pritisnem naglo gas auto se gusi,kad kad i guta knedle.
Kada isklucim protokomer auto radi ko sat, vuce kao da ima turbo.Problem se javlja dok ne zagri do nekih 50-60 stepena poslem je se ok.
Dali je tu problem Lamda sonda, (ona druga )poslem katalizatora.I dali ako se iskluci otsteka sonda auto ce raditi dobro. :roll:

rascho

Post by rascho »

Zadnja lambda sonda ti samo služi za kontrolu katalizatora. Ako nemaš katalizatora može ti jedino izbacivati grešku "P0422 Main Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1)", što zači da katalizator slabo radi, što je i za očekivati. Ako otkačiš zadnju lambda sondu onda će ti izbacivati grešku na zadnjoj lambda sondi. No međutim niti jedna niti druga greška ne može prouzročiti takvo ponašanje auta, a ovo govorim iz vlastitog iskustva.
Kod tebe je možda riknuo protokomer, ali to odi na dijagnostiku da se očitaju vrijednosti, pa da se vidi da li je dobar, jer je on preskup da bi ga mijenjao napamet, ili su ti zaštopani injektori.
Naime gušenje auta je znak da ili imaš previše zraka ili premalo goriva.

BTW. da li ti pali check engine?

tomo 110

Post by tomo 110 »

rascho wrote:
BTW. da li ti pali check engine?
Da check engine redovno se pali i je upaljen ,a nekada kada ima velike trzaje lampica od" check engine" trpce kao migavac.
Megutim kad ostegam protokomer je uredu.
Kada se zagrije motor(ponovo ustekam) radi prilicno dobro bez vecih problema.problem je kada naglo pritisnem gas "pretezno pri polazak u prvoj" :x

rascho

Post by rascho »

Vrlo vjerojatno će ti očitanje grešaka već dati dobru ideju šta bi mogao biti problem. Treptanje check engina je vjerojatno opaki missfire, pa ti zato dolazi do trzanja. Ako imaš konstantno missfire na istom cilindru, onda vrlo vjerojatno može biti loš ili prljav injektor.

tomo 110

Post by tomo 110 »

Se ovo se desava sa ukljcenim protokomerom, :x da je prljav injektror tako bi radio i sa iskljcenim protokomerom. Mora da je protokomer u nekoliko navrata sam ga cistio. Videcemo sta je problem????

Post Reply