kad je hladan motor lose radi

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

aleksa1959
Automobil: lada110,8v

Re: kad je hladan motor lose radi

Post by aleksa1959 »

da,nije sekvent.sto se tice povezivanja i ugradnje plina,neverujem da je uradjeno fuserski.jer mi je auto na plinu (pricam za prve 3 godine po ugradnji)radio perfektno,bolje je ubrzavao nego na benzinu.svi kazu da je na plinu veca potrosnja,a meni je za ne verovati trosio kao i na benzinu.a zadnju godinu dana su pocela zajebavanja.atinjanin mi savetuje da idem na dijagnostiku.a kod koga.u prokuplju nema,a koliko sam se uverio i u nisu.prosle godine,kod jednog lika u prokuplju,kaze on meni:ja radim dijagnostiku,bio sam na kursu 4 meseca.pitam ga:jel imas program za ladu.kaze:ma sve je to isto.onda mu ja odgovorim:slusaj ti prijatelju,ja popravljam televizore oko 25 godina,i ne znam sve,i nisu svi televizori isti,pa tako ni kola.princip rada je isti,ali tehnologija nije.sta da ti radim ako mi napravis da auto ne mogu posle tvog rada da ga upalim.i tu smo zavrsili.neki od majstora su barem iskreni i kazu da ladu ne rade,da nemaju za nju dijagnostiku.a od ovih sto kazu doteraj pa cemo da vidimo sta je,bezim u sirokom luku.citao sam post od kolege iz nisa,sto su mu sjebali kompjuter.gde imam problem sa autom,jos mi treba i da tuzim i da se povlacim po sudu.
ranije je neko od kolega rekao da majstor iz zajecara ima ALDL prikljucak.nije navedeno ime,pa ako neko zna o kome se radi,neka postavi broj telefona,ili pp.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

aleksa1959 wrote:ranije je neko od kolega rekao da majstor iz zajecara ima ALDL prikljucak.
Ja sam rekao i ja sam bio tamo sa svojom ladom pre dve godine. Samo priključivanje na dijagnostiku je tada koštalo 2.000.

AUTO CENTAR KUSI DOO Negotinski put bb ZAJEČAR tel. 019/442-210
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

PRODAVAC-SERVISER NIŠAUTO TORINO DOO
Sedište NIŠ
Adresa Bulevar Nikole Tesle bb
Telefon - centrala 018 / 575 055
Broj telefona / Prodaja 018 / 575 080 , Fax 018 / 575 049
Telefon - servis 018 / 575 045

PRODAVAC-SERVISER MAŠINOPROMET DOO
Sedište Vranje
Adresa Radnička bb
Broj telefona/faksa 017 / 414 304; 017 / 423 755; 017 / 421 668

PRODAVAC AUTO KUĆA STR PIROT
Sedište Pirot
Adresa Vojvode Momčila 55
Broj telefona 010 / 320 420
evo ti spisak servisera i prodavaca za jug pa udri...

nego nesto mi govori da ce da nadju "neogovarajucu smesu i los rad lambda sonde" sve karaktristicni problemi pri radu sa plinskim uredjajima bez pune kontrole ubrizgavanja...
tvoj motor jeste sa starijim softverom i manje osteljiv na promene, ali nije apsolutno neosetljiv na uredjaj koji se tri godine verovatno nije stelovao...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

aleksa1959
Automobil: lada110,8v

Post by aleksa1959 »

hvala vam od srca,za adrese.sto se tice loseg rada motora,moguce da je uzrok plin,jer mi je pre godinu i nesto menjana membrana na isparivacu,jer sam se zalio na potrosnju plina od oko 20-tak litara,a nisam viseo da je taj majstor stelovao preko kompa,vec po sluhu.jeste mi smanjio potrosnju na oko pola,ja sam se zadovoljio i nisam vise nista kontrolisao.i sada je doslo za naplatu.pozdrav svima i hvala jo jedanput.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Kao prvo poserem se na Internet Explorer i sve što je Microsoft ikada napravio i na firmu u kojoj radim koja me prisiljava da koristim to smeće. Ovo pišem već drugi put zbog spomenutog smeća.
Dakle, da razbijemo neke mitove koji se povlače po forumu.
Kao prvo, na modernim injection sistemima nije moguće podešavati paljenje. Trenutak paljenja određuje ECU uz pomoć nekih parametara sa senzora (senzor bregaste, senzor radilice, senzor detonacija, RPM senzor, temperatura usisanog zraka, temperatura antifriza). Pomicanje paljenja se može napraviti jedino tzv.čipiranjem auta ili lažiranjem podataka sa senzora (tzv piggy back kompjuteri). Dakle majstor koji kaže da je podesio paljenje ili laže ili ne zna šta je radio (ili ti imaš staru ladu za bobinom i razvodnikom paljenja, ali pošto spominješ modul paljenja pretpostavljam da nemaš).
Kao drugo, ne postoji automatski sauh. Sauh je imao smisla kod starih karburatorskih motora kod kojih se je količina goriva određivala uz pomoć vakuma u usisu, dakle mehanički, pa je sauh, na taj način, mijenjao količinu goriva pri paljenju auta. Kod modernih auta ECU određuje količinu ubrizganog goriva (opet uz pomoć podataka sa senzora, a kod najnovijih auta, sa elektronskim gasom, ECU određuje čak i količinu zraka), dakle to područje koje se paušalno naziva automatski sauh je zapravo područje rada u kojem ECU odluči da treba obogatiti smjesu jer je motor hladan. Dakle, ako radi ecu, radi i automatski sauh, jedino što može ne raditi je senzor temperature, pa da ECU ne zna da li je motor hladan ili topal.
Kao treće, nemoguće je da auto troši jednako plina i benzina i još k tome ide bolje na plin. Jednaka količina plina proizvede manje energije nego jednaka količina benzina (neovisno o podešenosti auta, to je svojstvo goriva), dakle dobro podešen auto, koji ide jednako na plin i benzin mora trošiti nešto više plina (oko 15%). Teoretski je moguće popraviti iskoristivost goriva kod vožnje na plin, zbog veće oktanske vrijednost, ali zbog toga bi se morala mijenjati konstrukcija motora, što se ne radi plrilikom ugradnje plina.

I za kraj da se vratimo na temu, ako se auto ponaša identično na plin i na benzin onda nije do benzinskih injectora jer se oni ne koriste kod rada na plin. Dakle trebalo bi sa dijagnostikom očitati parametre, ali netko tko to zna i tumačiti, pa doći do nekih zaključaka. Za početak očitati podatke sa MAF-a, lamda sonde, short term fuel trim, long term fuel trim, pa vidjeti šta mu fali zraka ili benzina, pa odatle krenuti.
Last edited by rascho on Thu Apr 04, 2013 12:38 pm, edited 1 time in total.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

jeronimo

Post by jeronimo »

rasho, mislim da je naveo/mislio stelovanje plinskog uredjaja. mada ovo objasnjenje je vise nego odlicno,i na mestu.bas me je mrzelo da kucam.... ;)
moderatori bi ovo trebalo da stave u lepljive, stalno se provlaci kao glavna muka kod nas... :D

jeronimo

Post by jeronimo »

ako nam se kolega rascho ne javi, verovatno ga je vlasnik majkrosofta iskljucio sa net-a... :mrgreen:

Kazaam267
Automobil: Lada 110 8v

Post by Kazaam267 »

Zdravo i pozdrav iz Skopje.

Ja imam isto ladu (1.5 8v, 2000g, obican plin Lovato sa isparivac/rasplinjaca) i manje vise isti problem. Nadam se da ne smetam, ako ne otvori cu novi temu.
Situacija je sledeca. Ko sto kaze kolega, dok auto ne zagrije do 80-90 stepena, radi lose, (ponekad) trese se cela prednica i gasi kad radi u leru. Ali, kad kacis nad 3000 obrtaja ili zagrije, ondak ko da nisto nije bilo. radi si najnormalnije. Isto, primetio sam i zgolemenu protrsnju, dok je bilo toplo stigla je do 13l, ali zadnjis mesec i pol kad je zaladilo ide i do 18. Prvi put sam pomislio da me ukrali na pumpu, ali vec treti put, znam da je problem u lajku.
Primetio sam da ako u mesto stisnem papucicu za gas i oteram obrtaje do 3000 i vise, konstatno, motor radi na te obrtaje, ali na svaku sekundu (odprilika) obrtaje padaju i motor se gusi momentalno, ako papuca je pritisnuta non stop pod istom pritiskom. Ovo se deshava i kad je motor hladam i zagrijan.

Dali neko moze zna sta je problem ili bar od sta da pocnem da menjam?

čikaWelja
Automobil: 111

Post by čikaWelja »

Moram se pridruziti ljudima koji imaju manje vise isti problem, ja imam ladu 111 16v, imam obican plin kao u yuga sto se stavlja samo sa onim modulom za gasenje injektora ostalo je isto, rasprasivac na sraf klasika...meni je problem bio u povecanim obrtajima 1500 do 2000obr. pa sam isao na dijagnostiku i nasao sam da senzor temperature(sa dve zice) pokazuje -8 stepeni,zamenio ga i sad je ok sto se tice visokih obrtaja ali se onda javlja problem visem nisu visoki sad su previse niski 200-300obr. (na zagrejanom motoru,na hladnom su oko 1000) sa tendencijom da se ugasi i nece da vuce do 2000 obrtaja tek preko toga kao da gutna knedlu na benzin dok na plin u tom stanju puca u usisnoj grani...
inace da napomenem: radio sam glavu crko mi je dihtung
nov davac leptir gasa
nov motoric ler gasa
oprane dizne kad je glava skidana
protokomer stavljao na opel corsu radi ko sat
ako neko ima neki savet dobro bi mi dosao jel u suprotnom mozda izadjem na you tube kako gori lajka :)))))))))

jeronimo

Post by jeronimo »

cika veljo to sto puca znaci jedno, a to su dve svari: nenastelovan gasni uredjaj, siromasna smesa , losi kablovi ili mesac plina... ;)
sta na sve te muke kazu dijagnosticki alati, koji bi ti pomogli da sve one senzore ne menjas bez veze? :mrgreen:

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Običan plinski uređaj na kompjuterski upravljanom motoru... :)

To pucanje u usisnoj grani može da bude opasno ako je plastična. Ako nije, opet detonacije mogu da oštete delove koji su tu na usisu.
To što puca na usisu mene asocira na pogrešan trenutak kad neka svećica "opali", pa se kroz otvoren usisni ventil eksplozija proširi po usisnoj grani punoj gorive smeše.. Ili još gore, možda neki ventil ne dihtuje kako valja. Spominješ da je glava rađena. Možda nije ušlajfovan ventil lepo.

jeronimo

Post by jeronimo »

siromasna smesa i losi kablovi detoniraju kad hoces, samo na sekventu su detonacije sitne (kao trzanje) a ovde kabuuum... :D

KardanPower
Automobil: Lada 2107

Post by KardanPower »

Ne razumem koja to budala od ,,majstora,, moze nekome da ugradi obican plinski uredjaj na noviji auto bez starog karburatorskog sistema. Ovo samo u srbiji moze da se desi.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Plinadzije predloze i to posto je jeftinije i musterija prihvati ALI kad dodje da plati na cupriji ono sto na mostu nije onda :evil:

Boki78

Post by Boki78 »

KardanPower wrote:Ne razumem koja to budala od ,,majstora,, moze nekome da ugradi obican plinski uredjaj na noviji auto bez starog karburatorskog sistema. Ovo samo u srbiji moze da se desi.
Mislim da to nije toliko do majstora, vec do zelje za stednjom pri ugradnji plina :)

Post Reply