Utopljavanje akumulatora
Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan
- KardanPower
- Automobil: Lada 2107
Utopljavanje akumulatora
Sta mislite da li ima kakvog efekta obloziti akumulator stiroporom ili nekim tekstilom, tj. da li mu to moze pomoci da bolje podnese hladne dane? Licno nemam tih problema, ali eto racunam da treba misliti na vreme pa mozda neko vec ima iskustva sa tim i zelju da to podeli sa svima nama. 
Re: Utopljavanje akumulatora
Ja mislim da to ne pomaze nista, i bas zato nisam i necu isprobavati. Moj brat na Yugu oblaze sa strana, a gore i dole ne i tripuje se da mu pomaze
... Ne znam samo kako, msm i pitao sam, ali ne znam da mi objasni. Placebo efekat je cudna stvar...
Akumulator treba da bude jak ujutru, posle tokom dana manje vise, ja ne znam kakva to izolacija treba da bude da bi ga preko noci zastitila da se ne ohladi...
Akumulator treba da bude jak ujutru, posle tokom dana manje vise, ja ne znam kakva to izolacija treba da bude da bi ga preko noci zastitila da se ne ohladi...
Samo Samara Srbina Spasava
- KardanPower
Koliko sam citao po sajtovima ,,strucnjake,, sta pisu, nema vajde od toga u teoriji, al me zanima jel imao neko licno iskustvo pa da se uverio u to.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
imam ja to za akumulator napravljeno od stiropora, kao kutija. cale napravio pretprosle godine... stoji mi u podrumu.
mislim da sam ti dovoljno rekao... 
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
-
Boki78
Ima vajde i od teorije i od prakse. U ovom slucaju identican rezultatKardanPower wrote:Koliko sam citao po sajtovima ,,strucnjake,, sta pisu, nema vajde od toga u teoriji, al me zanima jel imao neko licno iskustvo pa da se uverio u to.
-
travelman
Ja, licno, moje akumulatore stiroporom tako utopljavam vec nekih 20tak godina i slobodno mogu reci da me ni jedan nije izdao zimi vec je ispustio dusu leti. Utoplim ga krajem novembra a otkrijem ga pocetkom marta a sredinom zime kada su temperature u dubokom minusu, pokrijem ga i odozgo. Ovo je sigurno nekome smesno ali ja se rukovodim logikom da je i meni toplije sa rukavicama nego bez njih. Jednom sam na Kopaoniku zaboravio da izvadim akumulator a kako je preko noci auto zavejan, tako sam ga i ostavio narednih 10tak dana dok nije doslo vreme za povratak kuci. U pitanju je bio dizel koji je posle par grejanja i verglanja upalio. Naravno, zahvaljujuci dobrom akumulatoru koji je bio utopljen. Pored Samare imam i jednog cabria koji se preko zime ne vozi ali se pali 2 ili 3 puta mesecno. Naravno, i taj akumulator je utopljen i krese bez problema. Dakle, moj glas ide za utopljavanje ali samo ukoliko je akumulator u potpunosti ispravan. 
Ako se akumulator oblozi stiroporom efekta ce sigurno biti ali koliko? Ako je napolju temperatura -10 trebalo bi da u akumulatoru ne pridju svih -10 stepeni, u njemu ce biti nekih par stepeni toplije ALI dali ce tih nekoliko stepeni pomoci matorom akumulatoru, sigurno nece.
Po meni je najbolje dopunjavanje u zimskim mesecima iako je akumulator pun a obavezno ako je debeo minus a treba se ujutro rano startovati motor. Za ovaj savet sam cuo i od majsora za akumulatore. Ja tako radim godinama i evoga proatomic radi odlicno petu godinu. Naravno za sve ovo vam je potrebna garaza ili da vam je auto u dvoristu da ga nebi stalno skidali.
U svakom slucaju stiropor nemoze da mu steti, moze mu samo koristiti.
Po meni je najbolje dopunjavanje u zimskim mesecima iako je akumulator pun a obavezno ako je debeo minus a treba se ujutro rano startovati motor. Za ovaj savet sam cuo i od majsora za akumulatore. Ja tako radim godinama i evoga proatomic radi odlicno petu godinu. Naravno za sve ovo vam je potrebna garaza ili da vam je auto u dvoristu da ga nebi stalno skidali.
U svakom slucaju stiropor nemoze da mu steti, moze mu samo koristiti.
- lengenda
- Automobil: Dacia Sandero
Nije ti toplije, vec tvoje ruke manje gube toplotu, tj. rukavice deluju kao izolacija. Ne greju rukavice, vec tvoje telo, a rukavice drze spoljne elemente (vlagu, hladan vazduh, strujanje vazduha i slicno) dalje od koze.travelman wrote:a se rukovodim logikom da je i meni toplije sa rukavicama nego bez njih.
Akumulator je generalno hladna stvar, tj. ne emituje toplotu i posle par sati na hladnom, sve je hladno. Cak mislim da ga stiropor jos i izoluje od toplog motora, a to i nije bas ono sto smo hteli. Jedini benefit mozdda su manje oscilacije u temperaturi jer ga motor manje greje, a vetar manje hladi.
Na kraju, ne bih ja gurao stiropor ispod haube, nesto se ne secam da li je i koliko zapaljiv.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.
- KardanPower
Ne znam stvarno da li mu sta koristi ali znam da sam vidjao kod nemackih auta da fabricki akumulator bude ,,obucen,, u neku suskavu izolaciju.
Nemam vremena da citamceo tekst, ali mi ovo deluje zanimljivo...
U jednom mom ranijem postu na ovu temu sam rekao da se akumulator pravilno odrzava tako sto se svaka 2-3 meseca dopuni. Ne mora da se skine iz kola, dovoljno je skinuti minus klemu i prikljuciti na ispravljac (punjac). Pravilo je da se to radi svaki mesec, ali neka bude i svaki treci. Takvim nacinom odrzavanja akumulator ce da sluzi dugo, dugo. To vam kazem iz licno iskustva (i znanja) jer imam obican somborski akumulator od 45 Ah koji je napunio ove godine tacno 7 godina i radi kao prvog dana. Normalno, nema vise onu startnu struju (originalna je 390 A) ,sada ima 330-350 A. I kad je zimus bilo - 20 palio je kola bez ikakvih problema. Inace, nemam garazu, kola stoje ispred zgrade.
http://akcrankshaft.com/forum/showthread.php?tid=17690
U jednom mom ranijem postu na ovu temu sam rekao da se akumulator pravilno odrzava tako sto se svaka 2-3 meseca dopuni. Ne mora da se skine iz kola, dovoljno je skinuti minus klemu i prikljuciti na ispravljac (punjac). Pravilo je da se to radi svaki mesec, ali neka bude i svaki treci. Takvim nacinom odrzavanja akumulator ce da sluzi dugo, dugo. To vam kazem iz licno iskustva (i znanja) jer imam obican somborski akumulator od 45 Ah koji je napunio ove godine tacno 7 godina i radi kao prvog dana. Normalno, nema vise onu startnu struju (originalna je 390 A) ,sada ima 330-350 A. I kad je zimus bilo - 20 palio je kola bez ikakvih problema. Inace, nemam garazu, kola stoje ispred zgrade.
http://akcrankshaft.com/forum/showthread.php?tid=17690
-
Boki78
Ovako nekakvu?KardanPower wrote:Ne znam stvarno da li mu sta koristi ali znam da sam vidjao kod nemackih auta da fabricki akumulator bude ,,obucen,, u neku suskavu izolaciju.

Slikao pre minut akumulator sa fabie
To naravno ne sluzi utopljavanju akumulatora, niti je tako nesto fizicki ostvarivo. Sluzi usporavanju varijacije temperature. Ko spada u neverne Tome ima jako prost experiment za uveravanje, sve sto je potrebno su dva termometra. Jedan koji se stavi na ovaj suskavac sa spoljne strane, i drugi izmedju suskavca i akumulatora. Auto se ostavi jedno 12-24h i pogleda rezultat na oba.
Jos jedna od zabluda na datu temu je da se temperatura u hladnjaku spusta usled wind chill efekta ispod temperature sredine
Manje vise sve sto treba znati na temu se sadrzi u uzdbeniku fizike za drugi razred srednje skole
Gago, to je to. O tome sam i ja pisao gore o dopunjavanju punog ispravnog akumulatora. Nataj nacin mu se produzuje vek trajanja.
A koji punjac imas? Msm kvalitetniji ili jeftiniji. Ja sam isto mislio da uzmem neki za 30ak evra, ali sam cuo da i nisu bas neko resenje.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Po mom mišljenju na trajanje akumulatora utiče isključivo sreća
i ispravnost automobila. Npr na Ladi mi je akumulator juče pokazao znake slabosti, pa sam kupio nov (doduše još ga nisam ni ugradio). Proizveden je juna 2009. i tada je i kupljen, Black Horse. Pre njega je bila neka moderna Varta koja je jedva nadživela garanciju. Na jugu fabrički imam Black Horse. Auto je 2007.godište i akumulator još radi kao prvog dana iako je minijaturan i ima samo 36Ah. Sve sijalice sijaju da bukvalno ne može u njih da se gleda iako je auto ugašen prethodnog dana. A npr Nivu kad otključavam ujutru tačno vidim da su žmigavci mlitavi nekako. Možda neko misli da sam lud ali toliko dugo se "znam" s tim autom da po intenzitetu svetla mogu da procenim da li će auto upaliti i koliko će energično da zavergla.
Sad sam za Ladu uzeo ProAtomic u AP sportu, pa ćemo videti kakva mu je sudbina... Hteo sam opet somborski ali nešto ih nema po radnjama.
Sad sam za Ladu uzeo ProAtomic u AP sportu, pa ćemo videti kakva mu je sudbina... Hteo sam opet somborski ali nešto ih nema po radnjama.
Crnog konja nema vise po radnjama ni ovde u Leskovcu a i u Bojniku, rodjak jedan hteo bas njega da kupi i prodavci mu rekli da se vise i ne proizvodi.
Gago ja imam pravljeni punjac. Ja sam ga pravio od trafoa od 24 v. ciji sam sekundar razmotao i namotao ponovo duplo tako da sam mu prepolovio napon a povecao duplo snagu. Grec sam napravio od 4 diode i super radi. Samo morao sam da ga usrafim na zid jer predhodni koji sam imao nikad nije bio kod mene, stalno je bio dat na uslugu prijateljima i nakraju sam ga i poklonio bratu da mi vise ne trazi.
Gago ja imam pravljeni punjac. Ja sam ga pravio od trafoa od 24 v. ciji sam sekundar razmotao i namotao ponovo duplo tako da sam mu prepolovio napon a povecao duplo snagu. Grec sam napravio od 4 diode i super radi. Samo morao sam da ga usrafim na zid jer predhodni koji sam imao nikad nije bio kod mene, stalno je bio dat na uslugu prijateljima i nakraju sam ga i poklonio bratu da mi vise ne trazi.