Lada 112 nece da upali!

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Re: Lada 112 nece da upali!

Post by altinjanin »

Koliko si presao kada ti je pukao kais?Pre koliko km si menjao isti?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

lada-senta

Post by lada-senta »

Izmedu 25000-30000 hiljada. Ni po kilometrazi,koja bi trebalo da bude negde preko 50000 hiljada,ili 5 godina je garancija. Pitao sam u rednji,sta kazu....samo su mucali,da garanciju ne daju oni,vec distributer...a sa njima ne vredi da se kacim.Kajs nije ni krut,ni izpucao nista slicno....
Sad ima jos nesto. Oko pola osam me zvao majstor,nije mu dao mire,ipak je nekako uspeo da popravi podizace,koji nisu hteli da rade,i sastavio je motor. Upalio je na prvo,ali puca,kao kad jedan cilindar ne radi,ali je mereno,svukde ima kompresije,nove NGK svecice. Ostavio je,sutra posle posla cu otici diagnostikom,da vidimo sta pise......

lada-senta

Post by lada-senta »

Evo jos jednog pitanja,zna li da ili sa ambalaze rebrastog kajsa,ili sa samog kajsa-kako moze da se ocita datum proizvodnje? Konkretno se radi a BOSS-ovom kajsu.
Drugo pitanje,na internetu smo nasli vise podataka,zna li neko iskustveno,koliko treba da bude zategnut kajs? Ima li pouzdanog nacina da se to izmeri? Neki opis ima na internetu da metalni stap drzimo na kajsu pritiskom od 10kg onda bi trebao da je 5,4 mm deformacija.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ko što kažeš između remenica bregastih da pri 100N otklon bude 5,4 mm. Kako pa lenjir na kaiš između remenica i na sredinu se pritiska silom od 100 N (približno 10kg) i šublerom ili komparatorom se meri otklon.
A za boss kaiševe nikad nisam čuo, klonio bi se toga.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Valjda bi španer morao sam da odredi silu zatezanja kaiša.

bruyoni

Post by bruyoni »

Nije samoštelujući

altinjanin

Post by altinjanin »

Da ne otvaram drugi post,a vezano je za paljenje,da ga j...ja ne upalih danas...tj.jesam,ali na kablove,desava se za mesec dana evo drugi put,situacija je sledeca,pa vas molim za savet jer malo je falilo da gori lajka :roll:
-akumulator je godinu dana star,poceo je kao da vergla,ali jedva i muuuuuuuuuuuu...ostale lampice samo...dolazi drug,donosi istrument da proveri jacinu,punjenje,znaci nisam uspeo da upalim,pokazao je oko 12v jacina,kada smo upalili,merili smo punjenje,ide normalno,raste,12,78...13.....identicna situacija 2 puta,sada sam skinuo klemu,pa cu sutra videti ujutru sta ce biti...rece mi drugar da misli da nije do akumulatora,jer da nije u redu,davno bi riknuo,ili da ne puni kako treba...ne znam...
jos da dodam da je drugar merio sledece,stavio je na plus jedan kraj,a drugi na sasiju,i pokazuje mu 6,98...rece da mora vda pokazuje kao i jacina akumulatora tj.oko 12 koliko je i bilo kada je ugasen auto...

bruyoni

Post by bruyoni »

Ko što ti rekoh telefonom proveri da ne curi struja negde evo ovde je slikovito objašnjeno kako
http://youtu.be/yFCT-YZbU5o
Mada i to što kažeš da je merio na šasiji, pitanje gde je merio da nije kroz neku koroziju išao. Ako je merio na zdravom metalu onda negde očigledno imaš problem sa masom. Jedna žica za masu se kači na blok kod termostata druga na šasiju odmah ispod akumulatora.

Takođe negde sam čitao da se često desi da aumulator ima napon tih 12,5 V, na prazno, ali da nema jačinu da pokrene kada se optereti. Čini mi se na nekom blogu o akumulatorima što je elektroničar negde ostavio. I to signalizira da je nivo elektrolita u akumulatoru pao daleko ispod minimuma, nemoj me držati za reč da je ovo poslednje tačno jer mi elektronika nije fah pa se ne zadržava previše u glavi.

altinjanin

Post by altinjanin »

Na zdravom metalu je merio,kod desnog fara,lim onaj gornji.videcu sutra,pa javljam...Ima onaj crni kabl[minus] ide od kleme do bloka motora,to je masa je 'l da?

bruyoni

Post by bruyoni »

Da. I ko što rekoh, još jedna koja ide na šasiju

altinjanin

Post by altinjanin »

Jutros sam stavio klemu,usrafio,kontakt,ko nagazna mina kresula...proverio sam i drugu masu,stoje crvsto...nista,uvece cu skidati klemu,bar dok ne prodje ovaj hladni talas....

bruyoni

Post by bruyoni »

Možda loš neki spoj u kontakt bravi ili žicama do anlasera...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ili ga je izduvao vetar pa se prehladio akumulator.

altinjanin

Post by altinjanin »

Ma da,i cebe jos da ga ususkam,i grejalicu da stavim kao onaj na diesel-a sa youtub-a :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: danas napravio oko 100 km,po par sati je ostajao na vetru i hladnoci,pali ko mina,sad sam ponovo skinuo klemu...

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Ako sa skinutom klemom ujutro normalno upali, a sa spojenom klemom ujutro ne pali možda nešto vuče više struje nego što bi trebalo.
Druga stvar, ljudi misle da je dovoljno provozati auto sat-dva pa da se ispražnjen akumulator napuni.
Akumulator se puni sa cca 3A. Dva sata vožnje ti daje 6Ah, a u autu imaš akumulator od bar 55Ah.
Moj savjet ti je:
1) provjeri kolika je struja sa ugašenim autom i spojenim akumulatorom
2) ako ti se je akumulator bio ispraznio uzmi punjač i napuni ga
Ovo ti govorim iz iskustva. Naime ja sam kupio jedan od onih "pametnih" punjača (ima neka 4 moda punjenja) i dva puta godišnje stavim akumulator da se napuni, iako se stalno normalno vozi u autu (i nikada nema problema sa paljenjem). To radim i na Ladi i na Twingu. Ovisno o intenzitetu korištenja auta, ali zna se puniti i cijelo popodne (dobro na Ladi imam dodatne potrošače za koje znam da vuku struju, a Twingo se ne vozi baš redovno).
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Post Reply