vladd80
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- Vladd80
- Automobil: Samara 1300s
vladd80
Pozdrav svima,novajlija sam,imam Samaru 1300,sa kojom je do nedavna bilo sve OK,iznenada se auto nije mogao ugasiti kljucem,posle nekoliko dana vise ni upaliti.Elektricari mi savetovali da kupim novu bravu,ja kupio original rusku,ali opet ista stvar.cim stavim klemu,odmah mi upaljena pozicija(mada je salter ugasen),okrenem kjuc da ga upalim,nista se nedesava,ko da je mrtav alanser.Proverio sam releje,mislim da su OK,primetio sam da u razvodnoj kutijici nemaju svi osiguraci struju,mada su ispravni.Dali moze neko da me posavetuje.Ljudi pomagajte 
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: vladd80
Bilo bi u redu da se prvo predstavis u delu foruma
Board index » Lada klub Srbija » Predstavljanja
Kazi nam odakle si daj neku sliku tvog vozila u delu foruma
Board index » Lada klub Srbija » Vozila clanova
Najverovatnije je da su kod tebe losi spojevi i oksidi unutar table releja i osiguraca, ali da bi smo ti detaljnije mogli pomoci slikaj malo auto pogotovo u predelu elektrike ispod volana i ispod haube u zoni table sa relejima i osiguracima.
Board index » Lada klub Srbija » Predstavljanja
Kazi nam odakle si daj neku sliku tvog vozila u delu foruma
Board index » Lada klub Srbija » Vozila clanova
Najverovatnije je da su kod tebe losi spojevi i oksidi unutar table releja i osiguraca, ali da bi smo ti detaljnije mogli pomoci slikaj malo auto pogotovo u predelu elektrike ispod volana i ispod haube u zoni table sa relejima i osiguracima.
- Vladd80
OK,slikacu,nije problem.Moj auto je dugo stajao,al sa strujom je bilo sve ok,odjednom nisam ga mogao ugasiti na kontakt bravu.Sada sam kupio novu bravu original rusku,jer tako su me savetovali elektricari.i nevalja uopste,upalim kontakt,odmah sija pozicija,i prilikom pokusaja paljenja,nista se ne desava,samo gasim lampicu na sal tabli poziciju.Alanser nece uopste ni da klikne,skroz mrtav.Tablu sam rasklopio gornji deo,ocistio prljavstinu uljanim razredjivacem,posle izduvao,pa nista.Dali je moguce da su neki releji u pitanju,ili mozda automat alansera?ili je moguce da tabla sa osiguracima pravi probleme.Video sam da brava ima svoj relej ispod volana,dali je mozda to u pitanju?stvarno neznam odakle da pocnem,a kod nas su svi elektricari nafurani,i niko nema vremena za takve stvari(navodno).Sad,dali ti losi spojevi uticu na verglanje?
Prvo vidi dali ti dolazi struja iz brave u anaser. Prati tanju zicu koja ulazi u automat, ne one dve deblje koje su usravljene m8 srafovima.
- elektronicar
kad podignes haubu motora pronadjes komutator na pozarnom zidu prema vozacu. Pored komutatora stoji na istom pozarnom zidu i elektronika cut-off sistema, dijagnosticki konektor i jedan mali obican relej ucvrscen srafom i maticom. e taj relej sluzi za verglanje. Taj relej ukljucuje bravica a on dalje ukljucuje automat anlasera.
Kontakti releja su ovakvi: jedna tanka kratka zica je crna i to je masa koja odmah ide prema srafu kojim je ucvrscen isti relej ili je ucvrscena na sraf komutatora. Druga tanka zica je zica koja dolazi sa kontakt brave da bi se ukljucio sam taj relej. Treca i cetvrta zica su znatno deblje, mislim crvene i roze boje; na jednu od njih dolazi stalno prisutna struja sa akumulatora bez obzira na polozaj kontakt brave, a sa druge debele zice ide struja ka automatu anlasera. Postupak ispitivanja je jednostavan, moze voltmetrom, 12V probnom lampom ili obicnom sijalicom kojoj jedan kraj drzis prema masi a drugom zicom sijalice pratis prisustvo struje.
Pre svega IZBACI MENJAC IZ BRZINE I POVUCI RUCNU KOCNICU DO KRAJA, a pozeljno je i da poturis klocne pod neki od tockova da auto ne moze ni napred ni nazad. Uzmes parce zice, izvadis navedeni relej i parcetom zice kratko spojis debele zice (roze i crvenu) i anlaser bi trebao da zavergla ! Ako vergla onda sumnjamo na taj relej ili na put zica prema kontakt bravi. PRi ispitivanju releja mozemo posluziti jednostavnom metodom da jedna osoba okrece kljuc u polozaj verglanja a druga osoba drzi rukom taj relej i pokusa da oseti da li se relej ukljucuje a moze i metodom slusanja da se cuje klik iz tog releja. Ako se nista ne oseti ili ne cuje jos uvek je jednostavno postaviti drugi takav relej za probu. Ako i to ne pomaze onda voltmetrom ili sijalicom postavimo izmedju dve tanke zice tog releja i merimo u trenutku okretanja kljuca u polozaj verglanja dal dolazi napon ili ne.
Na osnovu datih informacija trebalo bi da mozes ispitati taj deo problema na samari sa verglanjem, a sve druge probleme treba resavati jedan po jedan a ne djuture u jednom postu.
Zelim ti dobru zanimaciju pri resavanju i da resis problem
Kontakti releja su ovakvi: jedna tanka kratka zica je crna i to je masa koja odmah ide prema srafu kojim je ucvrscen isti relej ili je ucvrscena na sraf komutatora. Druga tanka zica je zica koja dolazi sa kontakt brave da bi se ukljucio sam taj relej. Treca i cetvrta zica su znatno deblje, mislim crvene i roze boje; na jednu od njih dolazi stalno prisutna struja sa akumulatora bez obzira na polozaj kontakt brave, a sa druge debele zice ide struja ka automatu anlasera. Postupak ispitivanja je jednostavan, moze voltmetrom, 12V probnom lampom ili obicnom sijalicom kojoj jedan kraj drzis prema masi a drugom zicom sijalice pratis prisustvo struje.
Pre svega IZBACI MENJAC IZ BRZINE I POVUCI RUCNU KOCNICU DO KRAJA, a pozeljno je i da poturis klocne pod neki od tockova da auto ne moze ni napred ni nazad. Uzmes parce zice, izvadis navedeni relej i parcetom zice kratko spojis debele zice (roze i crvenu) i anlaser bi trebao da zavergla ! Ako vergla onda sumnjamo na taj relej ili na put zica prema kontakt bravi. PRi ispitivanju releja mozemo posluziti jednostavnom metodom da jedna osoba okrece kljuc u polozaj verglanja a druga osoba drzi rukom taj relej i pokusa da oseti da li se relej ukljucuje a moze i metodom slusanja da se cuje klik iz tog releja. Ako se nista ne oseti ili ne cuje jos uvek je jednostavno postaviti drugi takav relej za probu. Ako i to ne pomaze onda voltmetrom ili sijalicom postavimo izmedju dve tanke zice tog releja i merimo u trenutku okretanja kljuca u polozaj verglanja dal dolazi napon ili ne.
Na osnovu datih informacija trebalo bi da mozes ispitati taj deo problema na samari sa verglanjem, a sve druge probleme treba resavati jedan po jedan a ne djuture u jednom postu.
Zelim ti dobru zanimaciju pri resavanju i da resis problem
- Vladd80
Hvala,probacu da odradim to pa javljam rezultate . . .
- Vladd80
Pozdrav,sta se radi?Imam nekih pozitivnih rezultata
iskopcao sam taj relej,stavio parce zice u zabicu,prespojio debele zice(crvenu i roze)i auto je poceo da vergla.A sto se tice tog releja,izgleda jako los,pomalo oksidovan,a prilikom okretanja brave(uz pomoc moje supruge
drzao sam taj relej u ruci,i nisam apsolutno nista osetio,niti cuo nikakav klik,sto sumnjam sada na taj relej.Sutra cu kupiti novi,mada neverujem da cu naci original ovde u Petrovcu,valjda ce odgovarati i "Cajavec"?samo da ima iste brojke jel?pa videcu sta me dalje ceka...A dali ima jos neka moguca prepreka izmedju kontakt brave i tog releja ili samo kablovi?Bravu imam glanc novu,rusku.I masu sam ocistio.Hvala na savetu,mislim da sam se mrdnuo iz mrtve tacke 
- elektronicar
izmedju kontakt brave i tog releja nalazi se tabla sa relejima i osiguracima u kojoj se vremenom pojave oksidi i losi spojevi
proba sa drugim relejom je jednostavna ako ga imas pri ruci, ali ako moras da ga kupujes onda je jednostavnije koristiti voltmetar ili malu sijalicu 12V koju spajas izmedju dve tanke zice (jedna je crna - masa; a druga tanka dolazi sa kontakt brave preko table releja i osiguraca) pratis dal ce tako postavljena sijalica zasvetleti kad kljuc okrenes u bravi na polozaj verglanja. Ako sijalica zasvetli menjas relej, a ako sijalica ne zasvetli onda problem trazis na relaciji table sa osiguracima (mora se rasklopi, ocisti, prelemi, ... mozda je jednostavnije kupiti novu)
proba sa drugim relejom je jednostavna ako ga imas pri ruci, ali ako moras da ga kupujes onda je jednostavnije koristiti voltmetar ili malu sijalicu 12V koju spajas izmedju dve tanke zice (jedna je crna - masa; a druga tanka dolazi sa kontakt brave preko table releja i osiguraca) pratis dal ce tako postavljena sijalica zasvetleti kad kljuc okrenes u bravi na polozaj verglanja. Ako sijalica zasvetli menjas relej, a ako sijalica ne zasvetli onda problem trazis na relaciji table sa osiguracima (mora se rasklopi, ocisti, prelemi, ... mozda je jednostavnije kupiti novu)
- Vladd80
Ljudi,kupio sam novi relej,stavio ga,ali opet ista stvar,mislim da ne dolazi struja do njega uopste,sutra cu jos proveriti lampicom,mada po svemu sudeci,problem je izgleda u tabli sa osiguracima,jer secam se da sam cuo neko zujanje u njoj povremeno,dok mi jos donekle radio auto.Dali je neki kratak spoj?jel cim stavim klemu na akomulator,odmah mi svetli sal tabla ko da sam upalio kontakt.Tablu sam rasklopio samo gornji poklopac sa sraficima,cak neke i slomio,od korozije,ali neznam kako da je odvojim od karoserije,ispod su zice,kako bih je komplet skinuo,jel je oksidovana ,cistio sam je oprao malo razredivacem,izduvao posle,ali ne vredi,moram i spodnji deo skinuti.Znate li otprilike koliko kosta nova?ili da pokusam da je prelemim?Prilikom pokusaja paljenja,releji se cuju kako klikaju u tabli,al nista...
Ja mislim da je nova skupa. Pokusaj na nadjes neku pristojnu na kupindu tu su cene oko 1500 dinara otprilike...
Samo Samara Srbina Spasava
Nadji semu i kreni redom da trazis gde je prekid. Najpre pregledaj kontakt bravu, za samaru neznam ali riva ima ulozak koji je lako dostupan i lako se i pregleda.
- elektronicar
tablu osiguraca skines sa dve matice kljucem 10, zatim se sagnes skroz ispod volana do pedala i gledajuci prema gore nadjes konektore koji su ukljucei u tablu releja i osiguraca pa ih jedan po jedan iskljucis. Svi konektori su razliciti pa bi trebalo da ne mozes da pogresis prilikom vracanja, mada nije losa ideja da koristis fotoaparat mobilnog telefona.
Drugi set konektora nalazi se u motornom prostoru pored komutatora pokriven crnom plastikom koju skidas tako sto skines dve zabice cupanjem.
Pazi ovako, ja za remont table releja i osiguraca odvojim citavo prepodne. Ako nisi vest u tom poslu planiraj dva dana. Problem je sto i kad skines i rastavis tablu moras lemilicom sa vakuumom poskidati citav niz spojnih mesta kako bi razdvojio dve elektronske table unutra da bi pristupio daljnjoj proveri i popravci. Kod novih tipova tabli sa novijim ubodnim osiguracima postoji samo jedna elektronska ploca koja se daleko lakse cisti i popravlja.
U svakom slucaju najbrze i najjeftinije je naci drugu polovnu koja opet ne mora da bude najsrecnije resenje jer i ta polovna koju nabavis moze imati svoje boljke.
Ako se odlucis za novu tablu opet mozes imati problema ako ne pregledas svaki konektor za izrdjalim i oksidiralim pinovima koje treba ocistiti. Privremeno resenje moze biti WD40 sprej.
Drugi set konektora nalazi se u motornom prostoru pored komutatora pokriven crnom plastikom koju skidas tako sto skines dve zabice cupanjem.
Pazi ovako, ja za remont table releja i osiguraca odvojim citavo prepodne. Ako nisi vest u tom poslu planiraj dva dana. Problem je sto i kad skines i rastavis tablu moras lemilicom sa vakuumom poskidati citav niz spojnih mesta kako bi razdvojio dve elektronske table unutra da bi pristupio daljnjoj proveri i popravci. Kod novih tipova tabli sa novijim ubodnim osiguracima postoji samo jedna elektronska ploca koja se daleko lakse cisti i popravlja.
U svakom slucaju najbrze i najjeftinije je naci drugu polovnu koja opet ne mora da bude najsrecnije resenje jer i ta polovna koju nabavis moze imati svoje boljke.
Ako se odlucis za novu tablu opet mozes imati problema ako ne pregledas svaki konektor za izrdjalim i oksidiralim pinovima koje treba ocistiti. Privremeno resenje moze biti WD40 sprej.
- Vladd80
Pozdrav svima,srecni predstojeci praznici,hvala svima na savetima.Evo kako stoje stvari,kutija sa osiguracima mi nevalja,doslo je do nekog kratkog spoja,prespojili smo zice,izbegli kutiju da bi auto palio na posebni prekidac,jeste da je ovo budzotina,al za sad je prinudno resenje,al prvom prilikom moram kupiti drugu kutiju,nova je dosta skupa,cuo sam 4500 din,pa valjda nedjem neku polovnu ispravnu.Auto upali,i vozim ga ali nerade kratka i duga svetla,sirena,sal tabla nesija...verovatno od tog kratkog spoja.Nista bilo kako bilo,cim nabavim drugu kutiju,javljam se daljim instrukcijama.Za sada smo prespojili i poziciju sa kratkim svetlima,tako da mogu voziti i nocu ako zatreba.Nisam zadovoljan,dok ne promenim drugu kutiju.Auto je star 89-godiste,al ide Ok,netrosi ulje,niti gorivo puno nekih 6-7 Lit/100 km.Mislim da kutija nije nikad menjana,jel je nasa od stare juge,a cuo sam da se samare sklapale kod nas u zastavi...