Visokonaponski kablovi

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

lada-senta

Re: Visokonaponski kablovi

Post by lada-senta »

Pozdrav,evo da nastavim temu. Zna li neko da mi kaze,koliki treba da bude otbor bobina?Ili kako moze da se utvrdi merenjem njihova ispravnost? Mislim da vredi merenje,danas sam pitao kodnas u radnji,bossov -takozvani original kosta 3850 dinara.....a treba 4 kom. I koliki je idealan otpor kapblova za svecice?

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Je li to Boss stvarno točan naziv marke ili misliš na Bosch? Što reče bruyoni u drugoj temi za boss nisam čuo.
Kablovi obično dolaze u kompletu, tako dati je cijena 3850 vjerojatno za komplet, a ne za jedan.
Za modul paljenja nemam pojma kako mjerenjem utvrditi da li valja. Obično kada on ne valja osjetiš trešnju u vožnji, ili (ponekada kada je tek na početku propadanja) dobiješ missfire na nekim cilindrima.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

mislim da on misli na ove nove bobine, svaka pojedinacno za svaki cilindar...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ako misli loše misli pošto ima 1,5 motor. Štapne treba da imaju otpor oko 1 om,
Za modul ne nalazim vrednsoti ali mora negde da postoji pošto je kod ostalih proizvođača to redovan deo dijagnostike.

rascho

Post by rascho »

Em 1.5 nema odvojene module paljenja, em motor sa odvojenim modulima paljenja nema visokonaponske kablove, tako da tu ima više nelogičnosti, ali ja sam zaključio da on traži dijelove za svoj auto, dakle jedan modul paljenja i 4 visokonaponska kabela, pa sam tako dao i odgovor.

lada-senta

Post by lada-senta »

E ovako,kad sam pisao visokonaponski kablovi,onda sam mislio na kablove za svecice,da ne bujde nejasnoce. A to garantujem,da kod motora 1,5 sa 16 ventila,sa Bosch sistem elekrtronikom ide tako,da od modula za paljenje idu kod cilindra kablovi za svecice,ali NE idu direktno na svecice,posto su oni duboko u glavi. One bakelitne lule koje su fabricki na kablovima za svecice tu idu na neke posebne delove,koji se narucuju po imenu bobine. To moze bili ko proveriti u bili kojoj radnji,ako ude i trazi bobine za Ladu 112-posto ne znam ne ulazim u to dali kod ostalih ima ovog resenja. I da Rascho ima pravo,pogresio sam naravno nije Boss nego Bosch.
Esad ,mi somo merili napon i kablova i zajedno sa tim,sto su u radnji rekli da je bobina. Kod jednog ima vece odstupanje,pa me zato interesovao.I cena je ZA JEDAN komad,NE za komplett!!

bruyoni

Post by bruyoni »

1,5 motor ima tzv modul paljenja, DIS modul i to izgleda ovako
Image

Od njega do svećica idu kablovi koji izgledaju ovako
Image

ono dugačko na krajevima su lule i nisu ništa specijalno jer kroz njih samo nastavlja da ide kbel do same svećice koja je dublje u glavi.

To što ti opisuješ je ovo
Image
i u narodu se zove štapna bobina i ona ide na lade sa 1,6 motorom a tebi u profilu piše da imaš 1,5. Do nje ne ide visokonaponski kabel nego obični sa nekakvim utikačem koji nosi 12V. Mada ne bi me čudilo da su ludi Rusi možda stavljali štapne bobine i na neki 1,5 motor.
E sad aj ti lepo uzmi nešto što pravi fotografije i slikaj tvoj motor ali bez onog plastičnog poklopca da vidimo o čemu se tu radi pošto se meni čini da ti i majstor igrate igru jebe lud zbunjenog jer se izgleda ni jedan ne razume u ono što radi na tom motoru.

rascho

Post by rascho »

lada-senta wrote:E ovako,kad sam pisao visokonaponski kablovi,onda sam mislio na kablove za svecice,da ne bujde nejasnoce. A to garantujem,da kod motora 1,5 sa 16 ventila,sa Bosch sistem elekrtronikom ide tako,da od modula za paljenje idu kod cilindra kablovi za svecice,ali NE idu direktno na svecice,posto su oni duboko u glavi. One bakelitne lule koje su fabricki na kablovima za svecice tu idu na neke posebne delove,koji se narucuju po imenu bobine. To moze bili ko proveriti u bili kojoj radnji,ako ude i trazi bobine za Ladu 112-posto ne znam ne ulazim u to dali kod ostalih ima ovog resenja. I da Rascho ima pravo,pogresio sam naravno nije Boss nego Bosch.
Esad ,mi somo merili napon i kablova i zajedno sa tim,sto su u radnji rekli da je bobina. Kod jednog ima vece odstupanje,pa me zato interesovao.I cena je ZA JEDAN komad,NE za komplett!!
Eto bruyoni ti je slokovito objasnio.
Inače one lulice na kablovima su obična plastika, nema nikakvog bakelita i ne mogu se zasebno kupiti. Zasebno se kupuje one bobine sa zadnje slike, ali one idu bez visokonaponskih kablova (i mijenjaš samo unu koja je riknula, ne mijenjaš sve 4).
Kako ste mjerili napon visokonaponskih kablova s obzirom da im napon bude preko 15000V i to u impulsima. Da niste slučajno mjerili otpor? Ako imaš ove bobine sa zadnje slike provjeri da ti nije 1.6 motor, jer ni ja nisam nigdje našao da 1.5 ima takav sustav paljenja.
Ali kao što vidiš iz tvojih oprečnih informacija još uvijek ne možemo zaključiti šta imaš, pa je najbolje da to uslikaš.

lada-senta

Post by lada-senta »

Hmm,mislim da je svaka rec suvisna.....ajde da ostanemo na tome da vi imate pravo i ja sam najveci kreten,ko nezna da razlikuje osnovne delove,i isto tako su i u prodavnici kreteni koji nemaju pojma sta bi da naruce,narocito iz kataloga koja pokazuje i slike. Ja se izvinjavam da sma vas uznemiravao ,u buduce necu.....

bruyoni

Post by bruyoni »

Ne vidim što se vređaš i ljutiš ali u predhodnoj i ovoj temi pokazuješ da ne znaš da napišeš ime proizvođača ni u orignalu ni fonetski, ne znaš kako da izmeriš zategnutost zupčastog kaiša, onomad si muku mučio sa "check engine" lampicom za koju se onda ispostavilo da uopšte nije CE lampica već ona za nedostatak ulja u kočionom sistemu a takođe prizanješ da ti majstor ne zna sa ladama i da ne zna da se štepsne trebaju isprazniti pre montaže. Sada ti i majstor u 1,5 16V (ako uopšte imaš 1,5 16V) stavljate štapne bobine.
Izvini ali je očigledno da se ne razumeš u materiju.

rascho

Post by rascho »

Nije mi uopće bila namjera vrijeđati, samo sam htio ilustrirati koliko si oprečnih informacija dao i kakvi se sve oprečni zaključci iz toga mogu izvući. Zato bi slika bila najbolja i da onda odagnamo svaku sumnju, pa ti možemo dati i kvalitetan savjet, ovako se sve svodi na "ako je ovo onda je ono" priču.
BTW. nisi niti napisao zašto bi mijenjao bobinu? Koji su ti se simptomi javili?

tomo 110
Automobil: lada 110 1.5 16v

Post by tomo 110 »

Preporuka :prvi :prvi :prvi za najboli kablovi za svecice.Vasa iskustva dobra i losa, i normalni period exploatacije u kilometrima.
1.Master sport nema ni za lek.( a imlo ih je dosta i to za 20e)
2.Tesla blatna ima t774s 25e
3.lukas 60e (nesto mi je skupo)
4.Americko-polska varijanta, ni je "Janmor" 20e
5.VAS ruski 30e
6. Beloruski 30e
7.Flash nema nikuda za ladu
8.Janmor nema.. :roll:

skora

Post by skora »

Po meni su najbolji Lika sistem (ali ih nema.....imam za nivu).....a od nabrojanih predlazem TESLA.

FLASH ima ovde kolko hoces .....pa ako hoces bas njih - da ti ih saljemo .....

P.S.

Poslao sam ti PP da mi nesto pogledas u Skoplju ako ti nije tesko .Hvala

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Lada Imidž
Image
Image

Od kako sam ih namontirao, motor u leru radi bez ikakvih podrhtavanja. Dakle, savršeno miran. Staviš ruku na menjač i ne osećaš da radi auto. Dok je sa fabričkim bilo vibracija u leru. Ovako u vožnji ne primećujem neku razliku. Ranije se dešavalo da se nekad ugasi kad stisnem kvačilo recimo kad treba da stanem, a auto još ide. Sad uopšte toga nema. Ali koliko motor radi mirno u leru pa to je neverovatno. Od mene svaka preporuka!

E, da. Kupljeni su iz Rusije ali se posle ispostavilo da ih ima i ovde.

skora

Post by skora »

Dare wrote: ali se posle ispostavilo da ih ima i ovde.
Gde ima ovde :? ....dajte mi cenu za samaru

Post Reply