Lada 112 nece da upali!
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Re: Lada 112 nece da upali!
Da i ja ponudim razmisljanje. Znam da si iskusan sa ovim ladama, ali mi ne da mira - da nemas mozda radio koje ima plocicu koja pamti. Plocica vuce struju da bi drzala memorije, a sada je kijamet kod vas, pa mozda oslabi akymulator. Ove nase lade nemaju jos jednu poziciju za radio kod kontakt brave. Usput da pitam kako je neko resio ovu stvar a da ne vadi plocicu?
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
-Jos ucimPane wrote:Da i ja ponudim razmisljanje. Znam da si iskusan sa ovim ladama, ali mi ne da mira - da nemas mozda radio koje ima plocicu koja pamti. Plocica vuce struju da bi drzala memorije, a sada je kijamet kod vas, pa mozda oslabi akymulator. Ove nase lade nemaju jos jednu poziciju za radio kod kontakt brave. Usput da pitam kako je neko resio ovu stvar a da ne vadi plocicu?
-elem ljudi,stvar je u tome sto nije akumulator prazan,pokazivao je oko 12 kada smo merili kada nisam mogao upaliti.Imam radio sa skidajucom plocicom,ali kada skinem klemu sve memorije se obrisu,ako si na to mislio.nego vidite,rec mi drugar koji je merio,kada je ugasen auto,kada je stavio jedan kraj na plus,a drugi na sasiju pokazuje skoroo 7,a rece mi da treba oko 12 kao kada je merio samo akumulator,i da negde masa zeza tj.izvuce da nema snage na upali..
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
kako mislis da ne vadi plocicu, kad povezujes radio imas jos jedan + koji povezes na stalnu struju zbog memorije.
bice da ti je los kontakt izmedju mase(- akumulatora) i sasije (ocisti srafove i pritegni lepo) pregledaj maseni kabal da nije pukao i proveri kontakte na alnaseru da nisu otisli ili nagoreli usled slabog kontakta...
a nije zgoreg da pogledas i dotegnes kotakte na + klemi...
a nije zgoreg da pogledas i dotegnes kotakte na + klemi...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Ipak da jos nesto dodam, mislim da nije nevazno u vezi moje teorije da radio trosi struju, sto mozda kod ovog naseg druga nije u pitanju. Znaci pricamo o savremenim radijama. Treba izmeriti napon na ugasenim kolima sa plocicom na radiju, a zatim izvaditi plocicu i ponovo izmeriti. Naime, pre dve tri godine kupio sam Pioneer radio sa cd i usb, iz radnje Pioneer, dam ti fino 100 evrika. I nakon vise vremena, desilo se da ne vozim auto tri cetiri dana. Nece da upali. I to mi se desi jos dva tri puta. Odem u servis, izmere ovako kako sam vec spomenuo i lepo mi kazu da ta plocica, zbog memorija trosi struju, a da moja lada, kao i vecina 110-ki iz tih godina proizvodnje (moja je 2004) nemaju jos jednu poziciju na kontakt bravi, kod volana! Ostali noviji automobili imaju jos jednu poziciju, upravo zbog ovih novih radija koja imaju vece memorije, jer pamte ne samo frekvencije radio stanica, vec i druge stvari. Eto, nije naodmet proveriti. Ta dopunska zica za + nije dovoljna u slucaju ovih radija.
-
Boki78
Ta potrosnja je prakticno zamenarljiva.Pane wrote:Ipak da jos nesto dodam, mislim da nije nevazno u vezi moje teorije da radio trosi struju
Ne treba meriti napon vec struju i to onako kako je Brujoni pokazao u clip-u sa YT-a. Napon ce u oba slucaja biti isti do u drugu decimalu.Pane wrote:Treba izmeriti napon na ugasenim kolima sa plocicom na radiju, a zatim izvaditi plocicu i ponovo izmeriti.
Ako su ti tako merli, daklem napon onda ih slobodno teraj u tri lepe. Struja i napon nisu isto, iako se to u narodu mesa. Inace odlika losih elektricara jeste radio kao podrazumevani odgovor na na pitanja vezana za brzo trosenje akumulatora. Tu je potreban mnogo sistamaticniji pristup, a radio je jako retko uzrok, jer on u stanju mirovanja ispravan ima mizernu potrosnju. Pominjati memoriju kao znacajnog potrosaca je ravno ozbiljnom profesionalnom sarlatastvu.Pane wrote:Odem u servis, izmere ovako kako sam vec spomenuo i lepo mi kazu da ta plocica, zbog memorija trosi struju
Recimo letos sam imao problem pri najvecim vrucincinama sa brzim trosenjem akumulatora, i gle cuda zamenio komutator i stvar se resila. Daklem nije bila potrosnja u mirovanju vec u sred kretanja. Igrom slucaja dijagnoza je bila laka. Prvo sam merio struju bas kao na onom clip-u i video da je mizerna, pa skapirao da ili ne puni dobro ili nesto u toku rada vuce previse. Primetio sam da problem sa punjenjem ima kad se auto zagreje, daklem rad u leru sa ukljucenim farovima je obarao kazaljku zestoko kada je auto bio vruc. Onda sam uz malo srece nasao da se komutator grejao kao blesav, toliko da se na njemu prst ne moze drati duze od dela sekunde
Trenutno sa radiom, ukljucenim alarmom i nekim levim uredjajem protiv rdje koji radi na struju posle nedelju dana stajanje na minusu pali normalno
Osnova ovog problema je ekonomska. Da bi se uzrok nasao potreban je ozbiljan rad i vreme. Ocekivati od ladasa da calne neku ozbiljniju lovu za ruke je oportuno i onda majstori to uglavnom skidaju sa klinca raznim objasnjenjima.
Otada vadim plocicu i nema problema. Ako je zaboravim, a ne vozim tri cetiri dana, ima problema. zimi to nije mala struja. Ranije sam imao obicniji radio, sa plocicom, ta ne trosi puno struje. A servis gde sam bio je najbolji, a ljudi mi nisu uzeli pare. Pogledaj kod nekog boljeg auta i videces da ima posebnu poziciju za radio na kontakt bravi. Upravo da se ne bi morala vaditi plocica.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
To sa pločicom nema veze sa životom pločica u sebi ima sako ekran i kontrole, eventualno kod nekih fensi neke motorčiće i čip za identifikaciju. Memorija se nalazi u samom uređaju koji ne vadiš. Jedini problem može biti da je u pločici neki kratak spoj. Ja sam u oba auta povezao radio na stalni plus da bi isti radio bez kontakta i potrošnja radio uređaja kada je ugašen je mizerna.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Koliko znam radio radi i kada je ugasen auto,a ko i kako je to povezao pre 10 godina pojma nemam 

...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
Boki78
Ucini sebi uslugu premeri potrosnju struje kada je plocica na autu i kad nije. Nacices struje reda 0.0xA. Moj radio je takodje pionir sa radiom cd-om i usb-om, plocicu ni ne vadim, 7 dana po minuscini on, alarm i ono sokocalo rade i auto pali.Pane wrote:Otada vadim plocicu i nema problema. Ako je zaboravim, a ne vozim tri cetiri dana, ima problema. zimi to nije mala struja. Ranije sam imao obicniji radio, sa plocicom, ta ne trosi puno struje. A servis gde sam bio je najbolji, a ljudi mi nisu uzeli pare. Pogledaj kod nekog boljeg auta i videces da ima posebnu poziciju za radio na kontakt bravi. Upravo da se ne bi morala vaditi plocica.
Ako ti tvrde da ti radio vuce struju onda ti radio ne valja, ako ti radio valja onda su ili neznalice ili te muntaju
Prica da memorija vuce struju koja je znacajna jeste neopevana idiotarija. Ta memorija pamti nekih reda 20-30 pozicija fixne bitske dizne , matori rucni digitalni satovi pamte i po nekoliko stotina polja promenljive duzine pa sa baterijicama koje stanu na nokat rade po nekoliko godina
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
Boki, svaka ti je na mestu. takodje, ne skidam plocicu sa playera, kad god zakljucam kola radi mi treptuca led dioda od centralne brave. ne palim kola po 6-7 dana i nikad nisam imao problema sa praznjenjem akumulatora.
a i dok sam skidao plocicu sa playera, nisam imao problema sa akumulatorom. kazem ovo jer na mom playeru, kada se skine plocica aktivira se treptuca led dioda koja je u samom playeru, pa i ona crpi struju. kako god da okrenes, uvek imam neki potrosac koji mizerno trosi struju iz akumulatora, ali nikad zbog tih sitnica nisam imao problem sa praznjenjem akumulatora.
a i dok sam skidao plocicu sa playera, nisam imao problema sa akumulatorom. kazem ovo jer na mom playeru, kada se skine plocica aktivira se treptuca led dioda koja je u samom playeru, pa i ona crpi struju. kako god da okrenes, uvek imam neki potrosac koji mizerno trosi struju iz akumulatora, ali nikad zbog tih sitnica nisam imao problem sa praznjenjem akumulatora.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
Ok, Boki, nisam elektricar. U pavu si, nisu merili napon, moja greska. Znaci radio je novo, prva klasa, od onih koja imaju sve. Ne samo frekvencije. Znaci, kada izvadim plocicu i kada se ona ponovo stavi na sledecoj voznji, nista nije upamceno. Ako se ne vadi, sve pamti. I jos nesto sto sam prethodno pitao, a ipak mi niko nije odgovorio, zasto, upravo zbog radija drugi, skuplji automobili imajy jos jednu poziciju na kontakt bravi, znaci na kljuc kojim se pokrece motor? Nase lade nemaju tu poziciju, i to su mi u servisu spomenuli kao nedostatak. Voleo bih da je ne moram vaditi, a vadim je zimi, ako auto ne vozim koji dan.
-
Boki78
Jes ti siguran da ti je taj radio ispravan? Vadjenje plocice je antitheft tehonolgija, nije normalno da gubis podatke svakim vadjenjem plocice jer ona jeste namenjena da se pri svakom napustanju vozila vadi ne bi li sprecio kradju uredjaja.Pane wrote:Ako se ne vadi, sve pamti.
Koliko pozicija na kljucu tvoja lada ima, a koliko mislis da pozicija imaju moderni automobili?Pane wrote:Ako se ne vadi, sve pamti. I jos nesto sto sam prethodno pitao, a ipak mi niko nije odgovorio, zasto, upravo zbog radija drugi, skuplji automobili imajy jos jednu poziciju na kontakt bravi, znaci na kljuc kojim se pokrece motor? Nase lade nemaju tu poziciju, i to su mi u servisu spomenuli kao nedostatak. Voleo bih da je ne moram vaditi, a vadim je zimi, ako auto ne vozim koji dan.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Lada ima jednu poziciju za kontakt i drugu za verglanje, dok ovi zapadnjački auti imaju dvije za kontakt i jednu za verglanje (tako je kod mene na Twingu).Boki78 wrote:Koliko pozicija na kljucu tvoja lada ima, a koliko mislis da pozicija imaju moderni automobili?
Na tom prvom kontaktu radi samo radio i ne znam da li još nešto (npr ne rade brisači), a na drugom kontaktu radi sve što je na struju. Iako osobno ne vidim taj prvi zub kao prednost jer ga nikada ne koristim na Twingu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
-
Boki78
Samara kao mnogo matorija lada ima isto 4 pozicije zali drugacije prirode.
1. pozicija iskljuceno sve, volan eventualno zakljucan
2. pozicija otkljucan volan, kontakta nema
3. pozicija kontakt
4. pozicija pali misko
Nekog posebnog smisla u razdvajanju malih/velikih potrosaca na bravi u pogledu radia nema. Radio ima dve zice jedna ide direktno na akumulator i mora da ide ako neko zeli tu memoriju, druga se pali na davanje kontakta i ukljucuje vece potrosace audio sistema. Daklem taj nazovi nedostatak nema nikakvu ulogu u problemu
1. pozicija iskljuceno sve, volan eventualno zakljucan
2. pozicija otkljucan volan, kontakta nema
3. pozicija kontakt
4. pozicija pali misko
Nekog posebnog smisla u razdvajanju malih/velikih potrosaca na bravi u pogledu radia nema. Radio ima dve zice jedna ide direktno na akumulator i mora da ide ako neko zeli tu memoriju, druga se pali na davanje kontakta i ukljucuje vece potrosace audio sistema. Daklem taj nazovi nedostatak nema nikakvu ulogu u problemu