Pitanje u vezi termostata

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
tonid
Automobil: Lada 112

Pitanje u vezi termostata

Post by tonid »

Pozdrav ljudi, imam jedan manji problem, pa bih htio da upitam one koji su imali sličan ili znaju nesto o tome bolje od mene, pa da pređemo na stvar. Automobil ne može da postigne radnu temperaturu, tj. temperatura i poslije 10 - 15 Km vožnje bude između 50 do 70 stepeni C.
Znam da je sada hladnji period, te sam zatvorio prednje otvore baš zbog toga, ali opet, u vožni ne prelazi 70.
Jedino ako stojim dugo u mjestu onda temperatura počne da raste, pa mislim da je ispravan temp. senzor i ona kazaljka na instr. tabli.
Sto se tiče antifriza, on je mijenjan nedavno, ima ga dovoljno, tako da sam došao do zaključka da bi jedino mogao biti neispravan termostat, pa njega namjeravam i zamijeniti novim.
E sad, jos me zanima, ako sam dobro pogledao, termostat za LADU 112 , 1.6 ccm, 16V, 66 KW, bi se trebao nalaziti, kada se pogleda ispod haube, na desnoj strani, odmag pored bloka motora u metalnom kućištu.
Kako ne bi došlo do zabune prilikom naručivanja, zanima me da li je kod mog auta termostat ovog tipa
http://www.findpart.org/part/lad-210821306010
ili nesto ovako http://www.niparts.com/OEM/447496/LADA/ ... 06010.html ,..mislim da je ovaj za one modele sa karburatorom.
Hvala

stanojkovic
Automobil: lada 111

Re: Pitanje u vezi termostata

Post by stanojkovic »

cao ja imam ladu 111 2000 god ima termostat kao samara sa kucistem. a tvoja bi trebala imati termostat koji se ugradjuje kao na prvoj slici. sigurno je termostat cim nece da zatvori skroz negde glavi pa ga zameni ako hoces da se ogrejes kao covek.

tonid

Post by tonid »

Otprilike me je samo zanimalo koji od ova 2 modela je na autu, da ne dođe do zabune prilikom narudžbe, jer valjda u Banja Luci je taj glavni zastupnik za Ladu, pa dok stigne, a ako dođe ne odg. onda valja vraćat i tako, a auto mi treba,.Uostalom, spolja kad se gleda, otprilike se moze po obliku kućišta pretpostaviti da je to ovaj prvi..kao uložak.,ali sam na ovoj stranici gledao vezano za to,pa me malo bunilo,al evo kako vidim na slikama, to je ta verzija kao u tebe http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... stata.html .
Hvala ti, sretno.

Martin Skopje
Automobil: lada 110

Post by Martin Skopje »

termostat ti ne zatvara isto se desilo i kod meni pa sam uzeo novi a taj stari sta ne zatvara sam slomio cjeli mehanizam i taj ga stavljam u ljeto da mi auto ne dize temperaturu posto stalno vrti voda a zime stavljam novi zbog grejanje ja vozim 5 min temperatura mi 85,90 stepena
LADA VOZI DADA

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Tebi treba ili ovaj sa 6 izvoda
http://www.ebay.com/itm/21082-1306010-8 ... 2ecc409fc8

ili ovaj sa 5 izvoda
http://www.ebay.com/itm/21082-1306010-T ... 1e73630fdf

primjeti da se oba sastoje od dva dijela i rastavljivi su, ali ne znam da li se ti dijelovi mogu kupiti zasebno. Sam termostat se nalazi na prvoj slici desno, a na drugoj lijevo. Vide se šarafi gdje se spajaju ta dva dijela.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

tonid

Post by tonid »

Maloprije sam detaljnije pogledao, meni treba ovaj sa 6 izvoda. Također sam primjetio da se crijevo na dnu, koje vodi iz hladnjaka, zajedno sa hladnjakom počne grijati već poslije 3-4 minute rada u mjestu,a kazaljka koja pokazuje radnu temp. se jedva pomjerila iznad 50,, što mi sugestira da je definitivno do termostata, tako da ću njega zamijeniti. Samo ostaje pitanje da li se mora nabaviti termostat skupa sa kućištem ili ga je moguće kupiti zasebno, kao uložak. Hvala vam svima na pomoći, pozz.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Koliko vidim u katalogu, ne postoji broj samo za uložak, bar ga ja nisam našao, tako da pretpostavljam da ga službeno ne proizvode zasebno.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

tonid

Post by tonid »

Danas sam poslao upit u jednu veću radnju sa autodijelovima pa su rekli javiti, ne znam da li oni nabavljaju originalne ili od nekih dr. proizvođača,kazali su da možda postoji mogućnost nabavke samog termostata,a također sam kontaktirao i zastupnika za ladu, oni su kazali da termostat dolazi isključivo sa kućištem, i da to košta oko 18-20 eura, pa eto, čekam i ove da mi jave pa da vidim sta je isplatnije i povoljnije.

Post Reply