Ulje ?! ?

Moderators: dejo, dejca, Miljan

ivanjez
Automobil: 2107 1.5

Ulje ?! ?

Post by ivanjez »

Imam jedno pitanje,posto jos ucim o kolima... Jedan covek mi je rekao ,posto su mi najverovatnije otisle karike ,da ih ne menjam sad nego samo da umesto 15w40 ,sipam ulje 20w50 kao guce i tako mogu da izvozam jos 20.000 ,30.000 pa tek onda da radm generalnu... Koliko je to u vezi ulja tacno i koliko je pametno staviti to ulje umesto onog koje je predodredjeno za ladu i koja je razlika ili posledice toga ?? :)

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Re: Ulje ?! ?

Post by dejca »

20w50 ti je gusce ulje i manje ce ti ga trositi lada, malo teze ce verglati kada je hladno ali to ti neces ni primetiti. Ako je dobar akumulator problema neces imati.
I ja sipam fenix 20w50.
Cekaj bre pa tvoja lada na slikama lepo izgleda, zasto bi radio generalnu i koliko je lada presla.

Aca92
Automobil: Lada 2107

Post by Aca92 »

Ja sipam Optima Long life 20w60 i ide dobro ...

KardanPower
Automobil: Lada 2107

Post by KardanPower »

Kako znas da su ti karike otisle? Izmeri najvecu brzinu pa ce ti se samo kasti da l' su karike, prosto i jednostavno. Ne verujem da tu ulje mnogo pomaze, mozda ce malo manje da ga trosi sto kaze Dejca, ali eto kod mene trosi godinama ulje 15w40 i ja dolivam al mi nije palo na pamet da joj sipam gusce ulje pa da vidim kako ce se ponasati.

ivanjez

Post by ivanjez »

Dzabe sto je dobra kad je moj radosni otac dopustio da se pregreje kad je crko hladnjak... Pa sumnjam da su otisle karike ,a mozda i nesto drugo.. Malo trosi ulje... I to mi strasno bode oci... Svi mi pricaju kao da je ok ,to je lada , kad tad bi to pocelo... Kad sam menjao filter vazduha,video sam da je stari malo pri dnu natopljen uljem,sto znaci da i tu stize ulje,sta mislite o tome ??

dejca

Post by dejca »

Ja kad sam kupio moju imala je 80.000 km. i trosila je ulje. Trosi ga i danas, niti obracam paznju na koliko km. sipam koliko ulja niti me to brine. Proverim na merac i kad zahvali dospem i teraj dalje. Bitno je da ona ide odlicno i to je to.
ivanjez wrote: Kad sam menjao filter vazduha,video sam da je stari malo pri dnu natopljen uljem,sto znaci da i tu stize ulje,sta mislite o tome ??
A iber lauf gde ti ide? Ako ide u filter to je normalno, to se i meni javlja. Vrlo malo na donjem delu poklopca filtera ima masnoce.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Vozi to i uzivaj,kad budes sipao litar na dan,e onda radi sta treba.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

i nisu ti otisle karike nego gumice ventila, tojest treba da radis glavu... sve do litar na 1000km moze da se tera, posle odradi i pevaj.
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

ivanjez

Post by ivanjez »

Mhm... Primio k znanju :D Hvala :)

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Ja sam na staroj lajki[2105] sipao long life,dugo,dugo,e kad sam radio motor onda sam poceo da sipam castrol-mineralno,i bio sam prezadovoljan.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

ivanjez

Post by ivanjez »

Kazu da je castrol najbolje... Da li je to tacno ili ne ? :)

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Aj ovde da pitam iako je u pitanju Samara. Presao sam malo vise od 6500 km i blizi mi se menjanje ulja. Sipao sam do sada Selenia Gas Oil 15- 40,
i od sipanja sam dosuo 2 deci, a i to mi je verovatno malo trosilo na gumici razvodnika, koja je zamenjena pre mesec- dva...
Razmisljao sam da sipam polu- sintetiku, ali me zanima sta moze da se desi negativno, osim mozda povecane potrosnje ulja?
Kupio bih ovu Optiminu polu- sintetiku u Kuci ulja u BGu, jer je sigurno original :)
Samo Samara Srbina Spasava

djape1977

Post by djape1977 »

ne bacajte pare, u ladu samo 15/40
ako trosi ulje, trosice ga i sa 20/60 i sa polu ili full sintetikom
j***** auto bez kardana

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

ivanjez wrote:Kazu da je castrol najbolje... Da li je to tacno ili ne ? :)
Imas ovde bas jeftin Castrol, oni su sponzori jednog foruma i garantuje se originalnost ulja... Prodaju valjda po nabavnim cenama, jer im je ova maloprodaja preko sajta sekundarni prihod. Po ovoj ceni i ja razmisljam da porucim Castrol ... http://www.ulje.rs/shop/home.php
Samo Samara Srbina Spasava

dejca

Post by dejca »

djape1977 wrote:ne bacajte pare, u ladu samo 15/40
ako trosi ulje, trosice ga i sa 20/60 i sa polu ili full sintetikom
100% si upravu, ja sam probao obadva i isto ih trosi.
Ja sam pre neku godinu prodavao ulja i antifriz. I tako zaostade mi neko bel ulje ali za dizele. Sipem ga ja u ladu i za divno cudo to ulje ona je trosila mnogo manje, zbog cega neznam.
Sad na 1000 km. dospem pola litre, ta potrosnja je godinama.

Post Reply