Niva - Dodatna svetla

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Bixer
Automobil: Megane 2 ,Niva

Re: Niva - Dodatna svetla

Post by Bixer »

Niko te nece cimati za svetla, mada uvek mozes da naletis na nekog pavijana.
Uglavnom vazno je da ne palis na redovnom putu.
Ja moje upalim samo na sekund, bahatoj gamadi blicnem sto ne gase duga.
Isao mi sleper u susret sa dugim svetlima, ja redovno blicnem on nista, ja ponovo blic on nista.
Kad sam mu blicnuo sa 100w leda ugasio je i cigaretu u kamionu.

Moj ti je savet da na nosac stavis samo jedan led bar malo kraci od sirine nivinog krova.
I obavezno da bar bude sa 10w diodama.
Jedno 250w ti je sasvim ok za sume i bespuca.

angler
Automobil: Lada Niva 1.7i 4x4

Post by angler »

To sa blicanjem plabiram i ja da upražnjavam, naročito ovo u rikverc za ove što hoće da se nabiju na kuku.
Što kvalitetniji bar-ovi to bolje naravno ali i skuplje.
10W ledovke su se skoro pojavile(pre jedno godinu dve) i još su skupe (4-5$ po komadu) tako da barovi sa njima nisu bas jeftini ali sa mnogo manje dioda sijaju prilično.
Pitanje je šta je kome potrebno.
Primetio sam da svi ti duži led barovi sijaju prilično uzano, pa čak i oni zakrivljeni, i većinom ka napred. Meni za moj teren gde lovim, ne treba mnogo velika daljina snopa za voznju. i 100-150m je puna kapa ali mi širina snopa. Kada bi napravio po 45° sa svake strane bilo bi super. A to mislim da bi uspeo kombinacijom 4 kraća bara. 2 spot i dva fload.
A pri tome razradio sam i modove rada a da iskoristim ona dva slobodna mesta za prekidače u nivi. Kolega sa posla mi nabavio obrtni prekidač sa 6 položaja sa volvo-a, služi za odabir moda kod putnog računara. Taj prekidač + jedan on/off. Postaviću kasnije slike.
Plan je da se ovim prekidacem sa volvoa odabere mod a sa on off ukljucuju ili iskljucuju svetla.
Modovi za barove bi bili recimo (po položajima):
- sva 4 bara ka napred
- samo dva spot bara ka napred
- samo dva fload bara ka napred
- fload ka napred i rikverc
- sva ka napred + rikverc
- samo rikverc
Malo tu treba i elekronime u formi par dioda al to nije nekakav problem ;)
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

moze se podesiti svaki far ponaosob ali neces dobiti ravnomerno svetlo ako su ti dva daljinci a dva radna svetla. jednostavno jedni sijaju dalje a drugi krace i sire. pogotovo pazi ako spolnje u cetvorki okreces blago u stranu zbog sirenja snopa jako je opasno ako se upale na putu jer prakticno zaslepljuju i pesake sa druge strane kolovoza. o vozacima i da ne pricam...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

angler

Post by angler »

Ma za put mi ne treba, zezanje samo.
Ne znam koliko široko bacaju fload barovi od 7".
Te spoljašnje sam planirao da okrenem sa strane malo. Samo da nemam velike rupe u osvetljaju.
Dva prednja spot sam hteo da podesim da sijaju pravo jedan malo levo jedan malo desno (da dobijem i tu malo na sirini) ili jedan blize jedan malo dalje.
Slika prekidaca
2328515023569215140.jpg
Cilj mi je dobiti neki "kombinovani" osvetljaj.
678033032_541.jpg
Da li možda staviti jedan veći led bar (~60cm) da sija ka napred i dva manja led svetla koja bi sijala fload sastrane...
Nasao sam neke barove koji kao bacaju svetlost i do 170 stepeni, mada mi to sumljivo

jeronimo

Post by jeronimo »

ja bi pre stavio kombo sva 4 ili flood a napred izmedju farova dva daljinca, ako daljina nije presudna. a ako jest,e onda obrnuto gore kombo ili daljinci a dole flood...

Bixer
Automobil: Megane 2 ,Niva

Post by Bixer »

Ja kod farova imam dve male kocke 2x50w i u atarima kad upalim bukvalno jelenu rogovi otpadaju.
Plus sto su na zglob pa moze da se steluje nize i vise.
A na krov bilo sta da stavljas gledaj da ima CREE XM-L2 cip.

angler

Post by angler »

Izbegao bi stavljanje na branik, bul bar iz prostog razloga jer mi se, iz dosadašnjeg iskustva, pokazalo da bi se tu prilično isprljali od blata. Znači samo krov.
Stavio bi ja i sa Cree Xp-L čipom kada bi našao, no takvi koštaju (jedan čip je 4,5-5$ ali sija ubija). Nedavno sam jeftinu kinesku police t6 lampu unapredio zamenom diode i drajvera, umesto dotadašnjih 150m-200m osvetljaja sada ima 300m a oči se lisicama i šakalima vide i na 400m bez problema.
Hvala na savetima, moraću još malo proučiti strane off road forume da vidim šta oni kažu koja je konfiguracija dobra.

bane79
Automobil: Lada Niva 4x4

Post by bane79 »

20180202_111153.jpg

angler

Post by angler »

Osvetljenje slično tome mi je cilj.
i da nam je bar malo tog snega :shoot

jeronimo

Post by jeronimo »

sad ce kaze stize od subote, pazi se poledice... ;)

angler

Post by angler »

https://www.youtube.com/watch?v=pX5CaAWTMl0
8)
gledao ovih dana malo po radnjama, izgleda u srbiji niko nema malo ozbiljnija led driving svetla (tipa hella) svi valjaju kineze

jeronimo

Post by jeronimo »

he he, kinezi vec 30 godina razvijaju led tehnologiju i trenutno su lider u tome. da si rekao xenoni pa ajde... ;)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kinezi su lideri u broju proizvedenih. Koreanci, Japanci i Holanđani su lideri u inovaciji tehnologije. Nisu kinezi uopšte loši, štaviše, ali jedino kada imaju kontrolu kvaliteta. Ali ovo što se kod nas, a i na aliju jeftinije, mahom prodaje laže sa snagom, od kontrole kvaliteta ima uglavnom ima samo "radi/ne radi" dok je optički kvalitet bedan ali zadovoljavajući za polivajuće izvore svetla

angler

Post by angler »

Sve ima svoje, koliko para toliko i muzike. Mada se kod kineza moze često desiti, ako se pažljivo bira i ako imate malo sreće, da bude mlogo više muzike za manje pare.
Što se tiče led tehnologije, većina se radi u kini. Stvar je tome što se na istom parčetu poluprovodnika posle proizvodnje dioda. kada se one iseku, dobiju diode različitog kvaliteta koje se po njemu i sortiraju u više gomila. One koje ispunjavaju najviše standarde tj imaju najbolje karakteristike, onako kako je propisano, se i prodaju po premijum ceni i ugrađuju u renomirane, firmirane uređaje. One druge se u sve ostalo.
Ista stvar je, recimo i kod proizvodnje sočiva i optičkih nišana. Oni proizvedu gomilu stakala za sočiva i ko ponudi bolju cenu može prvi da odabere sočiva iz gomile, pa sledeći po ceni bira drugi i tako dalje...
Ako ispadne neka kombinacija mozda budu i ksenoni neki :D ako se nadje nesto povoljno

jeronimo

Post by jeronimo »

upravo tako... ;)

Post Reply