Neprijatno iznenadjenje

Moderators: dejo, dejca

djape1977

Post by djape1977 »

Valjda u Tiki Vent-u, ali to nije pympa za injection, nego eksterna pumpa niskog pritiska za karburator.
znam. bas ta mi je tad i trebala, samo je blok u bmw bio od inject. zalazim u tikivent povremeno, nisam to video kod njih. inace regata 1.6 '88. ima takvu pumpu pa smo od nje uzeli ali polovnu, bilo je muke dok smo je sredili.
Ljudi, da li mi je bolje da uštedim i kupim membranu i semering za 150 dinara, ili da kupim novu poljsku pumpu, za 700 dinara? Inače, opruga mi na staroj ne radi.
imas u "unix trade" u bg neke italijanske za ladu, imao sam je dok sam imao i ladin motor, fino je radila.
j***** auto bez kardana

spasoje

Post by spasoje »

Danas sam našao vremena za sanaciju kvara na 2103. Kada sam izvukao crevo koje vodi gorivo do karba, u njemu je ostao metalni deo pumpe. Membrana ne deluje oštećeno. Osim toga, stavio sam novu pumpu (poljsku). Promenio sam ulje. Sipao sam originalno Valvoline 15 W 40 i to me je neprijatno iznenadilo, jer čim sam ga sipao, pritisak na leru je bio na nuli. Od 2000 obrtaja pa naviše, kazaljka se nalazi između 0 i 4. Da li je davač netačan? Posle toga sam naglo stao i pri kretanju sam naišao na isti problem koji sam ranije izložio, a na koji niko nije dao odgovor. Naime, pri puštanju kvačila, Lada ne kreće, već kao da su blokirani pogonski točkovi. Gurtne imam nove, ali još nisam našao vremena da pogledam stare. Mislim da su obloge na starim izlizane, i onda kada se naglo stane, čelik se lepi za doboše. Čudno je što se pri vrlo malom turiranju na leru, to takoreći odvoji i 2103 kreće. I još nešto, kada se u krivinu ulazi većom brzinom, čuje se u prednjem delu sa desne strane nešto kao cvrkut ptica. A kada se uspori, čuje se nekakva škripa, nalik na zauvijanje i to samo kada se skrene udesno pri parkiranju. Znam da sam smorio one koji ovo čitaju, ali red je precizno izložiti problem. :roll:
Ваз 2103, 1979.

djape1977

Post by djape1977 »

Mislim da su obloge na starim izlizane, i onda kada se naglo stane, čelik se lepi za doboše.
nemoguce. kad se istrose pakne jednostavno nemas zadnje kocnice. moze da blokira samo ako zaglavljuju zadnji kocioni cilindri ili sajla rucne. skini lepo dobose i nek ti nek0o pomogne tako sto ce polako pritiskati i pustati kocnicu dok ti gledas sta se desava pa nadji sta blokira. na kom zubu ti hvata rucna?

Promenio sam ulje. Sipao sam originalno Valvoline 15 W 40 i to me je neprijatno iznenadilo, jer čim sam ga sipao, pritisak na leru je bio na nuli. Od 2000 obrtaja pa naviše, kazaljka se nalazi između 0 i 4. Da li je davač netačan?
kada se u krivinu ulazi većom brzinom, čuje se u prednjem delu sa desne strane nešto kao cvrkut ptica. A kada se uspori, čuje se nekakva škripa, nalik na zauvijanje i to samo kada se skrene udesno pri parkiranju
vrlo moguce da to ulje ipak nije ok, ili da ne valja filter ili je otisla uljna pumpa. skriputanje je od bregaste koja radi na suvo, tj ne dolazi ulje do gornjeg deloa motora, a to potvrdjuje i manometa na inst tabli. imao sam slucaj na drugarovoj peglici da nije imala pritisak ulja uopste kad smo sipali novo modrica 15/40. sve ostalo smo proverili i na kraju smo ipak sipali drugo ulje i sve je bilo ok. takodje sam cuo da na trzistu ima nekih (verovatno kineskih) filtera koji nemaju dovoljan protok. kako god okrenes definitivno nesto nije u redu sa pritiskom ulja i to nije pokazivac. nemoj voziti dok ne utvrdis sta je u pitanju, upropastices motor.
kad bas brzo udjes u krivinu, jel pali lampicu za ulje?
j***** auto bez kardana

spasoje

Post by spasoje »

Ne, lampica se uopšte ne pali. Osim kada je dat kontakt, što je normalno. Filter je originalni, ne štedim na delovima. Nego danas sam je vozio i nije se čulo cvrkutanje... Pritisak je dok se vozi između 0 i 4... Ne daj Bože da je otišla pumpa za ulje ili slično. Nemam vremena za to a ni uslova. Što znači da će majstori uzeti dosta para... Hvala Đjape. :(
Ваз 2103, 1979.

spasoje

Post by spasoje »

:lol: Upravo sam stigao sa probne vožnje. Poveo sam mehaničara i kada sam usporio, čuo se zvuk o kome sam govorio. I definitivno nije bragasta, a šta je, to tek treba da se ustanovi. A nikad, nikad više u životu neću kupiti ovo prokleto Valvoline 15 W 40. Nikad. Samo pomoću reklamna ispiraju mozak ljudima...
Ваз 2103, 1979.

djape1977

Post by djape1977 »

sipaj neko 20/50 ili 20/60 ulje. za leto je ok, zimi je pregusto. tako ces imati bolje podmazivanje i veci pritisk ulja u sistemu
j***** auto bez kardana

spasoje

Post by spasoje »

A šta sad da radim, pošto sam juče sipao ovo glupo?
Ваз 2103, 1979.

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Sipaj neeki aditiv da bi ga malo zgusnuo.
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

spasoje

Post by spasoje »

Marko, motor je odličan, a potrošnja ulja je minimalna. Ono što sam ti ranije govorio za potrošnju ulja, upravo je bio problem u pukloj membrani, pa se nije zadržavalo na meraču. A ovo nije MaxLife. I kvalitet je loš. Jer čim sam sipao, pritisak je bio na nuli. Uvoznik je Valtec. Idući put uzimam po Đapeovoj preporuci. A pokazivač je ispravan, jer na određenom broju obrtaja pokazuje normalni pritisak. Samo je na leru je nula.
Ваз 2103, 1979.

djape1977

Post by djape1977 »

kombinacija preniskog pritiska ulja i skriputavih zvukova iz motorskog prostora nikako ne valja. menjaj ulje, ili ustanovi u cemu je problem ako nije ulje.
dok je u mojoj ladi bio originalni 1.5 motor desavalo mi se da, kad bas brzo udjem u ostru krivinu, upali crvenu lampicu za ulje jer svo ulje u karteru ode u jednu stranu i pumpa za ulje nema sta da usisava. za veme koje je u takvoj situaciji potrebno da se ulje vrati u normalu i pumpa ga nagura do vrha motora (do bregaste), iz motorskog prostora se cuo upravo takav cvrkutavi zvuk. kod fiatovih motora je to reseno tako sto u karteru postoje uzduzne pregrade koje sprecavaju da svo ulje ode u jednu stranu. zato ti i govorim da motor radi bez dovoljnog podmazivanja.
uostalom, postoji veona jednostavan nacin da sve to proveris. kad se pojavi taj zvuk, stani i digni haubu pa slusaj odakle dolazi zvuk. ako skines cep za ulje i zvuk se pojaca, to je to. takodje mozes da poneses parce daske. 40cm 3*2cm ce biti dovoljno. to je stari indijanski trik :mrgreen: . stavis dasku pljostimice na uvo, a drugi kraj pritisnes na neki metalni deo motora. lepo ces cuti sta se unutra desava. ako cijukanje nije odatle, premesti dasku na neki drugi deo i tako redom dok ne ustanovis odakle dolazi zvuk.
j***** auto bez kardana

djape1977

Post by djape1977 »

Gluposti.
Taj merac ko zna dal je ispravan.

Ako je motor dobar, Valvoline MaxLife 15w40 je extra ulje.
Ja sam po ovim vrucinama presao nepunih 3500km prosle nedelje, i NI KAP nije potrosila, a pritisak ulja je stalno bio oko 3,5-4.

Zbog membrane, moze samo da ti se poveca nivo "mesavine" u karteru, a nikako smanji.

Citat:
Nije MaxLife

MaxLife je preporucen za Ladu... Ko ne cita...

ako se ne varam pritisak ulja na leru treba da bude 0.8-1.2 a na gasu u zavisnosti od broja obrtaja i temperature motora 2-4. kako onda moze stalno da bude 3.5-4???
j***** auto bez kardana

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Modrica 20W-60 je sranje, to je gusto kao med, zimi jedva vergla, kod drugara na 101 smo bas testirali (ima instrument za pritisak ulja od Lade), sa Optimom Long Life 20W-60 na leru je pritisak 0,8-1 bar, a na vecem broju obrtaja oko 2,5-4 bara.
Posle smo sipali Seleniu Gold 10W-40, pritisak na leru je oko 1,5-1,8 bara, a na vecem broju obrtaja 3,5-5 bara.

djape1977

Post by djape1977 »

Modrica 20W-60 je sranje, to je gusto kao med, zimi jedva vergla, kod drugara na 101 smo bas testirali (ima instrument za pritisak ulja od Lade), sa Optimom Long Life 20W-60 na leru je pritisak 0,8-1 bar, a na vecem broju obrtaja oko 2,5-4 bara.
Posle smo sipali Seleniu Gold 10W-40, pritisak na leru je oko 1,5-1,8 bara, a na vecem broju obrtaja 3,5-5 bara.
nisam rekao modrica. ja za kilave motor koristim mobile 15w50 i tacno je da je zimi pregusto, to sam i napisao. u moju bivsu 132d sam sipao modrica long life kad je motor bio na izdisaju i jos je bila zima. kad tek upalim motor kucao je manometar do kraja skale, preko 8 bara, a kad se ureje na leru oko 2.5. i naravno procurili su svi semerinzi na motoru za dva dana.
sa seleniom gold sam imao problem sa ovim fiatovim motorom sto mi je sad u ladi, kad se ugreje paljkao je lampicu za ulje na leru. previse retko?
sad tocim mobile 15/50 i pali lampicu za ulje tek kad padne broj obrtaja na 300-400 o/min. na normalnih 800o/min je sve ok
j***** auto bez kardana

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

djape1977 wrote:sa seleniom gold sam imao problem sa ovim fiatovim motorom sto mi je sad u ladi, kad se ugreje paljkao je lampicu za ulje na leru. previse retko?
Nije previse retko, nego ti je slaba uljna pumpa, ili si tad imao losiji filter ulja (to se cesto desava kod losih filtera).
Ja koristim Seleniu Gold i gasi lampicu trenutno, jos nisam pustio kljuc i kad smanjim ler na 600 obrtaja, bilo vruc ili hladan.

Evo vidis, po ovom merenje da ima dosta veci pritisak sa Seleniom, nego sa Modricom, verovatno zato sto lakse ulje prolazi kroz sitne kanale i svuda dospe.

spasoje

Post by spasoje »

Važno je da radi kao sat i da se ne pali lampica.
Ваз 2103, 1979.

Locked