NKG svecice i kablovi
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Motori u ovoj zemlji rade sa izuzetno lošim gorivom,što utiče na sve njegove delove.
Svi renomirani proizvođači preporučuju skraćenje (da ne kažem - prepolovljavanje) servisnih intervala, posebno za mašine koje imaju više gradske vožnje.
Ja sam prema tim,a i prema preporukama cenjenih kolega sa tehničkih foruma čak i NGK svećice rešio da menjam na 10.000, iako motor radi tako da garant mogu 15.000 da isteraju.
Svi renomirani proizvođači preporučuju skraćenje (da ne kažem - prepolovljavanje) servisnih intervala, posebno za mašine koje imaju više gradske vožnje.
Ja sam prema tim,a i prema preporukama cenjenih kolega sa tehničkih foruma čak i NGK svećice rešio da menjam na 10.000, iako motor radi tako da garant mogu 15.000 da isteraju.
Evo ličnog iskustva:
Auto prešao 10tak 1000 km kada sam pre par meseci menjao ulje i rekoh majstoru da pregleda i svećice.
Au - nisu baš neke - Bosna.
Pa šta imate?
NGK.
Stavljaj.
Upalim auto - čini mi se da neravnomernije radi.
Krenem - čini mi se da slabije vuče.
Nemoguće - mislim ja - NGK je NGK.
Ovih dana planiram da vratim Bosnu, s tim što ću se truditi da ponovo (subjektivno uporedim...)
javljam (subjektivno doživljen) rezultat...
Auto prešao 10tak 1000 km kada sam pre par meseci menjao ulje i rekoh majstoru da pregleda i svećice.
Au - nisu baš neke - Bosna.
Pa šta imate?
NGK.
Stavljaj.
Upalim auto - čini mi se da neravnomernije radi.
Krenem - čini mi se da slabije vuče.
Nemoguće - mislim ja - NGK je NGK.
Ovih dana planiram da vratim Bosnu, s tim što ću se truditi da ponovo (subjektivno uporedim...)
javljam (subjektivno doživljen) rezultat...
pozz, p0peye
Lada 110 1.5 8V, '03 sequent plin
Lada 110 1.5 8V, '03 sequent plin
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Auto kad vuče slabije..dosta slabije..to se oseti,i nije više samo subjektivno.
Nadam se da taj majstor drži original NGK,i da je stavio svećice sa zazorom za tvoj auto.
Ako budeš skidao svećice,pogledaj u kakvom su stanju.
Moje NGK svećice su prošle 10.000 km (to je kod mene jedna prolećno/zimska sezona) bez kontrole.
Kad su skinute po njima se videlo da motor s njima odlično radi.
Nadam se da taj majstor drži original NGK,i da je stavio svećice sa zazorom za tvoj auto.
Ako budeš skidao svećice,pogledaj u kakvom su stanju.
Moje NGK svećice su prošle 10.000 km (to je kod mene jedna prolećno/zimska sezona) bez kontrole.
Kad su skinute po njima se videlo da motor s njima odlično radi.
- Imre
- Automobil: Honda Civic Tourer
Isto imam 1.6 16v.
NGK svecice su mi BCPR6ES-11 Ti su sa zazorom od 1,1.
Menjam svecice i ulje (i naravno filtere) na 7000-8000 km,ulje castrol full synthetic 5w-40,potrosnja mu je na otvorenom 4,7 litara,a vuce nenormalno.
Mislim da su tebe malo zeznuli...ili lose svecice ti je stavio ili neku kopiju.
NGK svecice su mi BCPR6ES-11 Ti su sa zazorom od 1,1.
Menjam svecice i ulje (i naravno filtere) na 7000-8000 km,ulje castrol full synthetic 5w-40,potrosnja mu je na otvorenom 4,7 litara,a vuce nenormalno.
Mislim da su tebe malo zeznuli...ili lose svecice ti je stavio ili neku kopiju.
Last edited by Imre on Fri May 01, 2009 12:01 am, edited 1 time in total.
Kako to mislis NIKAD se ne steluju?Mozda nisam dovoljno upucen ali kako, recimo, nova svecica kada je ugradis u kola ima zazor npr 0,8.Vozis 15000-20000 km i elektroda mora da se istrosi i da se poveca zazor.Logicno da je proveris s vremena na vreme i dostelujes zazor.jeronimo wrote:znam da za nive sa dir ubrizgavanjem idu 1,1 zazor a za karburator 0.8 inače ngk se NIKAD ne steluju kupuju se po meri i to je to....
Ili recimo ja sad hocu da kupim BP6ES za moju Samaru i trazim je odmah sa zazorom 0,8? Malo mi to nije jasno.
naravno bpr6es je fabrički 0.8 a bpr6es 11 je 1.1 jeli sad jasnije v-line se brže troše ali i one guraju bar 15 000 bez velike deformacije zazora (od 0.01 do 0.03mm)
tako da se MENJAJU kad se potroše ili najbolje u intervalu od 10 000. Imre to radi ranije ali od toga ima dodatnu korist motor će mu verovatno trajati jaaako dugo
čačkanjem svećica dobićeš samo da ti poneki put preskoči varnica tako da ustvari dobijas smanjenu snagu i povećanu potrošnju što imreov primer lepo prikazuje
ja recimo menjam na 10 000 i potrošnja se kreće od 10 do 12.5 litara na plinu dok na benzinu od 8,7 do 11 litara drugima nive troše od 12 do 17 litara
tako da se MENJAJU kad se potroše ili najbolje u intervalu od 10 000. Imre to radi ranije ali od toga ima dodatnu korist motor će mu verovatno trajati jaaako dugo
čačkanjem svećica dobićeš samo da ti poneki put preskoči varnica tako da ustvari dobijas smanjenu snagu i povećanu potrošnju što imreov primer lepo prikazuje
ja recimo menjam na 10 000 i potrošnja se kreće od 10 do 12.5 litara na plinu dok na benzinu od 8,7 do 11 litara drugima nive troše od 12 do 17 litara
Last edited by jeronimo on Sun May 03, 2009 8:45 am, edited 1 time in total.
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- letnjikovac