Sredjivanje samare do bola...

Moderator: letnjikovac

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Pa naravno da imam ladu, ali ladu po mom ukusu. Inace taj virus sredjivanja kola me je napao jos kada sam uzeo stojadina, ali onda sam resio da ga prodam i dosla je lada, a to je mozda jos i jedina realna osnova za doradjivanje (osim zastave), s' obzirom na to da moze finansijski da se to lepo odradi. Nego jel cita iko delove vezane za konkretne radove ili se prepiremo sta i kako i zasto? Ionako ima jos vremena do pocetka radova, pa ako ipak odlucim da ne radim nista mozda nekome ovo posluzi kao osnova, mada vec sam obrazlozio zasto cu odraditi ovo sto sam zamislio (99% odraditi)!!! :)

Raziel

Post by Raziel »

e, ako planirate da se svadjate, prepirete i pretvorite ovu temu u glupu raspravu oko necega glupog i totalno ne vezano za nju samu, samo me obavestite pa da ja pocnem s glupostima.... :D :D e, jel znate onaj vic..... a, jos uvek mozemo sacuvati coveku temu od zakljucavanja...ok onda...

a ti brate, budzi slobodno ako ti je to zelja, nemam bas nekih kreativnih ideja, ali sam sakupio nesto slika nabudzenih samara, daj mi mail pa cu ti poslati... mozda ti neka podstakne mastu...

djape1977

Post by djape1977 »

Oh god
mislim da je vreme za zuti karton
j***** auto bez kardana

IlijaGM

Post by IlijaGM »

djape1977 wrote:
Oh god
mislim da je vreme za zuti karton
ako mislih za tebe upravu si

djape1977

Post by djape1977 »

da se vratimo na temu

sto se motora tice, parkiraj samaru pored 110 ke i uporedi sta je pod haubom jedne a sta druge. ako lici po velicini i konfiguraciji, a verujem da lici, eto resenja.
sto se tice sistema za ubrizgavanje, bilo bi lepo da ostane ali se moze i zameniti karburatorom (ili karburatorima). sto se agregata tice, najlakse je da uz motor ubacis i pripadajuce agregate tipa anlaser i alternator da ne bi morao da se zezas sa prepravljanjem nosaca. uz motor obavezno ubaci i menjac koji ide fabricki uz njega.
j***** auto bez kardana

Raziel

Post by Raziel »

djape1977 wrote:da se vratimo na temu

sto se motora tice, parkiraj samaru pored 110 ke i uporedi sta je pod haubom jedne a sta druge. ako lici po velicini i konfiguraciji, a verujem da lici, eto resenja.
djape, nebi se slozio s tobom u ovom delu, naime naslov teme je sredjivanje do bola, a ubaciti motor iz 110-ke ne odgovara tom opisu, pa cak i onaj jaci. e sad pitanje je na sta je covek mislio i da li ce taj motor, naravno onaj 16v, zadovoljiti njegova potrazivanja. po meni, ako je do bola, nista ispod 2.0 nebi islo. naravno znamo da bi takav motor povukao jos citav niz modifikacija na samoj sasiji i vesanju, ali covek spominje cifre oko 2.500 jevra, rekao bi da bi se uklopio...
verovatno da bi stilyng trpeo, ali prvo motor(cina), menjac, vesanje, kocnice(ne zaliti novac), hladjenje motora, komplet auspuh(kupovati tacno po motoru, promer cevi ne sme biti ni premali ni prevelik).... a za stilyng koliko para ostane pa polako jedno pojedno. za pocetak farbanje i tamna stakla.

Pera

Post by Pera »

@Ilija GM,bez uvrede,ali mi stvarno nije jasna svrha tvog boravka na ovom forumu,pljujes Lade,prodajes pumpu i ostalo.Mislis da covek nije svestan da lada i nije neki ne znam kakav auto,svi smo toga svesni,ali jednostavno volimo te automobile i gotovo,na pogresnom mestu pljujes pogresnu marku automobila.

@Jing Ko,ja kad bih hteo da sredjujem Ladu kao sto ti nameravas,uradio bih sledece:
1.Trudio bih se da spolja sto vise zadrzi fabricki oblik,jer vidjao sam raznorazne "stajlingovane" Samare i to po meni ne lici ni na sta,dobro bi dosli detalji kao sto su alu felne,oni providni farovi i sl.Jednostavno takvog je oblika da svako odstupanje od fabrickog izgleda bez veze.
2.Uvek mi se vise svidja auto koji je spolja zadrzao manje/vise fabricki izgled,a pod haubom se krije ono glavno-znaci jaci motor i menjac,sto kaze Djape od 11x serije,najmanje prepravki imas,ali da ubacis 16 v verziju imas previse budzenja i ispasce te skuplja pita neg tepsija,podrazumeva se da su pripadajuci agregati od 11x serije,a i Djape je pominjao neku 110 za delove 8)
3.Sredio bih enterijer,znaci ako su ocuvana sedista,uzeo bih neke stvarno dobre presvlake,ugradio podizace i centralnu sa alarmom i eventualno neku blazu foliju za stakla.U sustini meni se licno svidja enterijer od tvoje Samare i ne bih tu nesto mnogo eksperimentisao sa tapaciranjima i sl,eventualno ako je nesto pocepano i sl.
Ima tu jos sitnica,ne funkcionisem bas najbolje veceras,pa ne mogu svega da se setim :roll: Ako nesto treba,razjasnicemo 8)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

IlijaGM,
Jos jedan covek koji vozi ladu zato sto mora :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

on ne vozi nista.
j***** auto bez kardana

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

ups :oops: :D
Onda jos jedan strucnjak :lol:
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

Goxxy

Post by Goxxy »

Jing Ko - konkretan primer kompletnog sređivanja Lade 21093: http://www.ch.pp.ru/zubilo.htm

Sve je na ruskom, ali je više nego korisno.

Takođe korisnih stvari (tipa kombinovanje kontrolne table 211x serije i Samare, kao i premeštanje motora) imaš ovde: http://www.club2108.ru/

Konkretno - to što bi ti hteo da radiš za te pare (ako nemaš znanja, alata, vremena da se i sam posvetiš automobilu) - ne može valjano i kvalitetno da se uradi a da traje, veruj mi. Treba minimalno otprilike 1.5 puta više para.

Inače, sa Ilijom mogu da se složim samo oko jedne stvari - taj auto neće vredeti onoliko koliko trebaš, možeš i u krajnjem slučaju moraš da uložiš da bi bio valjan i sređen "do bola" (ovja izraz me podseća na Acu Lukas... :D ).

Ipak, tu smo primeri Đape, ja lično, Milan UE, Hura i još par njih koji su potrošili vremena, para i čega sve ne da bi vozili drugačiji auto. A ne da bi podigli cenu svog automobila. I uživanje nam je voziti svoj auto zato što je drugačiji, zato što je u njega potrošeno lično znanje, vreme, ideje i šta sve ne. Ako to Ilija ne može da shvati - ni ja ne kapiram njegov boravak na forumu.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Goxxy namerno sam i stavio "do bola" zato sto sam veliki fan Ace Lukasa!!! :D

Mislim da ne bi trebalo vise raspravljati u ovoj temi o tome da li se isplati, zasto i sl...ja sam veoma svestan da nikada necu povratiti pare cak ni ako samo budem ulagao minimalno u odrzavanje, prosto auto vremenom stari i cena mu pada. Jedino kako bih zaradio jesste da sam ga odmah prodao, jer sam ga kupio ispod cene. Sto se mene tice nema potrebe da se iko vise oglasava ovim povodom, ako 100% odlucim da odradim sve ovo-odradicu, ako ne-necu i to ce biti samo moja odluka. Vise necu komentarisati izlaganja na ovu temu, a ne bi trebalo ni drugi da gube vreme. Ova tema je zamisljena kao izlaganje o tome kako srediti samaru da bude lepsa, bolja, brza, kvalitetnija i kao takva moze da posluzi meni ili bilo kome drugom da odradi svoj auto.

NEgoda se opet vratimo na temu...nesto sam pricao sa caletom i on ima par ortaka limara-farbara (cak na je komsija farbar), tako da to vise i ne predstavlja neki problem, kad dodju pare to ce prvo da se odradi. Ja sam isto pristalica da auto zadrzi sto vise originalan oblik, eventualno neko sitno sredjivanje cisto da bi malo lepse izgledao. Tu mislim na svetlosne grupe, mozda retrovizori i eventualno sirenje krila (to treba videti kako bi izgledalo i da li bi licilo na nesto).

Motor sam vec rekao da bih stavljao od 100 hp (+/- 10ak hp) i sredjivanje kocnica i ostalog sta treba. Ovaj ladin motor od 16v mi je delovao kao najzgodniji jer verujem da ima najmanje cimanja oko prepakivanja, mada to ne znam jer nisam nikada proveravao/cuo da je to neko odradio.

Enterijer cemo lako, imam par drugara (da ne kazem poprilicno) koji su sredjivali i sredjuju svoje jugice i mogu vam reci da to sve jako lepo izgleda. Apropo toga mogu da se temeljnije raspitam i oko sredjivanja ostalih stvari, mislim da sve to moze jako lepo da se sredi. U glavi mi je da se pretapaciraju sedista i ostale stvari, tacno se secam kako je to drugarica odradila na jugicu i extra izgleda. Mislim da bi crna u kombinaciji sa ljubicastom (bojom karoserije) ispala jako dobro. Posto nisam bas vest u koriscenju photoshop-a svoje ideje cu kicirati rucno, pa cu da ih ovde postavljam.

Zahvaljujem se svima na idejama i materijalu za citanje, nadam se da ce biti od koristi. Jos nesto...osim nekih konkretnih predloga (npr. predlog za opel-ov motor) ne bi bilo lose da se malo povede rasprava o cenama pojedinih zahvata. Recimo manji je problem da se pronadje ko je sta prepakovao (ili sta bi moglo lepo da se upase), veca je nepoznanica koliko sta kosta, npr. motor sa 11x. Poslao sam poruku jednom poznaniku koji ima otpad, pa cu da vidim sta ce da mi odgovori. Isto bi bilo zanimljivo da se vidi kako i da li mogu da se upasu diskovi pozadi. Ne znam sta je sve potrebno da se tu kalemi.

Toliko od mene za sada.

Igor

Post by Igor »

Ljudski trap ce te izaci od 200-300.
Funkcionalne felne i gume mogu da se nadju do 250 (polovne, ne toliko trazeni modeli).
Ako neces sam raditi pripremu i farbanje racunaj da su ti tu ruke min. 300 za neki rad sto moze da prodje.
Farbas u metalik ako si vec resio da radis valjano -- 3 seta bodija je oko 150 evra, 50 za spric gitove i slicne <beep>.
Komora da ne bi bio musav lak - 50.
Ako vec radis farbanje bice za tu cenu verovatno malo dalje od tvog prebivalista, zbog toga sto ne mozes u radionici rasklapati i sastavljati auto, moraces da racunas bar na jedan slep (nije bez 50), u jednom smeru, da ne teras ofarbanu skoljku rudom.
Samo dok se ponovo sklopi imaces troskak od nekih 50 evra, na konto raznih zabica, kedera i gluposti koje bi trebalo zameniti.

Vreme utroseno na sve ovo (jurcanje tamo-vamo, kod Mike za felne, pa ispravljanje jedne pa peskiranje, juris boju za iste, farbas, gume, montiras, cekas boju pa farbara da popije pivU...) min 2 meseca, to dobro da prodjes. Takodje sam racunao da sam umes da zamenis odgovarajuce delove trapa i da ces jedino platiti reglazu.
Ako kazemo da si snalazljiviji i da te je ukakilo par stavki mozes proci za 1000 evra i to da nista nije bas nadrkano. Auspuh nije uracunat.

Da li si skapirao poentu ili da nastavim?

Ako pocnes da radis zavrsi do kraja ali racunaj na min. 2x toliko finansija i to da zaboravis drk-drk kombinacije nego da spustis bilo koji mastan motor (bez otvaranja), bez evo krila i slicnih carolija.
Mislim da ti LICNO gresis u pogledu svojih zelja i mogucnosti, been there, done that.
Ako nemas dovoljno kesa za ono sto si prvenstveno zeleo a to je drugi auto, strpi se jos par meseci (ne znam koliko ti kaplje) pa ili kupi dobru Alfu, sta li vec ili se upusti u ovaj projekat spreman da tabanas oko godinu dana i da svaki slobodan trenutak odvajas na rad oko kola. Pravac kojim bih te savetovao da ides jeste Goksijev auto uz Pedjine savete.
1.7 ie je do 00 auto, tursko kvacilo je 200, zahteva vadjenje motora da se zameni, oko 300 sve zajedno ali je uradjeno za svega par sati... dok dovedes Samaru da lezi i ide kao ili bolje od stock 33-jke trebalo bi ti toliko kesa da bi uz prodaju sadasnje za 1.500 glat mogao da pazaris neku dobru 156 ili mozda 147 kako padaju cene.
Sve najbolje, Igor.

djape1977

Post by djape1977 »

pa ako te zanima alfa, imam ja jednu 33ku na prodaju, bila je 1.5 ali je ubacen 1.7
j***** auto bez kardana

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Ne znam sta da kazem, s' jedne strane lada me dobro sluzi i zao mi je da je prodam, a sa druge trenutno bi mi mnooogooo vise odgovarao jeftiniji auto i bar 300-400 evra u steku. Sve je neizvesno, moze da se desi da do kraja godine nakupim 1000 evra, moze cak i par hiljada, a moze da se desi i da ne nakupim nista (zavisno od razvoja dogadjaja).

Naravno sredjivanje auta kosta puno, ali ja sam mozda nazivom teme doveo ljude u zabunu...ako i krenem sa sredjivanjem, necu se izivljavati, moze se reci da bi to bilo podizanje auta na visi nivo, nesto poput sredjivanja jugica (sto ljudi rade), ali ne sad neko divljanje sa motorom od 200 konja i pratecom opremom.

Djape nije da me ne zanima, ali opet, moram da prodam ladu da bih mogao da razmisljam o necem drugom...kakva je ta 33? Cini mi se da je neko pominjao ovde tu 33, bese '84 godiste?

Post Reply