cudne nive
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
idealna ili ne, ja te motore u 132, ladi i 131 vozim godinama i sve ok. 2.0 ne trosi nista vise od ladinog 1,5 ili 1,6. obrtni momenat je drasticno veci nego kod ladinih motora i u zavisnosti od verzije, moze da ima fantasticnu krivu obrtnog momenta. onaj 1,8 koji sam do skora vozio u mojoj ladi, zahvaljujuci uglovima bregastih i jos kojecemu ima 92% od maksimalnog obrtnog momenta vec na 2.500 obrtaja.
u krajnjoj liniji, ima i fiatov dohc sa EFI, 16v sa MPI i tako dalje.
u krajnjoj liniji, ima i fiatov dohc sa EFI, 16v sa MPI i tako dalje.
j***** auto bez kardana
ajde da krenemo redom,neznam da li znas ali taj motor(2.0) je bio u terenskom vozilu i to u onom koje se najlošije pokazalo(ako se izuzme čuveni aro) a to je ar2 iliti kampanjola 2 .na stranu katastrofalna legura od koga je napravljen (desavalo se da pri ulasku zagrejanog motora u vodu dodje do havarije) taj motor uprkos solidnim performansama na putu jednostavno nije za terensku upotrebu npr: terenac se često u ekspoloataciji pali na gurku a to motorima sa kaišima smeta,taj auto je i teži i veći od ladinog pa to dodano opterćuje prednji trap i smanjuje klirens,ne trpi različite vrste goriva(lade su mogle ići i na benzin od 89 oktana), a da dodam i porošnju od 20-25 litara goriva koju pamti svako ko je služio vojni rok u nekadašnjoj jna/vj, što se tiče obrtnog momenta mislim da ti je jasno da vodena pumpa ima najbolje hladjenje na 3000 ortaja a ladin max ortni momenat je na 3600(inače prevelik obrtni momenat često zna samo da ukopa točkove na rastresitom terenu), za one kojima nivinih 83 ks nije dosta (a ima bolji odnos ks/težina vozila pd hamera recimo) ostaje nadogradnja istog koja može izbaciti i 130 ks naravno uz smanjen radni vek i žilavost...
naravno ako čovek nesto resi on to i uradi ali da li će se svaka prepravka na terenu pokazati kao dobra odlučiće vreme i exploatacija...
naravno ako čovek nesto resi on to i uradi ali da li će se svaka prepravka na terenu pokazati kao dobra odlučiće vreme i exploatacija...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
1. kampanjolin 2,0 je sohc i nema nikakve veze sa 2,0 dohc. potpuno drugi motor.
2. paljenje na gurku? kakve veze ima? ako je kais propisno stegnut i nije previse istrosen nema teorije da prezupci. barem meni i nikome u mojoj okolini nije uspelo za mojih 14 godina vozackog staza.
3. opet, u vreme kada su ti motori (SOHC i 20 godina kasnije DOHC) ni u evropi se nisu jos koristila visokooktanska goriva. predvidjeni su i oni da rade na 90 oktana a sasvim lepo rade i na bezolovni i na super
4. dohc ima max ob. momenta na oko 4.000 o/min, ja pricam o tome da na manjim obrtajima daje mnogo vecu snagu.
5. hladjenje? a cemu sluze el. ventilatori?
6. fiat dohc 1,8 + menjac ZF iz 132 je za tacno 24 kg laksi od ladinog 1,5 + menjac. ja licno merio.
7. ne smanjuje klirens, dno kartera je u milimetar na istom mestu kao i ladin motor, a ukupno je, od dna kartera do poklopaca bregastih nizi za 4cm u 2,0 varijanti, za 5 cm 1,8 i za 6cm u 1,6 verziji.
upotrebljivost? slazem se. vreme ce pokazati
2. paljenje na gurku? kakve veze ima? ako je kais propisno stegnut i nije previse istrosen nema teorije da prezupci. barem meni i nikome u mojoj okolini nije uspelo za mojih 14 godina vozackog staza.
3. opet, u vreme kada su ti motori (SOHC i 20 godina kasnije DOHC) ni u evropi se nisu jos koristila visokooktanska goriva. predvidjeni su i oni da rade na 90 oktana a sasvim lepo rade i na bezolovni i na super
4. dohc ima max ob. momenta na oko 4.000 o/min, ja pricam o tome da na manjim obrtajima daje mnogo vecu snagu.
5. hladjenje? a cemu sluze el. ventilatori?
6. fiat dohc 1,8 + menjac ZF iz 132 je za tacno 24 kg laksi od ladinog 1,5 + menjac. ja licno merio.
7. ne smanjuje klirens, dno kartera je u milimetar na istom mestu kao i ladin motor, a ukupno je, od dna kartera do poklopaca bregastih nizi za 4cm u 2,0 varijanti, za 5 cm 1,8 i za 6cm u 1,6 verziji.
upotrebljivost? slazem se. vreme ce pokazati
j***** auto bez kardana
Putin je poželio malo jači motor u svome terencu pa se odlučio za njemačkog Opela. Nedavno je priznao pojačanje.
MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin, veliki zagovornik ruske automobilske industrije, priznao je novinarima da je u svoju Ladu ugradio Opelov motor.
Putin je prošle godine novinarima pozirao pokraj svoje Lade Nive u maskirnim bojama, ruskog proizvođača automobila AvtoVAZ-a, pokušavši tako potaknuti posrnulu kompaniju.
Sada je novinarima priznao da je u Ladu ugradio snažni Opelov motor, ali je dodao da se radi o odličnom i pouzdanom terencu koji daje dobru vrijednost za uloženi novac.
MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin, veliki zagovornik ruske automobilske industrije, priznao je novinarima da je u svoju Ladu ugradio Opelov motor.
Putin je prošle godine novinarima pozirao pokraj svoje Lade Nive u maskirnim bojama, ruskog proizvođača automobila AvtoVAZ-a, pokušavši tako potaknuti posrnulu kompaniju.
Sada je novinarima priznao da je u Ladu ugradio snažni Opelov motor, ali je dodao da se radi o odličnom i pouzdanom terencu koji daje dobru vrijednost za uloženi novac.
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]
- na benzinskoj me vole
Baš se proslavio, pa mogao je odmah baciti Nivu u smeće i naručiti šta mu je volja .
Recimo Hummera H1 ko Arnold. ( i to na bio dizel , trošim 25l na mjestu al je Eko )
A i ti iz lade, šta je tako teško ovaj blok od 1.7 probušiti na 2.0 i malo se poigrati sa izduvom i evo 120 ks.
Sve su to ciganjska posla....

Recimo Hummera H1 ko Arnold. ( i to na bio dizel , trošim 25l na mjestu al je Eko )
A i ti iz lade, šta je tako teško ovaj blok od 1.7 probušiti na 2.0 i malo se poigrati sa izduvom i evo 120 ks.
Sve su to ciganjska posla....

Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
ljudi ne nasedajte na dezinformacije
,opel su trebali kupiti rusi pa je ovo bio način kako pogurati prodaju(kupci gube povernje u posrnule marke) ...
a inače 1.7 moze da izvuče i više od 120 ks ali se gubi na obrtnom momentu...to je ona druga strana medalje koju moraju imati u vidu konstruktori terenaca putničkim to ne predstavlja problem...
a inače 1.7 moze da izvuče i više od 120 ks ali se gubi na obrtnom momentu...to je ona druga strana medalje koju moraju imati u vidu konstruktori terenaca putničkim to ne predstavlja problem...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "