Da mi pojasnite posto ocigledno vise znate o Samari. Meni se javlja ulje iz iberlaufa u filter za fazduh i karburator, samo kada pokusavam na autoputu da izvucem maksimalnu brzinu. Inace je ok i nemam problema. Dakle dosada sam dva puta uspeo da ispljam filter da je morao momentalno da se menja. U oba slucaja Samara je vozena na TNG (iskljucivo sa OMV pumpe) i nije prelazila 142-3km/h. Jel to normalna maksimalna brzina na TNG? Ne izlazili li uljana para samo u 5. brzini na maksimalno pritisnut gas?
Uljana para iz iberlaufa nije normalna pojava. Ustvari, nije normalna pojava ako su u pitanju velike količine uljane pare i ako se dešava da automobil štuca zbog toga što uljane pare začepljuju karburator. Ili kao kod mene, da začepi veliki iberlauf i da onda veliku količinu ulja karburator posrče u sebe. A što se tiče brzine.... ne bih ja toliko panjio automobil. Pogotovo ne sada, pošto sam nakon vožnje za Novi Sad i nazad (145km/h u nekim momentima, prosek oko 125) radio generalnu. Nije to bio glavni razlog, ali je bio poslednji uzročnik toga.
Inace prvi smo vlasnici (1990, 1300, 76.300km, bez generalne). Potrosnja je u gradskoj voznji (a to joj je i 95% voznje) tacno 10l na 100km.Jel to normalno?
Meni je to željena potrošnja na benzinu. Na plinu trošim oko 11l u gradu najviše (leti) a zimi to skoči i do 14l ponekada, ali sa oštrijom vožnjom i zagrevanjem motora. Na otvorenom moj troši oko 7l, što je super za mene. Tako da ako pogledaš - ako je tvoj motor malčice i načet (ne daj Bože) to je solidna potrošnja. Tako da - bio bih zadovoljan potrošnjom na tvom mestu
Nesto mi je pricao prijatelj da na Peugeotu kad je stavio veci profil guma, pokazivac brzine vise nije tacan. Kada ste vi staljali na samare vece profile (kao sto ja planiram, kako se ponasao brzinomer?
Malo skakuće, ali to opet mislim da je pre do sajle kilometar-sata nego do guma. A što se tiče brzinometra, mislim da malko sada laže, odnosno da jednostavno malo sporije pokazuje. Teoretski bi tako trebalo, zar ne?
Gde da nadjem bele migavce? Blize Leskovcu?
Ako hoćeš i prednje i bočne za Samaru, a dolaziš na okupljanje - javi mi se PM-om. Kupiću ti u Pančevu i prednje i bočne bele, pa si miran.

Natpis SPUTNIK na Samari 1300 sam jednom vido u Leskovcu, jel to neka specijalna serija ili ste to sami radili?
Sputnik nije nikakva specijalna serija (ako misliš na ovaj moj natpis - to su samo hromirana slova nalepljena na vraa prtljažnika), već samo natpis koji se koristio u SSSR-u i Rusiji naravno. Tako je ovaj automobil bio tamo poznat, a u Evropi kao Samara.
Eto, toliko - malo sam se i ponavljao kao Josif, ali valjda će ti pomoći.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]