dejca, Lada riva 2107

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Sinisa R
Automobil: Riva 2107

Re: dejca, Lada riva 2107

Post by Sinisa R »

Dare wrote:Trebalo je da zatvoriš mesto na filteru odakle si izvukao iberlauf.

Slazem se, jer ako si vozio na plin, dodatna kolicina vazduha drasticno menja rad motora. Iz mog iskustva, kada je motor vruc bolje radi kada ima smanjenu kolicinu vazduha, a kada je hladan bolje radi sa vise vazduha...
Build for Siberia, not for suburbia!

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Eto to nisam znao. Probacu da ga izvadim skroz na par dana pa davidim kako ce se ponasati.
Jer sad ladu palim bez sauha na plin. Kda je upalim onda malo povucem sauh do nekih 2000 obrtaja i tako je vozim dok termostat nepokaze na pola i tek onda sauh spustim.
Problem je taj sto nece da radi dok se ne zagreje na manje od 2000 obrtaja. Kada sam ugradio plin 2005 god. sve je bilo normalno. Ovako je pocela da se ponasa od pre tri ipo godine.
Isparivac sam jednom remontovao (promenjeno sve sem glavne membrane) kada sam to primetio i problem je ostao isti. Ladu zbog toga nikad nisam vozio majstoru, da napomenem da kada sam radio remont isparivac sam skinuo kuci i samo njega odneo. Skidao sam ga iz nekog drugog razloga pa reko ajde kad je skinut da ga odnesem.
Sad dali je do isparivaca ili motora ko bi ga znao ali teram tako pa dokle ide.
Na MB je nisam palio godinama a nesmem ni da pokusam, ko zna gde ce da procuri. :mrgreen:

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

i moras da znas da je skoro svaki auto prica za sebe sto se tice rada na TNG, ni jedan auto se ne ponasa isto, iz mog nekog iskustva i svaki ima svoju neku štelku :D
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

dejca wrote:Eto to nisam znao. Probacu da ga izvadim skroz na par dana pa davidim kako ce se ponasati.
Jer sad ladu palim bez sauha na plin. Kda je upalim onda malo povucem sauh do nekih 2000 obrtaja i tako je vozim dok termostat nepokaze na pola i tek onda sauh spustim.
Problem je taj sto nece da radi dok se ne zagreje na manje od 2000 obrtaja. Kada sam ugradio plin 2005 god. sve je bilo normalno. Ovako je pocela da se ponasa od pre tri ipo godine.
Isparivac sam jednom remontovao (promenjeno sve sem glavne membrane) kada sam to primetio i problem je ostao isti. Ladu zbog toga nikad nisam vozio majstoru, da napomenem da kada sam radio remont isparivac sam skinuo kuci i samo njega odneo. Skidao sam ga iz nekog drugog razloga pa reko ajde kad je skinut da ga odnesem.
Sad dali je do isparivaca ili motora ko bi ga znao ali teram tako pa dokle ide.
Na MB je nisam palio godinama a nesmem ni da pokusam, ko zna gde ce da procuri. :mrgreen:
Sauh koji ti povlacis kad vozis na TNG ima samo ulogu da poveca ler gas, da se ne trese motor. Smesa plina i benzina nastaje vec u mikseru, pre karburatora. Naravno ako nije busen.
Ja bih rekao da ti isparivac pusta previse plina dok se ne zagreje i da taj plin gusi motor na manjim obrtajima. Verovatno i ako ugasis nezagrejan motor, posle toga dugo vergla da bi upalio.

dejca

Post by dejca »

Upravo tako, ako je odmah ugasim ili se slucajno sama ugasi i ako zelim ponovo da je upalim trazi duze verglanje. A kada je palim prvi puta onda pali ko mina na pola kljuca. I sta sad treba da se uradi da bi radila bolje tj. da po paljenju motora sauh ne povlacim kao sto je i radila kada sam ugradio plin.
Onomad kada sam nosio isparivac kod majstora zbog tog problema oni su mi rekli da je membrana dobra a da neki ventilcici nevaljaju i njih su i zamenili a isparivac nastelovali na nekom njihovom uredjaju i rekli to je to. Ali kad sam ga namestio na auto problem je ostao i odustao sam od daljnje potrage za problemom jer sam se ja navikao na nju.

Dare

Post by Dare »

Ne znam konkretno sta treba uraditi ali sam siguran da je problem u isparivacu. I meni se isto to javlja ali u nekom blagom obliku. Hladan motor pali normalno, tj momentalno. Ne trazi sauh, ide odmah kao da je zagrejan, ne gasi se. Ali ako ugasim, a nije proslo minut dva od paljenja, e onda verglam 4-5 sekundi sa punim gasom i palim, a ne kao kad je skroz hladan ili skroz zagrejan. Tad pali trenutno. Izgleda da se u isparivacu nakupi plin. Probao sam bas pre neki dan da kad je hladan motor prebacim onaj prekidac plin-benzin u neutralni polozaj, tj ni plin ni benzin. Ali motor nastavlja da radi jos neko vreme, skoro kao dok potrosi benzin iz lonceta, ne bas toliko dugo. Naravno, nema benzina jer je radio na plin pre toga. Znaci definitivno se zadrzava plin, mozda zaledjen, i kasnije nekontrolisano napuni karburator. Interesantno je da se ne oseca miris plina.

Majstor koji mi je ugradio kaze da nema potrebe dirati nesto dok se ne pojave ozbiljniji problemi.

dejca

Post by dejca »

Evo garaze gde boravi moja lada.
Image
Image

Uspomene na sretna vremena.
Image

Farovi su namesteni drugi i malo sam ispeglao taj spic koji sam ostetio pre kozana koliko godina ali sam ga ofarbao mat crnom posto u spreju nepostoji ni priblizno teget boja. A tako cu i ofarbati i okvir drugog fara.
Image

I masku sam glancao da se sija sto bolje.
Image

E ovo cu morati isto da sredim, suvozacevo krilo je popustilo. Vidljiv je kit koji je stavljao predhodni vlasnik pre 13 godina ali jas sam ga spasio daljeg propadanja plasticnim korubama. Ovu rupu cu morati zatvoriti poliesterom da nebi kisnica mokrila vec zardjalo mesto.
Image

Dare

Post by Dare »

Koliko te kostala ova nadstresnica? Samo materijal, bez rada

dejca

Post by dejca »

Pravio sam je 2006, ja sam je sam pravio. Lim je plastificirani i kostao je oko 900 din. tabla 1x2 m. Na krovu ima 12 tabli lima sto je oko 10800 din.
Stubove i gornje nosace sam kupio na kilo u fabrici u kojoj sam radio. Bilo sve propalo kao i sva nekadasnja industrija i umesto plata uzimali smo kome je sta tebalo tako da me to jeftino kostalo oko 3000 din. Da sam kupovao u gvozdjari bilo bi mnogo mnogo vise, blizu 20000 din.

Dare

Post by Dare »

Svaka cast, odlicno si prosao! Mada i ove cene nebi bile strasne da si platio.

dejca

Post by dejca »

Dali zna neko kako se povezuje ovaj merac za ulje. Vidim ima tri zice, jedna je sigurno za sijlicku a ostale dve gde idu. Druga je mozda masa a treca???
Mozda treca ide na srav za ulje.
Stavio bih ovaj merac umasto crknutom sata.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Jedna je + (narandzasta), druga masa i treca signal sa davaca, a treba ti davac i racva od Specijalke ili stare Nive 1.6.

dejca

Post by dejca »

Odkako mi zamenise bocu i onaj merac plina cini mi se da mi lada povecala potrosnju. Sa onim starim meracem sam u kilometar znao jos koliko ima plina u rezervoaru a sa ovo novo sokocalo nikako da se opravim. Da curi negde plin valjda bi primetio po mirisu, kad ladu nevozim nekoliko dana i ponovo proverim merac on je tu gde je i bio, znaci da u voznji ipak vise trosi nego dok sam imao staru bocu tj. pre ovih prepravki za reatest.
Cekam da dobijem i ja taj istorijski datum za reatest (izgleda da ce biti pred kraj meseca danas me zvali :shock: ) i zatim registrujem ladu i onda ide kod majstora na veliki servis i stelovanje ventila pa da vidim kasnije kako ce biti sa potrosnjom.
Dali je moguce da ako ventili nisu odavno stelovani (a nisu ) poveca potrosnju plina.
I moracu sutra da pogledam ono drugo grlo nije li neki problem sa njim.

dejca

Post by dejca »

I taakoo eto zasto je meni 2107 nezamenjiva, 180 kg. na krovu ona i ne oseca naravno uz dobar i jak nosac. :prvi

dejca

Post by dejca »

Juce nesto smotah levi tocak da proverim silet blokove nesto mi cvrce kad na jednom mestu lim se naduo. Uzmem srafciger i =
Image

Sreca pa je samo na tom mestu. Sad treba lepo to da operem i ocistim i zakrpim poliesterom zatim da sa unutrasnje strane napunim onom mojom zastitom.
Eh lado lado sta li mi jos spremas :shock: . To mi je hvala sto sam te upravo registrovao i produzio zivot :?

Locked