Mikroauto!!!

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Alekre

Post by Alekre »

Marko wrote:Ma daj, nema to veze sa vezom. Ajde da se kladimo da ce na kraju celog serijala, kad se sve sabere i oduzme, da bude nereseno izmedju Evrope i Amerike. Emisija za malu decu :?
Slazem se u potpunosti.

Ako si bolji pobedi me. ALi da si tri puta gori a da pricas da si bolji, e pa neces...
Vidi ga sad, jel bi bilo ruzno da kazem da su Vojvodjani homoseksualci? Naravno da bi bilo, gadjali bi me kamenjem na prvom skupu. Smatram da je isto tako ruzno za bilo koga tvrditi da je onakav - ovakav na osnovu glasina.

I necu vise da vodim diskusiju U.S VS ostali, ne kazem da su njihove masine bolje, niti da su ostali bolji, svako ima zahteve i kupice ono sto moze, sto voli, i sto mu odgovara. Daleko od toga da je Ferrari los, da je Vette losa, sve su to dobre masine. Kao sto rekoh, svako ce kupiti ono sto mu odgovara i godi egu.

Alekre

Post by Alekre »

Opet ti... :lol:
Ova diskusija me podseca na onu pricu kada se dva jarca nadju na onom stablu preko kojeg treba preci provaliju, pa se pokokaju i padnu oboje u neku provaliju. :lol:

Ajd' u zdravlje 8)

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Alekre a jesi razmišljao da kupiš fire bird (ili gto) iz 70 tih jer može da se uveze kao polovnjak a može da se budži i da budeš glavni za male pare.

Alekre

Post by Alekre »

Jel ti mene malo zajebavas? Treba FireBird da se odrzava, da poji benzinom. Toliki luksuz sa 18 godina ne mogu sebi da priustim.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Колико ја знам, то малешно на четири точка, по правилима у ЕУ, зову "лаки квадрицикл" и заиста се вози са оним што се код нас зове ПСП. Најпознатији произвођачи су пар француских фирми, а онај плави на фотки мислим да је "Aixam".

Јесте, симпатична ствар, чак бих и ја пожелео нешто такво да одем до продавнице по провијант или до киоска по новине, али цена убија само тако. Чини ми се да нисам запазио ни један такав аутић са ценом мањом од десет хиљада евра. Наводно, постоје и неке класификавије и међу самим микроаутомобилима. Оно што ми је негде у сећању је неко ограничење од 50 кубика за бензинске моторе и 400 за дизеле, па онда и нешто у вези снаге и максималне брзине, где има подал на оне који достижу 45 - 50 км/ч, и "јачу" категорију, којој се максимална брзина креће око 80 км/ч.

Негде и недавно прочитао сам да су нешто тако малешно подвргли креш-тесту, наравно, не по НЦАП стандарду, већ нешто блажем, а резултат је био очајно лош – возачу и путнику (уколико је у одређеној земљи законом дозвољен превоз путника у том "лаком квадрициклу") нема спаса. Од шасије од цевастих профила и пластичне каросерије се више и не може очекивати.

Не знам да ли се неко сећа да су имали намеру да и код нас комерцијализују такве аутомобиле крајем '80-их. Фирма из Прибоја - "Полиестер" је нешто шуровала са оном француском фирмом "Aixam" о производњи једног двоседог модела какав се у то време производио у Француској.Направили су неколико комада, приказали их на Сајму аутомобила у Београду, народ се заинтересовао, али на томе је и остало.

Сећам се да је у то време у неком од наших ауто-магазина објављена и проба тих аутомобилчића. Били су мали, ћошкасти, са фаровима од "Пежоа" 205, инструмент-таблом из "Реноа" 4 или 5 "Кампус", решетке за вентилацију од нашег "Југа" и ко зна шта све од кога. Тим примерцима приказаним на сајму уграђени су различити мотори и све дизели. Био је један са једноцилиндричним "Ломбардини" мотором и сам карданским уместо хомокинетичким зглобовима на полуосовинама. Бука и вибрације такве комбинације могу да се замисле. Други прототип је био мало рафиниранији: двоцилиндрична "Кубота", хомокинетички, а мењачи су исти, са варијатором и каишем, налик садашњим скутерима. Положаји команде мењача: напред, неутрал, назад..

Koliko ja znam, to malešno na četiri točka, po pravilima u EU, zovu "laki kvadricikl" i zaista se vozi sa onim što se kod nas zove PSP. Najpoznatiji proizvođači su par francuskih firmi, a onaj plavi na fotki mislim da je "Aixam".

Jeste, simpatična stvar, čak bih i ja poželeo nešto takvo da odem do prodavnice po provijant ili do kioska po novine, ali cena ubija samo tako. Čini mi se da nisam zapazio ni jedan takav autić sa cenom manjom od deset hiljada evra. Navodno, postoje i neke klasifikavije i među samim mikroautomobilima. Ono što mi je negde u sećanju je neko ograničenje od 50 kubika za benzinske motore i 400 za dizele, pa onda i nešto u vezi snage i maksimalne brzine, gde ima podal na one koji dostižu 45 - 50 km/č, i "jaču" kategoriju, kojoj se maksimalna brzina kreće oko 80 km/č.

Negde i nedavno pročitao sam da su nešto tako malešno podvrgli kreš-testu, naravno, ne po NCAP standardu, već nešto blažem, a rezultat je bio očajno loš – vozaču i putniku (ukoliko je u određenoj zemlji zakonom dozvoljen prevoz putnika u tom "lakom kvadriciklu") nema spasa. Od šasije od cevastih profila i plastične karoserije se više i ne može očekivati.

Ne znam da li se neko seća da su imali nameru da i kod nas komercijalizuju takve automobile krajem '80-ih. Firma iz Priboja - "Poliester" je nešto šurovala sa onom francuskom firmom "Aixam" o proizvodnji jednog dvosedog modela kakav se u to vreme proizvodio u Francuskoj.Napravili su nekoliko komada, prikazali ih na Sajmu automobila u Beogradu, narod se zainteresovao, ali na tome je i ostalo.

Sećam se da je u to vreme u nekom od naših auto-magazina objavljena i proba tih automobilčića. Bili su mali, ćoškasti, sa farovima od "Pežoa" 205, instrument-tablom iz "Renoa" 4 ili 5 "Kampus", rešetke za ventilaciju od našeg "Juga" i ko zna šta sve od koga. Tim primercima prikazanim na sajmu ugrađeni su različiti motori i sve dizeli. Bio je jedan sa jednocilindričnim "Lombardini" motorom i sam kardanskim umesto homokinetičkim zglobovima na poluosovinama. Buka i vibracije takve kombinacije mogu da se zamisle. Drugi prototip je bio malo rafiniraniji: dvocilindrična "Kubota", homokinetički, a menjači su isti, sa varijatorom i kaišem, nalik sadašnjim skuterima. Položaji komande menjača: napred, neutral, nazad..
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Alekre wrote:Vidi ga sad, jel bi bilo ruzno da kazem da su Vojvodjani homoseksualci? Naravno da bi bilo, gadjali bi me kamenjem na prvom skupu.
Ма јооок, само стисни зубе и опусти буљу.

Ma joook, samo stisni zube i opusti bulju.
KamAZ je dobra mašina.

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Ja mislim da se to zvalo Pribojski malisa tako neka fora!

Alekre

Post by Alekre »

:lol: :lol: :lol: Kako da tucas u njemu, Pribojski malisa, ahahahah ne mogu da disem od smeha :lol: :lol: Ne mogu da nadjem jedan broj Blica gde pise ''Covek silovao zenu u Fici'' :lol: :lol:

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ima jedan taj pribojski mutant u muzeju automobila ali čeka da ga srede toliko je dobar bio da se raspao u garaži,a testovi tih mikro francuza su bili naravno u sat +.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Ма ја сам једног виђао кадгод бих бусем пролазио поред паркинга испред ПКБ поред Падинске Скеле.

Ma ja sam jednog viđao kadgod bih busem prolazio pored parkinga ispred PKB pored Padinske Skele.
KamAZ je dobra mašina.

Post Reply