Alternator zeza krizu :(
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
-
samara1500
Ako vas taj napon toliko brine, uzmite neki dobar instrument i izmerite ga na priključcima akumulatora... Sve iznad 13.5V je ok, a taj voltmetar na tabli ima jako loše rešene priključke (unutra) koji vremenom oksidiraju pa se dešavaju ovakve različite manifestacije o kojima govorite...

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
jutros sam upalio samaru, radila 2 minuta i slikao
1.kad je temperatura tecnosti 50 - motor ne zagrejan, tek startovan
2. kad je temperatura tecnosti 90 - motor zagrejan- nakon otprilike 20 minuta voznje

Slike potvrdjuju moju teoriju: kad je motor ladan i tek startovan, normalno je da je struja punjenja akumulatora veca i zato je kazaljka desno. kad se motor zagreje odnosno alternator je vec donekle napunio akumulator struja punjenja je manja tj. kazaljka je levo.
ovako je stanje kod mene. kad ukljucim svetla i grejanje, kazaljka ide levo od centralne crtice, ali i nakon par sati voznje akumulator nije prazan i motor odlicno startuje (kad idem zimi na put)
1.kad je temperatura tecnosti 50 - motor ne zagrejan, tek startovan
2. kad je temperatura tecnosti 90 - motor zagrejan- nakon otprilike 20 minuta voznje

Slike potvrdjuju moju teoriju: kad je motor ladan i tek startovan, normalno je da je struja punjenja akumulatora veca i zato je kazaljka desno. kad se motor zagreje odnosno alternator je vec donekle napunio akumulator struja punjenja je manja tj. kazaljka je levo.
ovako je stanje kod mene. kad ukljucim svetla i grejanje, kazaljka ide levo od centralne crtice, ali i nakon par sati voznje akumulator nije prazan i motor odlicno startuje (kad idem zimi na put)
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
-
samara1500
...što zavisi od reglera i načina na koji on reguliše napon. Taj instrument po meni ima samo dve svrhe: prva, da se vidi koliko padne napon pri verglanju, a druga - da se primete skokovi napona preko 15V koji su posledica neispravnog reglera. E, sad, kome je zanimljivo da proučava kretanje napona u toku vožnje i pri uključivanju/isključivanju potrošača, naći će mu i druge primene...

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
isto i kod mene, ali se ne vrati bas toliko. Zadnjih evo nedelju dana da kucnem u drvo radi kako treba.Aksentije wrote:Istovigmir wrote:I kod mene je identicna situacija.Kada je upalim kazaljka ide skoro skroz u desno i posle 10-ak minuta rada vrati se na sredinu tj. malo preko pola.
A najbolja provera je voltmetar, doduse moj pokazuje 14,25V ali cuo sam da ti digitalni unimeri umeju poprilicno da lazu. gledacu da proverim kod nekog u svakom slucaju.
Mene više raduje kol'ko ga brate svjetli iza auta kad si u rikvercu nego što me brine kol'ko je voltmetar zatučen u nulu. A lijep je i VU metar dok rade žmigavci i brisači. Tko bi to htio mjenjati. Lada je carica. Ne brini se za bubice u radu voltmetra, kad alternator ne bude punio znat ćeš, ponašat će se na neki treći način, nit "normalno" nit "lada normalno". Znam jer mi je alternator prije nekog vremena otkazao.BokeYGTi wrote:procitaj moj post u ovoj temi i videces kakve veze ima...![]()
meni se desavalo da kad ubacim u rikverc kazaljka voltmetra padne skroz na nulu...e sad, kao sto rekoh negde na forumu, migavci, brisaci, rikverc svetlo i voltmetar su povezani na jedan isti relej, osigurac ili kako se vec zove ono kockasto u osigurackoj tabli. ( znam kako se zove ali sam prepio sinoc i ne mogu sad da se setim, ne radi mi mozak
) tako da je verovatno problem u tome, sto je i kod mene slucaj...
-
samara1500
Cuje se da malo cvili kais, ak da sam oterao kod komsije,pa smo se obojica nadneli nad haubu i podigli je,culo se malo da krcka,i rece on da je otisao lezaj,pa da zato cvili.Sad interesuje me koliko kosta nov lezaj(koji da uzmem) i koliko je ugradnja istog,znam da zavisi od majstora do majstora,pa cisto da znam okvirno...
Inace puni ok,u toku voznje je pribijena uz desnu stranu do 16-ce.a pomalo opadne kad idem u rikverc ili rade brisaci i i svetla,sto je i normalno dakle nikad ne ulece u crveno...
Inace puni ok,u toku voznje je pribijena uz desnu stranu do 16-ce.a pomalo opadne kad idem u rikverc ili rade brisaci i i svetla,sto je i normalno dakle nikad ne ulece u crveno...
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!