Alternator zeza krizu :(

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

samara1500

Post by samara1500 »

Ako vas taj napon toliko brine, uzmite neki dobar instrument i izmerite ga na priključcima akumulatora... Sve iznad 13.5V je ok, a taj voltmetar na tabli ima jako loše rešene priključke (unutra) koji vremenom oksidiraju pa se dešavaju ovakve različite manifestacije o kojima govorite...
:roll:
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

buzald

Post by buzald »

jutros sam upalio samaru, radila 2 minuta i slikao
1.kad je temperatura tecnosti 50 - motor ne zagrejan, tek startovan
2. kad je temperatura tecnosti 90 - motor zagrejan- nakon otprilike 20 minuta voznje

Image

Image

Slike potvrdjuju moju teoriju: kad je motor ladan i tek startovan, normalno je da je struja punjenja akumulatora veca i zato je kazaljka desno. kad se motor zagreje odnosno alternator je vec donekle napunio akumulator struja punjenja je manja tj. kazaljka je levo.

ovako je stanje kod mene. kad ukljucim svetla i grejanje, kazaljka ide levo od centralne crtice, ali i nakon par sati voznje akumulator nije prazan i motor odlicno startuje (kad idem zimi na put)
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

vigmir

Post by vigmir »

I kod mene je identicna situacija.Kada je upalim kazaljka ide skoro skroz u desno i posle 10-ak minuta rada vrati se na sredinu tj. malo preko pola.

Aksentije

Post by Aksentije »

vigmir wrote:I kod mene je identicna situacija.Kada je upalim kazaljka ide skoro skroz u desno i posle 10-ak minuta rada vrati se na sredinu tj. malo preko pola.
Isto

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

i kod mene je isto tako...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

samara1500

Post by samara1500 »

...što zavisi od reglera i načina na koji on reguliše napon. Taj instrument po meni ima samo dve svrhe: prva, da se vidi koliko padne napon pri verglanju, a druga - da se primete skokovi napona preko 15V koji su posledica neispravnog reglera. E, sad, kome je zanimljivo da proučava kretanje napona u toku vožnje i pri uključivanju/isključivanju potrošača, naći će mu i druge primene...
:mrgreen:

dris

Post by dris »

Aksentije wrote:
vigmir wrote:I kod mene je identicna situacija.Kada je upalim kazaljka ide skoro skroz u desno i posle 10-ak minuta rada vrati se na sredinu tj. malo preko pola.
Isto
isto i kod mene, ali se ne vrati bas toliko. Zadnjih evo nedelju dana da kucnem u drvo radi kako treba.

A najbolja provera je voltmetar, doduse moj pokazuje 14,25V ali cuo sam da ti digitalni unimeri umeju poprilicno da lazu. gledacu da proverim kod nekog u svakom slucaju.

dris

Post by dris »

e, sad se setih i tip iz auto Jefte (NS) koji osim prodaje delova je i valjda majstor kaze da ta skala na instrument tabli ume kao sto neko rece toliko oksidira i propadne da je to cudo jedno.

Sheena

Post by Sheena »

BokeYGTi wrote:procitaj moj post u ovoj temi i videces kakve veze ima... :D
meni se desavalo da kad ubacim u rikverc kazaljka voltmetra padne skroz na nulu... :D e sad, kao sto rekoh negde na forumu, migavci, brisaci, rikverc svetlo i voltmetar su povezani na jedan isti relej, osigurac ili kako se vec zove ono kockasto u osigurackoj tabli. ( znam kako se zove ali sam prepio sinoc i ne mogu sad da se setim, ne radi mi mozak :mrgreen: ) tako da je verovatno problem u tome, sto je i kod mene slucaj...
Mene više raduje kol'ko ga brate svjetli iza auta kad si u rikvercu nego što me brine kol'ko je voltmetar zatučen u nulu. A lijep je i VU metar dok rade žmigavci i brisači. Tko bi to htio mjenjati. Lada je carica. Ne brini se za bubice u radu voltmetra, kad alternator ne bude punio znat ćeš, ponašat će se na neki treći način, nit "normalno" nit "lada normalno". Znam jer mi je alternator prije nekog vremena otkazao.

samara1500

Post by samara1500 »

Sheena wrote:"lada normalno"
:lol: :lol:
...živa istina - koji to drugi auto ako se ugasi samo podigneš haubu, promrdaš kontakte i on se sam popravi? To i nije kvar, već "lada normalno" ponašanje...

dris

Post by dris »

game over. popizdeo u nedelju i pre posla skoknuo do najlona i uzeo regler.

after work, srafciger i menjanje pre nego padne mrak. :)

za sada sve fercera. btw sada unimer pokazuje punjenje manje od 14V 8)

gorstak

Post by gorstak »

Cuje se da malo cvili kais, ak da sam oterao kod komsije,pa smo se obojica nadneli nad haubu i podigli je,culo se malo da krcka,i rece on da je otisao lezaj,pa da zato cvili.Sad interesuje me koliko kosta nov lezaj(koji da uzmem) i koliko je ugradnja istog,znam da zavisi od majstora do majstora,pa cisto da znam okvirno...
Inace puni ok,u toku voznje je pribijena uz desnu stranu do 16-ce.a pomalo opadne kad idem u rikverc ili rade brisaci i i svetla,sto je i normalno dakle nikad ne ulece u crveno...
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Pera

Post by Pera »

Ima ih dva,ne znam sad tacno dimenzije,izbunari negde po forumu,mislim da sam nekome rekao pre.Da su najkvalitetniji ne mogu da kostaju vise od 1000 din,a majstori od 500 din,pa na gore.
Oce da odu ako se previse zategne kais.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

gorstak

Post by gorstak »

Bunarih bunarih,ali ne nadjoh...sad sam zvao AP sport kod mene u Ca,kaze da im treba kataloski broj nesto 64/01 ili tako nesto slicno...Dakle ako imh ima dvojica ,koji bi to trebali da budu,ako neko zna...
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Pera

Post by Pera »

Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Post Reply