misljenje o kupovini 110-111-112

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

vazman
Automobil: Lada 111+2103

Re: misljenje o kupovini 110-111-112

Post by vazman »

rascho wrote:
vazman wrote:Jao ljudi kako ja jedva ćekam Grantu... :D moram još jednom da podelim to sa vama :D :D 8)
Nego vazman, daj mi reci kako to ide u toj prokletoj EU sa kupovinom auta u drugim državama? Možeš li ti dovesti Ladu iz Njemačke bez problema, ili još uvijek ima hrpa papirologije? Pošto je hrvatski zastupnik za kurac (da izvinete na mom francuskom) samo prodaje Nive, pa bar da imam jednu korist od tok ulaska u EU (iako bih osobno volio da se EU raspadne prije nego Hrvatska uđe :)).
8) da, nisam još kupovao polovnog auta u EU i ne znam za nikog koji jeste. Moj drugar planira da kupi Prioru, najeftinije su u Slovačkoj, nove. Kad smo tamo bili (http://www.slovlada.sk)i razgovarali o ovoj mogučnosti, nije se čulo komplikovano. Kod rabljenih/polovnih je problem jer se plača dodatno porez na CO2 koji Lade imaju velik i brzo se smanjuje razlika u cjeni ako se usporedjuje sa potpuno novim autom.. Papirologija nije problem, porezi jesu. Za primjer, Priora, stara, koja bi me došla u Njemačkoj 4000 eura (jer nema jeftinijih), kod nas bi bila do registracije oko 7000 eura, a nova u Slovačkoj je 7100 (oko 5500 bez poreza) a ovde imaš u biti samo PDV i porez na motorna vozila koji postoji samo kod nas...
Ali kad bude novac i ja 100% kupujem novu Ladu, nadam se da što pre..

biće ovde sve, kad bude došlo ovo vreme... :)

Đabe su sad sva ova pričanja o EU i njezinoj budućnosti, kad se najavljaju referendumi za izlazak (kao anglija), kad propadaju (njezine) države... Lako je bilo zajebat Jugoslaviju jer tada je bilo alternative u demokraciji i i tržnoj ekonomiji, sad alternative nema i niko ne zna šta će bit nakon ove EU priče, ali činjenica jeste, pitanje je kolko će ovo da traje. Dovoljno o tome. Osnovat čemo, zajedno, savez sa Rusijom i opet neće bit problema sa kupovinom Lade..... :)

Eto, ništa pametno ne mogu, komšija, da napišem na tvoje pitanje.. :) Podržavam te na ovom jedinom pravilnom putu.. Samo Lada može da zamjeni Ladu... 8)
Za kraj, HR je vjerovatno več usvojila svu zakonodavsto, bitnijih promena neće bit, postoji još jedna šansa, veči porezi... :) Ovo je sve šta če biti novo nakon 1.6, ako bude.
Image
"Službeno vozilo": Astra - čeka da bude zamjenjena sa Vestom :)
Ponosan vlastnik:
Lada 1500 SL/2103, g. 1979, certifikat oldtimera
Lada Riva 1600/2107, g. 1985, certifikat oldtimera

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Sta oznacava ovo na sredini table. Lici mi na neku pumpu stali je vec???
Image

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

dejca wrote:Sta oznacava ovo na sredini table. Lici mi na neku pumpu stali je vec???
To bi trebalo predstavljati blok motora, a inače to je famozni "Check Engine". Ako se lampica upali samo prilikom paljenja auta, sve je OK, ako ostane upaljenja nakon paljenja auta, znači neki problem sa elektronikom.
Last edited by rascho on Tue Feb 19, 2013 10:46 am, edited 1 time in total.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

rascho

Post by rascho »

vazman wrote:
rascho wrote:
vazman wrote:Papirologija nije problem, porezi jesu. Za primjer, Priora, stara, koja bi me došla u Njemačkoj 4000 eura (jer nema jeftinijih), kod nas bi bila do registracije oko 7000 eura, a nova u Slovačkoj je 7100 (oko 5500 bez poreza) a ovde imaš u biti samo PDV i porez na motorna vozila koji postoji samo kod nas...
Ali kad bude novac i ja 100% kupujem novu Ladu, nadam se da što pre..
Nova me i zanima. Polovnu već imam :)
Znači kada kupuješ novo, odeš u salon, kupiš i samo riješiš poreze, nema dodatne papirologije, kao što bih npr. imao sada da uvozim auto izvana?

Boki78

Post by Boki78 »

Tebi se isplati i da pricekas jer ces uskoro imati iste uslove za kupovinu kao Vazman :)

vazman
Automobil: Lada 111+2103

Post by vazman »

rascho wrote:
Nova me i zanima. Polovnu već imam :)
Znači kada kupuješ novo, odeš u salon, kupiš i samo riješiš poreze, nema dodatne papirologije, kao što bih npr. imao sada da uvozim auto izvana?
Kao sam več spomenuo, razlike je ali se priča u polovnim ili novom. Teoretski, kad bude i HR punopravna članica EU isto ti je ili kupuješ novi autu u Bratislavi, Ljubljani ili Zagrebu... jer je slobodna trgovina jezgro postojanja EU. Ali ovo ne znaći ukidanja birokracije... ovo još zavisi od države do države i kao sam ja rekao, nemam još iskustva sa uvozom auta. Ali, kolko znam, za nova vozila nije nešto komplikovano. U biti samo PDV, kojeg u državi gdije kupiš auto i ne platiš, i možda još koje ekstra državne poreze, koji su različiti od države do države i a test, ovo isto zavisi od države, jer svaki auto koji se prodaje u EU mora da ima. Ali, valjda, oni u Ljubljani žele još neke eure da "zarade"...

Kod nas se plati PDV 20%+ PMV može i do + 1-31% (porez na motorna vozila) ovako ide za nova vozila, računa se na izduvan CO2 + još 10% ako auto nije euro3, +5% ako je euro3 itd...

Image

Kad sve ovo izračunaš, uvoz polovnih nikako se ne izplati... :) država mora još uvjek nekako da blokira uvoz polovnih da se sržava ne promjeni u jedan veliki autoodpad..

Nova Lada Priora ima 150g izduva CO2, znači, cjena bez poreza (min 5500)+ 20% + 3%
Polovna Lada Priora, euro4, 156 izduva, cjena, kolko jeste npr 4000 jer za manje teško da se nešto očuvano dobije+ 20%+ 6% + 2% jer je euro4 + troškovi transporta (put u oba pravca+ izvozne tablice), a-testa

ovo su ovakve brze informativne računice...

malo pitaj i ovde .. Banja luka nije daleko :)

http://www.lada.ba za kolko je spreman da on proda .. dobio sam informativne cjene, koje su veoma povoljne, ali ne znam kolko bi bilo više birokratije jer nije EU ... Ovde kod našeg Željka sam isprobao Kalinu i Prioru..
Image
"Službeno vozilo": Astra - čeka da bude zamjenjena sa Vestom :)
Ponosan vlastnik:
Lada 1500 SL/2103, g. 1979, certifikat oldtimera
Lada Riva 1600/2107, g. 1985, certifikat oldtimera

rascho

Post by rascho »

elektronicar wrote:
rascho wrote:... (iako bih osobno volio da se EU raspadne prije nego Hrvatska uđe :)).
nece, prerano je :angel
raspasce se tek kad mi budemo usli :evil:
tj. dozvolice nam ulazak tek onda kad od nje vise niko ne bude mogao videti nikakvu korist, a onda ce lepo nama da prikrpe sve zaostale dugove te EU da ih otplacujemo, dok ce se svi ostali polako izvuci na vreme. :xixi :prvi
Na taj nacin opet cemo mi biti krivi za nesto, tj. za raspad EU :? :hit :cool
Za raspad EU se ne traži krivac, nego zaslužni :P

Iako je OT, ali tek da se zna Srbija je u boljoj poziciji nego Hrvatska, trenutno, samo što većina ljudi tamo toga nije svjesna. Samo gledaj kada počnu pregovori sa EU i tzv. prilagodba za pristup u EU. Kada se počne rasprodavati sve živo, a radnička prava krenu strmoglavo padati. Prilagodba europskim standardima je lijepi naziv za rasprodaju nacionalne imovine i uvaljivanje kajle vlastitom narodu. Kada kažu da ste spremni za ulazak u EU,to znači da nemate više ništa svoje i da vam je gospodarstvo totalno u kurcu, e tu smo mi sada. Kod vas se još uvijek nešto proizvodi pa vas neće. Mi smo morali uništiti brodogradnju da bi nas primili. Za jednu malu Hrvatsku brodogradnja je bila jaka industrijska grana koja je mogla cijelu državu pokrenuti, e ali takva Hrvatska nema šta tražiti u europi. To je bio uvijet, prvo uništiti brodogradnju pa onda početi pričati o ulasku. Zapamti ovo što sam ti rekao, pa malo obrati pažnju kako budu išli pregovori oko ulaska Srbije u EU, pa vidi koliko sam fulao. EU je smrt za radničku klasu, a kako sam radnik i dijete radnika, ne veselim se baš toj kvazi tvorevini.

rascho

Post by rascho »

vazman wrote:malo pitaj i ovde .. Banja luka nije daleko :)
Nije, ali problem je što uvoznik za Hrvatsku ne uvozi ništa osim Nive. Mislim da je uvozio Kalinu nekada (ne znam da li još uvijek) i onda ako želiš uvesti takav auto moraš odraditi svu papirologiju koju inače odradi uvoznik za pojedini model. Ni ja se baš ne razumijem u sve to, ali mi to zvuči jako komplicirano. Zato se nadam kada uđemo u tu EU, da ću moći kupiti Ladu bilo gdje i samo je dovesti, bez puno problema.

Boki78

Post by Boki78 »

Rascho da si ti nama i ziv i zdrav, ali mi smo vec uginuli :mrgreen: Tj sa te strane smo skoro pa savrseno prilagodjeni EU normama, ili nemamo nista, ili to sto imamo klincu ne vredi, ili pak sluzi za presipanje iz supljeg u prazno poput telekoma (nije izvozna firma, vec obrce domace pare u krug) etc. ...

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

ovo pitam cisto ovako informativno.Dali bi odgovarala insrument tabla sa priore na 112? i dali bi odgovarao tapacir prednjih vrata sa priore na 112.Ako me oci nevaraju vrata od priore i 112 su identicna.Sto se tice kupovine novijeg auta iz ladine game preskocio bi prioru i uzeo bi ladu grante hedzbek ako bude bila verzija kao na jednoj slici koju cu veceras okaciti kad dodjem kuci iz 2 smene.Ako nebude takva verzija hedzbeka onda ce u opticaju biti limuzina.A sto se motora tice vidjao sam na youtube 1.6 sa 8v a negde sam cuo da noviji motori 1.6 16v euro 4 koji se ugradjuju u prioru imaju oko 98ks stizu ventile prilikom pucanja zupcastog kaisa.Ispravite me ako gresim.E sad neznam kav je slucaj sa motorima od 1.4 16v koji se ugradjuju u kalinu.

bacushka
Automobil: 21113

Post by bacushka »

tabla sa priore pasuje na onaj sajt sa prepravkama ima kako da se montira tabla sa priore
nekog muci gvozge a nekog gake
http://www2.fluoridealert.org/Alert/Canada/Ontario/Fluoride-sharing-the-same-legacy-as-asbestos
najbolje dane u zivotu sam proveo nocu

rascho

Post by rascho »

Boki78 wrote:Rascho da si ti nama i ziv i zdrav, ali mi smo vec uginuli :mrgreen: Tj sa te strane smo skoro pa savrseno prilagodjeni EU normama, ili nemamo nista, ili to sto imamo klincu ne vredi, ili pak sluzi za presipanje iz supljeg u prazno poput telekoma (nije izvozna firma, vec obrce domace pare u krug) etc. ...
Znam ja situaciju u Srbiji, često idem. Ali vi još uvijek imate vlastitu proizvodnju i uz pametno vodstvo još uvijek bi imali šanse napraviti državu koja nečemu vrijedi (naravno pametnog vodstva ni za lijeka nema). Hrvatska je prodana strancima u potpunosti (hrvatski dug danas je veći nego dug Juge prije raspada), a i ovo malo jada što je ostalo (manje-više uslužnih djelatnosti, ne proizvodnih) planiraju ubrzo prodati. Kao što rekoh, samo gledaj kada počnu pristupni pregovori, pa kada od goreg bude gore. Prvo ide dodatno zaduživanje u inozemstvu (time se otvara put prodaji nacionalnih vrijednosti strancima, jer se mora otplatiti dug pa prodaju sve redom, a nekim čudom dug uvijek ostaje) u tom periodu ćete vidjeti nešto malo lažnog procvata u vidu izgradnje boljih cesta ili luksuznih zgrada (tržni centri i sl.) a onda ide udar na radničku klasu koja mora odraditi sav taj dug. Isti scenario je u svakoj zemlji, kao što rekoh nasloni se, sjedi i gledaj (uživati nećeš :().

Boki78

Post by Boki78 »

E ova prica nam dodje kao gradacija pakla, pa da nastavim :mrgreen:

Mi neku proizvodnjicu imamo, mada je smesna. Kod nas je proizvodnja stihijski unistena nepostojanjem pravne drzave koje je omogucolo trgovinskim lancima robu na (skoro beskonacni) pocek. Mnoge mlade prespektivne firme su potpuno bez razloga unistene na taj nacin, a njihovi vlasnici zavrsavali na razne nacine, od zatvora, bolnica do (samo)ubistava etc ...

I nas spoljni dug je imozantniji od onog sto je napravio najveci sin nasih naroda i narodnosti, pa sad nakon decenije prce kako je on bio lopov No1 vidimo da su ucenici nadvisili ucitelja i to za par kopalja :mrgreen: Sem toga ako vi znate visinu vase duga, smatrajte se sretnim, mislim da mi ni to ne znamo, zapravo kod nas se malo toga zna precizno i pouzdano, sem toga ono sto zna a ne zvuci lepo se ne prica pred narodne usi :)

No bilo kako bilo, i dalje ima da ucite od nas i to mnogo, tj jako mnogo Save ce proteci dok vi u doba teske besparice ne resite da napravite most u Zagrebu koji ide ni od kuda i ne vodi nikuda. To ipak mozemo samo mi i to za nepoznatu ali impozantnu sumu :mrgreen:

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

A da nam poglavica otvori temu - Mišljenje o EU pa da ih pljujemo ko pravi rusofili i jugonostalgičari?

:evil: :evil: :evil:

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

bacushka wrote:tabla sa priore pasuje na onaj sajt sa prepravkama ima kako da se montira tabla sa priore
postavi adresu tog sajta.

Post Reply