Nepravilno punjenje akumulatora a regler je ok
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Ej ljudi,
imam mali problem sa pretpostavljam alternatorom pa me zanima ako je netko imao slican problem ili imate neki savjet sto da jos probam. Prije par dana sam primjetio da prestaje puniti kad makinu naturiram na brutalne okretaje. Cim prebacim brzinu u visu, istog trena crvena lampica se gasi, napon dodje u normalu. Sada se stvar promjenila tako da puni pa ne puni kako god i na kojim god okretajima mu se hoce, totalni random. Cetkice imaju jos puno "mesa" (mjenjane prije 3 godine), remen izgleda ok. Jedina stvar koja mi se nije svidjela kad sam ga rastavio je sitni kanal u jednom bakrenom prstenu po kojem klize cetkice. Prije nego to odem dat na tokaranje zanima me da li imate jos neki hint jer mi je totalno psihicko klanje jos jednom skidati i rastavljati alternator.
P.
imam mali problem sa pretpostavljam alternatorom pa me zanima ako je netko imao slican problem ili imate neki savjet sto da jos probam. Prije par dana sam primjetio da prestaje puniti kad makinu naturiram na brutalne okretaje. Cim prebacim brzinu u visu, istog trena crvena lampica se gasi, napon dodje u normalu. Sada se stvar promjenila tako da puni pa ne puni kako god i na kojim god okretajima mu se hoce, totalni random. Cetkice imaju jos puno "mesa" (mjenjane prije 3 godine), remen izgleda ok. Jedina stvar koja mi se nije svidjela kad sam ga rastavio je sitni kanal u jednom bakrenom prstenu po kojem klize cetkice. Prije nego to odem dat na tokaranje zanima me da li imate jos neki hint jer mi je totalno psihicko klanje jos jednom skidati i rastavljati alternator.
P.
LOL, zakon!!!blazzza wrote:Bobina Miljenko! (sala)
Slicni su simtomi kod mene bili, i onda se ispostavilo da je stradao stator u alternatoru.
Kratak report:
Ovaj put sam ga rastavio bas dobrano, isprao ga cijelog u benzi (osim rotora i statora - tamo se nisam usudio s nicim osim wd40-tkom). Blata koliko hoces, za 20 godina eksploatacije nije ni cudo. Uglavnom kanal se je potokario tako da je povrsina prstena ostala savrseno ravna ali bogme i taj prsten je kako vidim polagano na izdisaju, nema jos puno mesa. No ipak mislim da funkcionira. Onda sam rastavio sve lezajeve, oprao, natukao obilato masti i zatvorio. Međutim džaba to meni jer ni nakon cijele ove torture simptomi nisu nestali. Ajd' danas nije bio random nego opet ne puni na jako visokim okretajima. Lud sam vise. Zamjenit cu alternator ili cu mu dodati mjenjac da presaltam kad su visoki okretaji LOL