Sta kupiti a da ne stoji u garazi zbog preskupog odrzavanja?
Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb
Re: Sta kupiti a da ne stoji u garazi zbog preskupog odrzava
To svakako, ovlašćenim serviserima samo zapretiti pisanjem centrali ili zaista pisati centrali. Svi problemi nestaju, imao sam slučajeve vezane za mobilne telefone.
Trebaće prsti guzici svrbljivoj!!!
Društvo jel ima neko iskustva sa Kia carens (2 generacija oko 2003g). Ali lično ili neko koga zna, utiske sa neta sam pročitao.
http://images3.polovniautomobili.com/us ... 00x600.jpg
http://images3.polovniautomobili.com/us ... 00x600.jpg
Evo mogu ja da iznesem svoja iskustva sa Hyundaiem i30 1.4 16V benzin:
Brat je prije nepunih par godina kupio navedeno vozilo novo.
Za dva mjeseca će biti točno 5 godina i do sada je prešao 97 000 km.
Nakon pola godine od kupnje izlizao se kožni volan i ručica mjenjača.
Nakon malo natezanja sa servisom zamijenjeni volan i ručica.
Oni to slikaju pa kao šalju u centralu pa čekaju odobrenje bla bla uglavnom treba biti strpljiv i uporan odnosno dosadan i napokon oni to promijene. Zamijenjeni volan i ručica i dan danas su u dobrom stanju.
Inače cijena novog kožnog volana je blizu 700 eur al naravno zamijenjeno u servisu besplatno jer pokriva garancija.
Nedugo nakon toga puca treće štop svjetlo i ono je brzo zamijenjeno. Mislim da ih je brat do sada zamijenio tri ili četiri komada tog štop svjetla. To im je kao mana i to mijenjaju bez pogovora. Inače to štop svjetlo košta oko 150 eura novo.
Ko da je od zlata a ne malo plastike koja ne valja ništa.
Na nekih 50 000 km mijenjano komplet kvačilo. Lamela, korpa, ležaj ne znam da li je i zamajac. Nije bilo nikakvih simptoma al je dobio dopis od Hyundaia da je tu neka greška i da se javi na besplatnu zamjenu.
Kožica (navlaka) ručice mjenjača je mijenjana dva puta. Baš je neka nekvalitetna koža.
Prozori su jednom nešto zezali. Riješeno u servisu.
Ogledalo retrovizora ispalo na čistu miru. Riješeno u servisu.
Kvaka od vozačevih vrata nešto zezala pukla neka plastika. Riješeno u servisu.
Na 85 000 km displey na satu počeo treperiti, zamijenjen displey i sada displey pokaziva 17 000 prijeđenih km.
Počeo brojiti od nule.
Bilo je još nekih šuškanja i crvčaka po autu i na svaku pojavu sličnog brat je išao u servis dosađivati i oni bi to rješavali podmazivanjem, dotezanjem...... a neki su i sami od sebe nestali.
Nedavno je bio na pregledu prije isteka garancije i uspio je izvući još u garanciji zadnje amortizere vrata od gepeka pošto su sadašnji dosta oslabili.
To su bili svi kvarovi do sada. Iako ti prvo kažu da auto ima garanciju 5 godina kad kupujes i sve divno krasno međutim kad treba nešto napraviti onda ima natezanja. Sve stavke koje naveo od kvarova nisu htjeli priznati u jednom servisu pa je išao u drugi, treći ovlašteni. Nisu u svakom susretljivi.
Sve ostalo na auto je ispravno i ok. Potrošnja je 7-7.5 lit prosječna, po gradu ide oko 9.
Auto je dosta bučan iznad 3500 okr/min. Pogotovo je bio bučam kad je bio nov. Već iznad 130 km/h na auto cesti je bilo baš bučno, međutim s vremenom i kilometražom se malo utišao.
Na niskim obrtajima ima dovoljno snage. Mjenjač je precizan i mek. Osjećaj na volanu je dosta dobar. Klasični je hidraulični.
Automobil kao ima 109 KS al mism da je to samo na papiru.
Komforan je i naprijed i nazad čak nazad i za osobe više od 190 cm.
Brat je prije nepunih par godina kupio navedeno vozilo novo.
Za dva mjeseca će biti točno 5 godina i do sada je prešao 97 000 km.
Nakon pola godine od kupnje izlizao se kožni volan i ručica mjenjača.
Nakon malo natezanja sa servisom zamijenjeni volan i ručica.
Oni to slikaju pa kao šalju u centralu pa čekaju odobrenje bla bla uglavnom treba biti strpljiv i uporan odnosno dosadan i napokon oni to promijene. Zamijenjeni volan i ručica i dan danas su u dobrom stanju.
Inače cijena novog kožnog volana je blizu 700 eur al naravno zamijenjeno u servisu besplatno jer pokriva garancija.
Nedugo nakon toga puca treće štop svjetlo i ono je brzo zamijenjeno. Mislim da ih je brat do sada zamijenio tri ili četiri komada tog štop svjetla. To im je kao mana i to mijenjaju bez pogovora. Inače to štop svjetlo košta oko 150 eura novo.
Ko da je od zlata a ne malo plastike koja ne valja ništa.
Na nekih 50 000 km mijenjano komplet kvačilo. Lamela, korpa, ležaj ne znam da li je i zamajac. Nije bilo nikakvih simptoma al je dobio dopis od Hyundaia da je tu neka greška i da se javi na besplatnu zamjenu.
Kožica (navlaka) ručice mjenjača je mijenjana dva puta. Baš je neka nekvalitetna koža.
Prozori su jednom nešto zezali. Riješeno u servisu.
Ogledalo retrovizora ispalo na čistu miru. Riješeno u servisu.
Kvaka od vozačevih vrata nešto zezala pukla neka plastika. Riješeno u servisu.
Na 85 000 km displey na satu počeo treperiti, zamijenjen displey i sada displey pokaziva 17 000 prijeđenih km.
Počeo brojiti od nule.
Bilo je još nekih šuškanja i crvčaka po autu i na svaku pojavu sličnog brat je išao u servis dosađivati i oni bi to rješavali podmazivanjem, dotezanjem...... a neki su i sami od sebe nestali.
Nedavno je bio na pregledu prije isteka garancije i uspio je izvući još u garanciji zadnje amortizere vrata od gepeka pošto su sadašnji dosta oslabili.
To su bili svi kvarovi do sada. Iako ti prvo kažu da auto ima garanciju 5 godina kad kupujes i sve divno krasno međutim kad treba nešto napraviti onda ima natezanja. Sve stavke koje naveo od kvarova nisu htjeli priznati u jednom servisu pa je išao u drugi, treći ovlašteni. Nisu u svakom susretljivi.
Sve ostalo na auto je ispravno i ok. Potrošnja je 7-7.5 lit prosječna, po gradu ide oko 9.
Auto je dosta bučan iznad 3500 okr/min. Pogotovo je bio bučam kad je bio nov. Već iznad 130 km/h na auto cesti je bilo baš bučno, međutim s vremenom i kilometražom se malo utišao.
Na niskim obrtajima ima dovoljno snage. Mjenjač je precizan i mek. Osjećaj na volanu je dosta dobar. Klasični je hidraulični.
Automobil kao ima 109 KS al mism da je to samo na papiru.
Komforan je i naprijed i nazad čak nazad i za osobe više od 190 cm.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
To su mozda bile dečije bolesti, meni se on od pocetak svidjao