Zimske carolije (priprema kola za zimu)
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Zimske carolije (priprema kola za zimu)
Nisam nigde nasao, pa reko da pitam...da li treba da se nesto podesava na karburatoru (i sta ako treba) zbog dolaska zime? Znam da se na stojadinu podesavalo, ali za samaru ne znam. Jos me zanima i neka metoda za proveru antifriza, tj. da li je unutra antifriz bajat. Prethodni vlasnici su mi cini mi se rekli da je svez, ali ne mogu da se setim. Unapred hvala za sugestije i slicne stvari!!!
Odvrneš čep na posudi za rashladnu tečnost i pomirišeš ako se oseća na buđ onda je antifriz zreo za menjanje
Šalu na stranu antifriz menjaš na dve godine, ako ne znaš kad je menjan, lepo zamoliš tvog majstora da proveri tačku mržnjena antifriza. A još lakše je da izvadiš malo antifriza sipaš u plastičnu flašu i staviš u zamrzivač ako se ne zaledi posle 24h anda je OK.
Karburator ne diraj ipak je to ruski auto radi bolje zimi nego leti.
Šalu na stranu antifriz menjaš na dve godine, ako ne znaš kad je menjan, lepo zamoliš tvog majstora da proveri tačku mržnjena antifriza. A još lakše je da izvadiš malo antifriza sipaš u plastičnu flašu i staviš u zamrzivač ako se ne zaledi posle 24h anda je OK.
Karburator ne diraj ipak je to ruski auto radi bolje zimi nego leti.
To sto se menja atifriz na dve godine nije zbog ttoga sto on gubi svojstva mrznjenja vec zato sto tada pocinje agresivno da deluje na rashladni sistem. Inace antifriz za aluminijske hladnjake (crveni) se menja na cetiri a obican (zeleni) na dve godine. U supermarketima ima da se kupi aparat za proveru tacke mrnjenja. Mislim da je oko 100-200 din.
Nema nikakvih podesavanja na karburatoru za zimsku eksploataciju, leptir na usisu je automatski ako si na tu vrstu podesavanja mislio kad si spomenuo podesavanje kod keca. A sto se tice antifriza Borcham je napisao sve sto treba s ja sam svoj aparat platio 120 din .
Last edited by xxx on Sun Nov 23, 2008 1:11 am, edited 1 time in total.
Za(h)valjujem duboko na odgovorima, to je otprilike to sto me je interesovalo. Doduse pre 2 dana mi se desila cudna situacija. Odjednom se upali lampica koja oznacava da nema dovoljno tecnosti u rashladnom sistemu (uz lampicu nivou ulja u karteru koja s' vremena na vreme svetli bez razloga). Pretpostavim ja da "elektronika" divlja, ugasim pa upalim auto na semaforu i nije od tada nista svetlelo. Nego ono sto me je iznenadilo je to sto kada sam posle (za svaki slucaj) otvorio haubu, nisam mogao da pridjem hladnjaku, a nisam ni bio siguran koja je od postojecih expanziona posuda. Pretpostavljam da je to ona desno... 
Jeste desno ako gledash auto od napred, tj pored (iza akumulatora) i na njoj imash oznaku min (nivo rashladne tecnosti bi trebalo da bude oko 2cm iznad te oznake)
BTW na koju lampicu mislish kad kazesh "lampica koja oznacava da nema dovoljno tecnosti u rashladnom sistemu"
:
BTW na koju lampicu mislish kad kazesh "lampica koja oznacava da nema dovoljno tecnosti u rashladnom sistemu"
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
Sad mi nista nije jasno daj definisi koje su to dve lampice.Samara(barem stariji modeli) nema signalizaciju ni za jedno ni za drugo, jedini pokazivaci nivoa u samari su u rezervoaru za gorivo i u posudi za kocionu tecnost.Jing_Ko wrote:Za(h)valjujem duboko na odgovorima, to je otprilike to sto me je interesovalo. Doduse pre 2 dana mi se desila cudna situacija. Odjednom se upali lampica koja oznacava da nema dovoljno tecnosti u rashladnom sistemu (uz lampicu nivou ulja u karteru koja s' vremena na vreme svetli bez razloga). Pretpostavim ja da "elektronika" divlja, ugasim pa upalim auto na semaforu i nije od tada nista svetlelo. Nego ono sto me je iznenadilo je to sto kada sam posle (za svaki slucaj) otvorio haubu, nisam mogao da pridjem hladnjaku, a nisam ni bio siguran koja je od postojecih expanziona posuda. Pretpostavljam da je to ona desno...