Cudan zvuk motora

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Pera

Cudan zvuk motora

Post by Pera »

Kao sto sama tema kaze u poslednje vreme poceo je da se pojavljuje jako cudan zvuk motora,rekao bih sa leve strane.Zvuk je prilicno nedefinisan,nije zujanje,a nije ni zveketanje,nesto izmedju ta dva.Javlja se kao neko glasno hucanje-zujanje,koje je mnogo izrazenije kada je motor zagrejan,i pogotovo kada se malo isturira,pa pusti naglo gas zvuk se mnogo pojaca,pa se malo prigusi,ali uopste motor je mnogo bucniji od kada se to pojavilo.Ne mogu da provalim da li dolazi od glave ili od radilice.Napominjem da je pre 10 000 km uradjena kompletna generalna.Motor odlicno vuce,ne trosi ulje,potrosnja goriva je sasvim zadovoljavajuca,pali iz prve,ali se cuje i cuje.
Prvo sam posumnjao na spaner,vodenu pumpu,zupcasti i alternator.Sistemom eliminacije i menjanja delova sam ustanovio da nije ni jedno od tih.Proveravao sam vise puta da li je dobro uzupcen,ali jeste.
Onda sam uzeo i otvorio poklopac ventila;bregasta je ista kao i prvi dan kada sam je montirao,i uopste ne vidim nikakve tragove habanja i slicno,ALI-samo dva ventila imaju dobar zazor,svi ostali su ili pretegnuti,pa nemaju zazor ili je zazor preveliki.Da li mozda to moze biti uzrok problemu,ili...Taj zvuk se cuje i kada se blago pritisne papucica gasa,bukvalno za centimetar i tada je isto jako izrazen.Cini mi se kao da se mozda malo cuju ventili sa leve strane,ali nisam siguran.
Sumnjiva mi je radilica i lezajevi,mada kolko znam kada radilica ode cuje se bas jako lupanje,a i od generalne je preslo samo 10 000 km.
I jos jedna stvar,karter mi je malo ulubljen,pa da li mozda moze nesto da kaci dole,mada ne verujem,jer je radilica dosta vise u odnosu na dno kartera.
Ulja ima dovoljno.
Da li bi neko mozda ima neku ideju sta bi moglo biti? :shock:

Pera

Post by Pera »

Da zaboravih,ne pali se lampica bas ni malo,odmah cim se upali momentalno je gasi.Toga sam se i ja bojao da je radilica.E sad me druga stvar interesuje,da li lezajevi radilice smeju da imaju malo riseva ili ne smeju ni malo?Cisto da znam da ustanovim kad bude skidao...
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Pera

Post by Pera »

Sta mislis pod razvod?
Bregastu sam gledao i stvarno ne vidim nikakva ostecenja na njoj.

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

razvodni sistem: kajs ili lanac (sta vec ima), zupcanici ili lancanici, spaner, bregasta, klackalice.
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

Pera

Post by Pera »

Spaner,pumpa,kais nije.
Bregasta sam rekao da je kao nova.Ne mogu precizno da odredim da li se cuje iz glave ili odozdo,mada mi se cini da je pre sa glave.E sad ako nije bregasta sta bi jos moglo biti?

djape1977

Post by djape1977 »

uzmi veliki srafciger sa drskom od tvrde plastike ili parce letve, pozeljno od tvrdog drveta. nek neko drzi gas u tom rezimu obrtaja gde se najvise cuje a ti stavi drsku srafcigera na uvo a spic pritisni na neki metalni deo motora. bez greske ces cuti sta se unutra desava. osluskivanjem razlicitih tacaka na motoru ces moci prilicno precizno da lociras problem. ako znas gde se sta u motoru nalazi tacno ces ustanoviti sta se cuje.
koliko god ti delovalo glupo, uradi i skapiraces. uz malo iskustva tacno moze da se prepozna koji se ventil ili lezaj cuje
j***** auto bez kardana

Pera

Post by Pera »

Uradio sam to Djape,i jednostavno ne moze da se locira kako treba,cuje se i iz kartera,a cuje se i sa glave,skroz cudna stvar,jednostavno izgleda da se zvuk i vibracije prenose na celu levu stranu motora,mada kao da se malcice vise cuje sa gornje leve strane motora,aq otvaranjem poklopca ventila sam ustanovio da je bregasta skroz ok i da ventili nemaju dobar zazor,nista vise,jel bi moglo jos nesto tako da se cuje u glavi?

samara1500

Post by samara1500 »

Glavni kriterijum za ležajeve radilice je tačna dimenzija na kojoj se trenutno nalaze (a za to je već potreban specijalni alat) Jesu li menjani leteći ležaji pri toj generalnoj? Manji risevi nisu uopšte za brigu, naročito ako je pri sastavljanju sve bilo dobro isprano od stranih čestica...

Kada se radi o zvukovima iz glave, meni se, nakon što sam imao problema sa začepljenim sitom pumpe ulja, pojavio neki kao zvižduk (ne mogu bolje da opišem) na višim obrtajima (kao da imam neki mini turbo) a posle je to nestalo i ne ustanovih uopšte do čega je bilo...
:mrgreen:
Last edited by samara1500 on Wed Jun 10, 2009 3:52 pm, edited 1 time in total.
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Pera

Post by Pera »

Morala je radilica da ide na prvu specijalu,nosio sam je u MR i mislim da je to odlicno uradjeno,i lezajevi su normalno prva specijala,menjani su.Sve sam sastavio po PS-u,tako da ni sam vise ne znam...

djape1977

Post by djape1977 »

oslusni alternator, mozda je prozvzdao lezaj. moze da bude i spaner kaisa. jesi li slusao menjac?
jos jedna mogucnost: meni je dupe pomerio fiatov 1.8. culo se kao da je prolupao izduvni ventil na prvom cilindru. sve sam zivo rasturao ukljucujuci i skidanje kucista bregaste i tek kad sam zamenio motor sa 2.0 sam sasvim slucajno ustanovio da je kaisnik (zupcanik) na izduvnoj bregastoj dobio malo lufta u osovini i da je on lupao dok radi motor. kad je ugasen ne mrda se nista jer ga je zupcasti kais drzao zategnutog. glupavi kaisnik od plastike od 500dinara me je zajebavao mesecima!!! a tek da je skroz riknuo napravio bi haos u motoru.
ako nista pametno ne ustanovis vidimo se u nedelju pa cemo vec ustanoviti sta je u pitanju, bice nas tamo i samardzija i ostalih...
j***** auto bez kardana

Pera

Post by Pera »

Nazalost Djape necu moci da dodjem u nedelju,oduzile mi se neke obaveze u Subotici i nikako ne mogu da stignem,mislio sam da dodjem do tebe kad se vratim.
Alternator nije,jer sam otkacio kais pa ga probao tako i isto je.Spanera sam probao tri i sa svakim je isto.Menjac se malo cuje u leru,ali to je skroz drugi zvuk i ne dolazi od menjaca.Bem li ga,vise sam ispod haube, nego za volanom.
Moguce je da je stvarno neki banalni kvar,mada necu da cekam da ode skroz,jedna generalna mi je dovoljna :mrgreen: Evo do Subotice ga vozio i bas lepo ide,ali se stvarno cuje.Moracu to da snimim pa da okacim ovde u temi.

Pada mi na pamet mozda ona solja sto fiksira bregastu za glavu,mozda je istrosena,ali nisam sad to gledao,kad se vratim ustanovice se vec nekako.

Hvala svima na pomoci :cool

xxx

Post by xxx »

Ja sam imao slican problem, obisao sam skoro svakog majstora u Pancevu i niko nije mogo precizno da kaze sta je izazivalo hukanje i na kraju je ispalo da je otiso lezaj pumpe za vodu( inace pumpa je bila zamenjena 200 km pre toga)

Pera

Post by Pera »

To sam i ja mislio,promenio sam i pumpu,probao sa jos jednom dobrom polovnom i novom,ali nije :roll: Slicno sam uradio i sa spanerom.

djape1977

Post by djape1977 »

jesi li gledao ima li lufta u kucistu bregaste? kad skines poklopac bregaste, nategni je nekim srafcigerom da vidis mrda li se.
j***** auto bez kardana

Pera

Post by Pera »

Nisam,kad se vratim prvo cu pogledati kuciste bregaste,nastelovati ventile,pregledati one solje bregaste.
Ako se ispostavi da nista nije tu,onda cu da skinem karter i pregledam lezajeve radilice redom,i ovako uskoro treba da menjam ulje.

Post Reply