Nemaju nimalo postovanja za nase godine...

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

deckyNS

Nemaju nimalo postovanja za nase godine...

Post by deckyNS »

Automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled

Od decembra, automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled. Novim pravilnikom uvodi se videonadzor, stroži kriterijumi za izduvne gasove, ispravnost pneumatika, trapa i kočnica. Stručnjaci kažu da bi pravilnik, ako se bude dosledno primenjivao, mogao da isključi i do 50.000 vozila iz saobraćaja.
Stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, 10. decembra, počinje i primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu. Uvodi se videonadzor nad tehničkim pregledom, stroži kriterijumi za izduvne gasove, ispravnost pneumatika, trapa i kočnica.
Automobili stariji od 15 godina, što je i prosek u Srbiji, moraće dva puta godišnje na tehnički pregled.
Pavilnikom je propisano da Vlada određuje cenu tehničkog pregleda, a RTS nezvanično saznaje da će on poskupeti. Cena bi trebalo da bude od 3.500 do 4.500 dinara.
Kompjuteri koji su internetom povezani sa MUP-om, direktno će slati podatke o ispravnosti kočnica i izduvnog sistema. Automobil će biti detaljno pregledani, a sve će nadzirati kamere.
"Sve operacije koje se budu radile prilikom tehničkog pregleda moraju biti vidne na snimku", rekao je načelnik za saobraćajno-tehničke i prekršajne poslove Branimir Pejović.
Novi automobili ići će na tehnički tek posle dve godine, ostali na godinu dana, osim onih automobila koji su korišćeni duže od 15 godina ili služe u javnom prevozu, kao autobusi i taksi vozila koji će morati dva puta godišnje na tehnički.
Najveći problem biće izduvni gasovi, koji ne zavise samo od starosti vozila. Problem sa izduvnim gasovima jeste i što u Srbiji nema kvalitetnog goriva, kažu u servisima.
Polovina vozila sa neispravnim kočnicama
Statistika Auto-moto saveza Srbije pokazuje da polovina vanredno pregledanih vozila u saobraćaju ima neispravne kočnice, a više od 60 odsto vozila ne zadovoljava osnovne propise o bezbednosti saobraćaja.
Doslednom primenom zakona trajno bi moglo da se isključi i do 50.000 vozila, tvrde stručnjaci.
Boris Antić, sa Saobraćajnog fakulteta smatra da će novi sistem tehničkog pregleda u velikoj meri odstraniti ona vozila koja do sada nisu smela da učestvuju u saobraćaju.
Nove linije za tehnički pregled koštaju od 100 hiljada do 150 hiljada evra. Za sat vremena moći će da se pregleda dva vozila.
Očekuje se da će se, zbog velkih investicija, broj tehničkih pregleda smanjiti, a gužve povećati, pa će se tehnički pregledi zakazivati.

Ovo je sigurno neki deal sa FIATom izgleda se Punto ne prodaje dobro, pa da nateraju raju da pazari...

stvarno pokvareno od onoga koji je pisao zakon

pa moja Samara ispravnija od Puntica 100x, a mene 2x godisnje na kanal

bednici...

kako ne shvataju da su veci uzrok nesreca noviji automobili (citaj: snazniji, brzi) nego mi stariji, pa i da hocu ne mogu brze od 70 da vozim, gde, pogledaj puteve oko sebe

a ovo za gorivo je bas licemerno, prvo ti natoce krs i onda ti kazu da si ti krs...

Zeka

Post by Zeka »

Pa samo jos hvali da treba ladi da ugradim katalizator.... :sad:
[url=http://www.postimage.org/][img]http://s4.postimage.org/JauQ9.jpg[/img][/url]

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Zeka wrote:Pa samo jos hvali da treba ladi da ugradim katalizator.... :sad:
Ako imas plin ne brini za izduvne gasove :)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

tako je braco, zacepite i to... sramota da psujem na forumu :x :shoot
sve je ovo ok, slazem se. ali kad nam vec guraju pod nos evropski sistem, dajte braco plate da mozemo kao i svi u Evropi da priustimo sebi nov auto. ne daju nam da vozimo stare a ne daju ni uslove da se kupi nov( iji ) auto. bem ti takvu drzavu... :-x

inace, moj cale radi na tehnickom pregledu. da bi mogao da nastavi svoj rad po novom Zakonu, morace da ima overene sve kategorije ( odnosno kategorije za koje obavlja tehn. pregled ) u vozackoj i morace da ima licencu, koja se obnavlja na svake 2-3 god...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

na osnovu cega su procjenili da treba 2X godisnje?
meni je logicno da bude jednom godisnje, ali da pregled bude detaljniji i pravilno kontrolisan (to sa kamerama ima u bosni, ali uglavnom suplja prica - ne vidi se "na kameri" da li imas lufta na krajnicama).
to je samo otimanje para od naroda. evo u bosni izmislili nove tablice, nove vozacke i stikere sa tehnickog koje ces lijepiti na auto. kao, eto ljudi imaju para pa da ne bude previse u dzepu.

vazman
Automobil: Lada 111+2103

Post by vazman »

Video nadzor nad tehničkim pregledom :D :D :D :D

Ajoj... :D :D

Moja Lada 111, prva registracija 2001 godine imala je do sad ..... 3. tehničke preglede. Za 10 minuta bilo je uvjek gotovo.

Nikakvih komplikacija nije bilo ni sa 2103,isto je bila gotova za 10 minuta.
Ako znam da sa vozilom nije sve OK problem mora da se hitno rješi, nisam glup da vozim ako znam da nije sve kao treba.....

Prvi tehnički pregled je obavezan posle 4. godine po prvi registraciji, do 10. godine starosti vozila svake dve godine, a posle svaku godinu.

Tehnički pregled košta u SLO oko 25 EUR.
deckyNS wrote:
"Sve operacije koje se budu radile prilikom tehnièkog pregleda moraju biti vidne na snimku", rekao je naèelnik za saobraæajno-tehnièke i prekršajne poslove Branimir Pejoviæ..
Balkanski humor ........ nema šta..... :D :D :D :D :D :D :D :D
Image
"Službeno vozilo": Astra - čeka da bude zamjenjena sa Vestom :)
Ponosan vlastnik:
Lada 1500 SL/2103, g. 1979, certifikat oldtimera
Lada Riva 1600/2107, g. 1985, certifikat oldtimera

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

U svim tim novim evropskim standardima na koje se sad svi pozivaju ima po meni puno preterivanja. Ja se pitam da li evropljani rade jos nesto, osim sto smisljaju standarde? Nema dana da na TV-u ne cujem te magicne reci.

Medjutim, ja se itekako slazem da treba poostriti tehnicki pregled, jer vidim gomilu vozila sa neispravno podesenim svetlima ili neispravnom signalizacijom, a da ne govorim o tome koliko slucajeva znam da su kola prosla tehnicki, a nisu ni stala na valjke. Da se ne lazemo, kriza kao kriza, kod nas je oduvek bila, ali srediti kocnice na kolima nikakva investicija nije, a o znacaju da ne govorim... U ostalom, to se ne radi svaki dan!

Znam ovde jednom policajca koji vozi Zastavu 101 mediteran, i koji je umesto da kupi prednje zmigavce, jednostavno zavario i zafarbao mesto za njih, i sad na prednjoj strani kola uopste nema zmigavce. A svakodnevno kaznjava ljude za kojekakve prekrsaje. I o cemu mi pricamo onda???

drris66

Re: Nemaju nimalo postovanja za nase godine...

Post by drris66 »

deckyNS wrote: kako ne shvataju da su veci uzrok nesreca noviji automobili (citaj: snazniji, brzi) nego mi stariji, pa i da hocu ne mogu brze od 70 da vozim, gde, pogledaj puteve oko sebe
Nisu krivi novi automobili vec vozaci!
U mladjim danima sam obozavao da pritisnem gas, sada sto mi je vise godina zivotnog iskustva to mi je noga na gasu laksa! Uostalom, kad poteras brze pa tako i vozis do kraja svog putovanja sva tvoja paznja usmerava se na voznju, nivo adrenalina raste, u stresu si sve vreme iako mislis da uzivas. Ne zelim da reknem da pri brzinama izmedju 60 i 80 na sat mozes da se vozis kao u autobusu i razgledas okolinu, vec da te takav nacin teranja u velikoj meri rasterecuje unutrasnjeg pritiska. To je ono sto mi sada prija i bas me briga ako negde stignem za dva umesto za jedan sat!
Sigurnije se osecam kada sam ja kao vozac u pitanju, medjutim na putu nisam sam a drugi vozaci su i druga prica...
MENI JE RUSKA TEHNIKA SKROZ GREAT!

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Ja odavno zivim po paroli "Znam koja budala vozi ovu kantu, al pojma nemam koje budale voze iza ispred i pored mene...." a onda se setim izjave iz "Vidimo se u citulji" - "Ti mozes da predvidis ponasanje normalne osobe - ali budale ne, odnosno mozes - ali to je katastrofa" i tako vozim :)))

Volim da vozim sigurno i da ja budem opusteno - zato retko kad i gazim preko 60-70 po gradu.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

deckyNS

Re: Nemaju nimalo postovanja za nase godine...

Post by deckyNS »

Najgore od svega je sto ispada da postoji velika mogucnost da na osnovu neke sitnice tebe iskljuce iz saobracaja, jer nije precizirano na osnovu cega ce se kola iskljucivati, koji su to parametri koje treba ispuniti, a o emisiji izduvnih gasova da i ne govorim, smesno da smesnije ne moze biti...

ako uvodis evropske standarde, onda daj i evropske plate, evropski benzin, evropske puteve...

@drris66

i novi vozaci i novi automobili... jer se klinci i klinceze osecaju preopusteno u jakim, novim tatinim kolima... svega sam se nagledao pre koju nedelju dok sam putovao... a kad se setim slepera, mene i budale koja pretice sleper i sve nas zajedno u dve trake jedno pored drugog, dize mi se kosa na glavi jos i danas...

djape1977

Post by djape1977 »

uvesce nam ovakve tehnicke preglede kad svinje budu letele...
dana kad polete, polovina automobila u srbiji nece vise moci da se registruje. rupa u budzetu. nema nista od toga

Image
j***** auto bez kardana

drris66

Post by drris66 »

djape1977 wrote:...rupa u budzetu. nema nista od toga
Zinulo im dupe za pare, misle da ce sa dva tehnicka pregleda/god da iste namaknu u vecoj kolicini, kad ono-malo ste se prerachunali u rachunici!:roll:
Logichno razmishljash! Valjda si i TI neki majstor! :D
MENI JE RUSKA TEHNIKA SKROZ GREAT!

djape1977

Post by djape1977 »

ma stvar je prosta k'o pasulj.
1. ova drzava mora da uskladi propise sa EU, svidjalo se to nama ili ne. jednostavno znam kakvi su propisi u eu i to je to.
2. slusamo o rupi u budzetu koju treba da popuni zajam od MMF-a.

saberite 1 i 2 i sta se dobija na kraju?
j***** auto bez kardana

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Koliko ja znam, u EU se auto registruje samo jednom, a posle se svake godine samo obnavlja polisa osiguranja.

Kod nas su nabili cene registracije, a kada im gomila automobila sidje sa drumova zbog tehnicke neispravnosti, oni ce opet imati manjak u budzetu zbog toga sto ce ukupno manje para dolaziti od registracija.

Za mene konkretno, dva tehnicka godisnje od ukupno 8000 dinara, cine 50% cele godisnje registracije i osiguranja koja je nesto manje od 16000 dinara. To su 24000 dinara za auto od 17 godina i 75 konja.

Vrlo je verovatno da cu, ako ostane ovako kako pise, ja ovde oglasiti prodaju moje Ruskinje, pa biti godinu-godinu i po dana bez auta, pa onda kupiti Kalinu i tacka.

Ili ce neko da se ovajdi sa mojom Ruskinjom koja nije presla ni 70.000km, ili cete se svi ovajditi solidnim delovima i limarijom.

Samo se bojim da necu biti jedini ovde u takvom poduhvatu... :sad:
djape1977 wrote:saberite 1 i 2 i sta se dobija na kraju?
Dobijaju se novi izbori u januaru, a tu onda krece zurka.
U septembru ce vec poceti zagrevanje, kad ceo centar BGD-a bude krcat protestima.
Pa autoput...pa mozda i aerodrom... Zurka.

A o gej paradi i da ne govorim... :mrgreen:
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ma i zobs je bio u fioci 5 god. a sad kad im se drmaju fotelje ne verujem da će da udare na 80% biračkog tela koje vozi matora kola.

Post Reply