Homokineticki zglobovi

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Homokineticki zglobovi

Post by rascho »

Malo sam već spominjao lupkanje koje mi se javlja, ali evo sada malo više informacija. Dakle zvuk lupkanja je kao da neki masivni metalni dio lupka u neki drugi isto masivni metalni dio. Zvuk je dosta tup, nije onako zvonko (kao nprmuzičkaviljuška). Dakle postoji prigušenje zvuka, što će reći da ti metalni dijelovi koji lupkaju nisu slobodni.
Zvuk se javlja pri naglijem startu iz mjesta i pri lijevom skretanju (pod 90), dok se pri desnom skretanju ne javlja.
Mene taj zvuk najviše podsjeća na lupkanje auspuha o podnicu, ali kada sam probao sa krpom fiksirati auspuh na svim mjestima gdje bi mogao lupkati, nisam dobivao niakva poboljšanja, a proveo sam jako puno vremena na tome. Tako da pokusi mi kažu da nije auspuh, ali zvuk mi još uvijek govori da je auspuh. Smjer zvuka mi je jako teško odrediti. Kada sam u autu čini mi se da dolazi odzada, a kada izlazim iz garaže (uzbrdica), i s obe strane ima zid, tako da se zvuk pojača, onda bih se mogao kladiti da je sa prednjeg dijela. Naravno do sada priča nemam nikakve veze sa homokinetičkom zglobovima :)
Ali kada sam zadnji put bio kod majstora da mi zamijeni manžetu na homokinetičkom zglobu, rekao je da je zglob bio potpuno suh, jer je sva mast iscurila i da je moguće da on lupka. Zanimljivo je da se intezitet tog lupkanja i učestalost smanjila upravo nakon tog podmazivanja. Pa mi je to indikator da bi stvarno to lupkanje moglo biti od homokinetičkih zglobova. Inače na oba zgloba mi jako često puknu manžete, pa onda mast iscuri dok ja to skužim, pa pretpostavljam da postoji vjerojatnost oštećenja, zbog vožnje na suho. Lupkanje se inače nikada ne javlja kod brze vožnje, samo kod naglog starta, pri malim brzinama, čim auto ubrza lupkanje prestane. E da, i nekada mi se čuje struganje kod punog desnog okretaja volana, za to pretpostavljam da jeste homokinetički. Dakle, da li postoji mogućnost da se takvo lupkanje čuje zbog homokinetičkog zgloba? Ako da, da li to onda znači da u zglobu postoji neka zračnost, zbog koje može doći do pomicanja nekih metalnih dijelova i onda dolazi do lupkanja?
Da li mogu nekako provjeriti postoji li zračnost u homokinetičkom zglobu, možda ako dignem auto na dizalicu (onu običnu ručnu), pa probam micati točak rukom, da li bi se to osjetilo?
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Homokineticki zglobovi

Post by Dare »

homokinetički zglob ne lupa nego krcka tako da možda i nije on.

rascho

Post by rascho »

Vidiš, kod mene je jedan već mijenjan, prije mijenjanja sam imao lupkanje pri vožnji u rikverc, nije krckanje nego baš lupne kada krenem u rikverc. Nisam sumnjao u homokinetički, ali kada sam ga zamjenio (na servisu su skužili da se neka šipka može micati rukom, pa su mi zamjenili homokinetički zglob), to lupkanje pri vožnji u rikverc je prestalo. Ja sam bio sumnjao u neki problem u mjenjaču, ali eto pokazalo se da je homokinetički. Mada u ovom slučaju se radilo o tome da samo jednom lupne, kada krećem u rikverc, i onda ne lupa dok vozim, a sada mi lupka neko vrijeme, ako počne (ne lupka ako krećem, polako ili srednje brzo, samo malo naglije). Pošto ne znam ništa o konstrukciji homokinetičkog, onda me zanima da li je to mogući simptom za homokinetički, odnosno da li je moguće da nastane zračnost u homokinetičkom, koja bi onda mogla biti uzrok lupkanju. Prema ovoj mojoj priči od ranije, odnosno onome što su mi serviseri rekli, moguće je, ali bih još poslušao mišljenja (iskustva) ovdje na forumu, jer serviseri znaju reći svašta.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

U zavisnosti od stanja može i da lupa. E sad proveriti možeš tako što ćeš uhvatiti rukom poluosovinu i probati da okrećeš i da vidiš koliko ima lufta.
Što se manžetni tiče stavi lobro, gkn, lemfoder... za audi 80 iste su i daleko kvalitetnije od tih fol ruskih što se prodaju kod nas.
Takođe pogledaj da ti poluga menjača ne udara u nešto zavučeš se ispod i onako malo žešće je iscimaš ne bi trebalo ali ko zna možda udara o nešto.

Dare

Post by Dare »

rascho wrote: Pošto ne znam ništa o konstrukciji homokinetičkog
Evo, nauči :D
Image

rascho

Post by rascho »

bruyoni wrote:U zavisnosti od stanja može i da lupa. E sad proveriti možeš tako što ćeš uhvatiti rukom poluosovinu i probati da okrećeš i da vidiš koliko ima lufta.
Što se manžetni tiče stavi lobro, gkn, lemfoder... za audi 80 iste su i daleko kvalitetnije od tih fol ruskih što se prodaju kod nas.
Takođe pogledaj da ti poluga menjača ne udara u nešto zavučeš se ispod i onako malo žešće je iscimaš ne bi trebalo ali ko zna možda udara o nešto.
Znači da ne dižem točak sa zemlje, da se on ne može vrtiti i onda probam vrtiti poluosovinu? Da li mora biti neki mali luft ili ne smije biti uopće lufta, ako je ispravno?

rascho

Post by rascho »

Dare wrote:
rascho wrote: Pošto ne znam ništa o konstrukciji homokinetičkog
Evo, nauči :D
Image
Cool. Ja sam mislio da su unutra samo zupčanici. Nisam znao za kuglice.

bruyoni

Post by bruyoni »

Tako je, ne dižeš točak sa zemlje i ubaciš menjač u ler.
Takođe probaj ima li lufta i kad zavrneš pun levi ili desni tad bi se čak pre trebalo pojaviti nego kad su točkovi usmereni pravo.

Dare

Post by Dare »

rascho wrote: Cool. Ja sam mislio da su unutra samo zupčanici. Nisam znao za kuglice.
Osim ovoga, tu je još samo kavez koji drži kuglice na pravom mestu i to je sve. Nema zupčanika.

rascho

Post by rascho »

Isprobao. Uhvatio sam poluosovinu sa papagajkama i pokušao zavrtiti. Vrlo lako se pomiče u krug toliko da rep papagajki pravi put od cca 5mm (znači otprilike vanjski rub poluosovine oko 1mm). Kada probam micati poluosovinu lijevo desno (gledano s prednje strane vozila) također ide oko 1-2 mm. I tako na oba zgloba. Dakle definitivno postoji zračnost u svim smjerovima. Isto sam probao i na ženinom twingu i tamo nisam uspio pomaći poluosovinu ni mrvicu. Pretpostavljam da to znači da su mi oba zgloba spremna za zamjenu. Ima li netko iskustva sa ovim? Da li je spomenuta zračnost možda normalna za Ladu? Iako sumnjam da bi se homokinetički zglob na Twingu i Ladi ponašali različito.
Da čujem mišljenja.

Dare

Post by Dare »

Jesi li prvo proverio da li je twingo bio izbačen iz brzine ?

To što poluosovina mrda levo-desno je normalno i neophodno da bi kompenzovala rad vešanja. Kad pređeš neravninu, točak se približi pa udalji od blatobrana, tj kao da ode gore-dole i tom prilikom se promeni potrebna dužina poluosovine. Obično na strani menjača (diferencijala) imaš neki mehanizam koji radi poput teleskopa i dopušta poluosovini da se malo uvuče ili izvuče.
Takođe taj luft kad probaš zaokrenuti poluosovinu mislim da je u razumnim granicama.

bruyoni

Post by bruyoni »

Meni se čini da su zreli su za zamenu... bar kod mene radijalno nema ni malo lufta, što se tiče aksijalnog lufta nebi trebalo da ga ima previše ipak se ta kompenzacija vrši samo na zglobovima na diferencijalu.

rascho

Post by rascho »

Evo malo sam razmišljao, pa zaključih ovo.
Sve napisano je uz pretpostavku da je ovaj model kojeg je Dare stavio točan. Dakle kompletna sila sa motora se prenosi na cestu preko ovih kuglica. Znači jedini način da nastane radijalna zračnost je da se kuglice pomiču po širini kanala (na ovoj animaciji se pomiču po dužini, a to je potrebno za normalan rad zgloba). Dakle pomak po širini kanala može nastati jedino ako je kuglica manjeg radijusa nego što je to zakrivljenost kanala. E sada, ako zamislimo dvije idealne matematičke kružnice, od kojih je jedna manjeg radijusa unutar druge koja je većeg radijusa, u idealnim matematičkim uvjetima je dodir moguć samo u jednoj jedinoj točki. Naravno u praksi su idealne kružnice nemoguće, pa će dodir ipak biti na nešto većoj površini. Jedini način da se dodirna površina poveća je da kružnice budu točno jednakog radijusa, odnosno vanjski radijus kugle, da bude točno jednak kao unutarnji radijus kanala, i u tom slučaju će se kugla i kanal dodirivati punom površinom. Naravno u tom slučaju ne može postojati micanje kugle po širini kanala, znači ne smije biti radijalne zračnosti na zglobu. Nadalje, ako je radijus kugle manji od radijusa kanala, dakle dodirna površina kugle i kanala se bitno smanjuje, sila koju kugla mora prenijeti ostaje ista, dakle naprezanje materijala (kugle) po jedinici površine se višestruko povećava, što vjerojatno povećava daljnje trošenje kugle. Dakle, prema mojoj analizi, svaki radijalni luft ima negativan utjecaj na sam zglob i njegovu funkcionalnost. Mišljenja?

Dare

Post by Dare »

Analiza ti je ispravna, stim da sam ja jos na staaaaaaroj nivi imao slucaj da su se kuglice ukopale u kanale, a nisu se trosile. Zato se javljalo krckanje jer su stalno ulazile i izlazile u udubljenja. Naravno, udubljenja su bila samo na mestu gde kuglice stoje kad su tockovi ispravljeni i kad auto vuce unapred, sto je i logicno jer se tako najvise i vozi. Teoretski, da je zamenjeno mesto levom i desnom zglobu, nebi bilo krckanja unapred vec u rikverc.

rascho

Post by rascho »

Kupio sam dva homokinetička i naručio sam se za utorak da mi zamjene. Javit ću kakvi su rezultati. Inače našao sam neke talijanske homokinetičke, cijena za dva je manja nego za jedan ruski, a još se dobije manžeta, mast, matica i neki prsten. Uz ruski ne ide manžeta, za maticu i prsten ne znam.

Post Reply