Moze li se pracenjem ekonomera uticati na potrosnju goriva? Da li on zaista ispravno pokazuje i ima li ustede ako se vozi u skladu sa ekonometrom?
Sa leve strane se nalazi zuto polje i pretpostavljam da je tu najveca potrosnja.
Zbunjuje me sto prateci skalu ekonomera bolje je voziti u nizem stepenu prenosa pod punim opterecenjem - nego u visem (iako se za stednju goriva preporucuje suprotno). Na primer prilikom voznje u 3, po zvuku motora osetim da treba da prebacim u 4 - ali kada to uradim skala pokazuje da je povecana potrosnja.
Uloga ekonomera u potrosnji goriva?
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Uloga ekonomera u potrosnji goriva?
zar ne ide belo-zuto-crveno?
crveno ti znaci da je pun gas i da se gusi trebas da vratis u nizu, ja aleka mogu da vozim i na 1500 obrtaja na vrh gasa ili cak na pola, pokazicvace da je na polovini
ako ti los sluh kupis obrtomer ako ga nemas i gas
ekomer cim vidi brdo on se penje u crveno.
crveno ti znaci da je pun gas i da se gusi trebas da vratis u nizu, ja aleka mogu da vozim i na 1500 obrtaja na vrh gasa ili cak na pola, pokazicvace da je na polovini
ako ti los sluh kupis obrtomer ako ga nemas i gas
ekomer cim vidi brdo on se penje u crveno.
Izgleda da samo ruska masinerija radi tako, suprotno od svih ostalihSamaraBG wrote:Zbunjuje me sto prateci skalu ekonomera bolje je voziti u nizem stepenu prenosa pod punim opterecenjem - nego u visem (iako se za stednju goriva preporucuje suprotno).
Isto sam primetio i ja da napr. u 3 brzini od 55-60 km kazaljka pokazuje da je potrosnja minimalna dok kad vozim u 4 oko 60 km potrosnja je mnogo veca.Ustvari bar strelica tako pokazuje a dali je to tacno ko ce ga znati
Samara 4ever
- aleko-2141
ja sam od toga odustao, jedino gledam kad vozim preko 100 da nadjem neku brzinu koja odgovara broju obrtaja i ekonomeru, dal kazaljka stajala u zelenom ili crvenom on trosi pa trosi 
-
SamaraBG
- Automobil: Samara 1300 5V 1991g
Kod mene na Samari 2109 je bela skala sa zutim poljem u levoj strani.aleko-2141 wrote:zar ne ide belo-zuto-crveno?
crveno ti znaci da je pun gas i da se gusi trebas da vratis u nizu,
- aleko-2141
zaboravio sam kako je kod samara, kad je auto ugasen ona stoji u crvenom tj tamo gde ti je pun gas ili ti opterecenje
-
SamaraBG
- Automobil: Samara 1300 5V 1991g
Kako je skup benzin, a ugradnja plina sa atestom nije mala stavka - svaka usteda je dobrodosla! Upravo se i meni tako dogadja sa skalom/potrosnjom. Nadam se da ce neko sa vecim iskustvom razjasniti dilemu.dajko3 wrote: Isto sam primetio i ja da napr. u 3 brzini od 55-60 km kazaljka pokazuje da je potrosnja minimalna dok kad vozim u 4 oko 60 km potrosnja je mnogo veca.Ustvari bar strelica tako pokazuje a dali je to tacno ko ce ga znati
- aleko-2141
sad me teras da idem da se vozikam da gledam u ekonomer 
sutra cu da vidim kako se ponasa i da ti snimim ako uspem
sutra cu da vidim kako se ponasa i da ti snimim ako uspem
Tako radi i na mojoj ladi.
Taj ekonometar radi na vakumu iz usisne grane i sto se da veci gas motor uvlaci vise vazduha pa i kazaljka ide ka crvenom.
Sad kad vozimo u trecoj 60 i prebacimo u cetvrtu sa istim gasom on normalno da ce povecati vakum a i potrosnju jer motor se okrece otezano kao da je naisao na manju uzbrdicu ali ako dodamo malo gasa i on dodje do 80 potrosnja bi trebala da se smanji. Mada i ja na to ne obracam paznju, vozim prema uslovima puta, vremana i zvuku motora.
Taj ekonometar radi na vakumu iz usisne grane i sto se da veci gas motor uvlaci vise vazduha pa i kazaljka ide ka crvenom.
Sad kad vozimo u trecoj 60 i prebacimo u cetvrtu sa istim gasom on normalno da ce povecati vakum a i potrosnju jer motor se okrece otezano kao da je naisao na manju uzbrdicu ali ako dodamo malo gasa i on dodje do 80 potrosnja bi trebala da se smanji. Mada i ja na to ne obracam paznju, vozim prema uslovima puta, vremana i zvuku motora.