Motor za prednje brisače

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Motor za prednje brisače

Post by rascho »

Nisam našao temu vezanu uz motor za prednje brisače, pa evo otvaram novu.
Svaki put kada vozim po autoputu sjetim se tog problema, pa onda zaboravim na njega do sljedećeg puta. Naime, brisači su pri brzinama preko 120km/h skoro neupotrebljivi. Motor ih jedva vrati nazad. Malo sam gledao kod rusa i to je izgleda svima problem. Našao sam ovo rješenje http://xn--2111-43da1a8c.xn--p1ai/forum ... php?id=957
Dakle montira se motor od Volkswagen Transportera T4, koji izgleda paše na šaraf, samo treba priključak spojiti po priloženoj šemi.
To mi je u planu za napraviti, pa javim kada bude gotovo. Ovi što su napravili kažu da je razlika drastična :)

Ako ima netko neko drugo rješenje neka ga ovdje podjeli.
Znam da bruyoni koristi onaj premaz, pa ne koristi brisače, ali ovdje više mislim na poboljšanje samih brisača.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Motor za prednje brisače

Post by bruyoni »

VIdiš, dobro je znati ako mi negde naleti neki taj motoreduktor od T4. Ovo mu je VW serijski broj: 1C0 955 119 MY

Jeste da sa premazom nakon 100 km/h nema apsolutne potrebe za brisačima ali sam premaz počeo koristiti upravo zbog te "genijalne" ruske ideje da upotrebe to sranje od motora.

rascho

Post by rascho »

Evo i link gdje piše da pašu i od Priore uz manju prilagodbu, ali ne znam da li su u Priori ispravili tu glupost.
http://xn--2111-43da1a8c.xn--p1ai/repea ... -2110.html
Inače na tom linku je dolje u komentarima onaj prvi link, jer je tip komentirao da on ima ugrađeno od VW-a.

bruyoni

Post by bruyoni »

Čini mi se da je motoreduktor isti samo su nešto izmenjali kulisni mehanizam.
Između ostalog, kod nas (a i kod vas) ću lakše i brže naći VW deo nego kompletan mehanizam od Priore.
Nešto mi se kroz maglu javlja da je neko nekada jednom tražio taj kompletan mehanizam za brisače, ne mogu se setiti da li za Samaru ili za 110, i da je sam motoreduktor bio nešto smešno jeftin dok je mehanizam bio nešto baslosnovno skup.

rascho

Post by rascho »

U katalogu dijelova za Ladu ja sam našao samo 2110-5205015 oznaku za cijeli komplet. Sam motor nema svoj broj, pa ne znam da li ga uopće prodaju. Na ebayu je cijena paprena za cijeli komplet, puno je jeftiniji samo motor za VW. Inače već sam naručio motor of Febija ovaj http://www.ebay.com/itm/291104693466?ss ... 1497.l2649

bacushka
Automobil: 21113

Post by bacushka »

nekog muci gvozge a nekog gake
http://www2.fluoridealert.org/Alert/Canada/Ontario/Fluoride-sharing-the-same-legacy-as-asbestos
najbolje dane u zivotu sam proveo nocu

bacushka
Automobil: 21113

Post by bacushka »

nekog muci gvozge a nekog gake
http://www2.fluoridealert.org/Alert/Canada/Ontario/Fluoride-sharing-the-same-legacy-as-asbestos
najbolje dane u zivotu sam proveo nocu

rascho

Post by rascho »

Ona prva dva linka si nešto zeznuo, pa se ništa ne dobije kada na njih klikneš, ali, da na ovome se vidi meyle motor,kojega su i rusi sa mog linka koristili, a ima i dobra crossreference lista za druge proizvođače.
Inače moj motor je već stigao i planiram ga staviti za vikend, pa ću javiti dojmove.

rascho

Post by rascho »

Evo motor je u pogonu. Nisam ništa slikao jer su slike sa ovih linkova što sam objavio ranije potpuno dovoljne.
Cijeli sklop se skida sa odvrtanjem 3 šarafa i novi motor se spoji po priloženoj shemi. Jedino se novi motor ne može montirati u isti položaj kao i stari, nego se mora zakrenuti za 180 stupnjeva, ali nakon toga lijepo stane, bez da zapinje.
Što se performansi tiče razlika je očigledan. Na žalost nije bilo kiše, pa nisam mogao dugotrajnije testirati, ali jutros sam prilikom vožnje na posao, zaletio se 140 po autoputu i prskalicama prao staklo. Brisači su radili bez po muke.
Dakle, sa novim motorom brisači rade osjetno brže nego sa starim + mogu raditi pri opterećenjima (brzine veće od 120km/h) pri kojima je stari motor izgledao kao da će crknuti svaki čas.
U svakom slučaju preporučujem ovu promjenu.

bruyoni

Post by bruyoni »

Hajde napravi video ako nađeš vremena. Baš me zanima razlika u brzini kretanja, to bi mi baš prijalo kada radi na intervalu jer se u odnosu na druga vozila baš vuku.

Jel bilo potreba za nekim dodatnim štelovanjem mehanizma? Kada si skidao motor je l' si VW motor samo stavio na mesto starog i vratio nazad?
Last edited by bruyoni on Wed Sep 03, 2014 2:21 pm, edited 1 time in total.

rascho

Post by rascho »

Sve stane kao original, jedino što moraš zarotirati motor za 180 stupnjeva. Stari motor gleda u desno kada je montiran na nosaču (vidi se na ovoj slici http://xn--2111-43da1a8c.xn--p1ai/image ... 0/zam4.jpg), dok novi gleda u lijevo (naravno gledano dok stojiš ispred haube, odakle sve to i radiš). Tu dođe dosta blizu onog crnog polukruga (za koji ne znam šta je, a nalazi se između ventilatora kabine i originalne pozicije motora za brisače, malo se vidi na predhodnoj slici direktno ispod ruke majstora). Ali kod mene je sve stalo bez ikakvih pproblema. U biti najveći problem je bio izvući komplet mehanizam dok je na njemu bio montiran stari motor, čak sam morao otpuštati šarafe od motora da bih to sve izvadio. Kada sam stavio novi, pošto gleda u drugu stranu, pa je time cijeli sklop kraći nego originalno, bilo ga je lakše za vratiti.
Zapravo me je iznenadilo koliko je sve prošlo bez problema.

E da, još jedna napomena. Kada gledaš one sheme spajanja vidjet ćeš da je nacrtano 5 žica, a Ladin priključak ima 6 kontakata. Na originalu su dva kontakta kratko spojena, pa sam tako ostavio i na novome, dok je na shemi taj 6ti kontakt ostavljen prazan. Meni radi sve kako treba. Zanči žice se spoje kao na shemi, a kratki spoj ostane kao što je i na originalu.

bruyoni

Post by bruyoni »

kod nas nov Meyle 3300 dinara (30€) hmmm...
Da kasnije ne idem da menjam diskove...

rascho

Post by rascho »

Planiram ti snimiti video pa da vidiš kako radi, ali nikako da ulovim kišu. Zapravo još nisam motor testirao u realnim uvjetima, u vožnji s kišom. Zadnjih par dana stalno pada, ali nikako dok se ja vozim. Ako ne uspijem uloviti kišu, potrudit ću da za vikend snimim video sa vrtnim crijevom, ali opet to nije pravi dojam s obzirom da auto stoji.

rascho

Post by rascho »

Eto nikako da dočekam kišu, pa sam snimio ispred kuće sa vrtnim crijevom.

Link: https://dl.dropboxusercontent.com/u/5260746/Brisaci.m4v

Nekoliko mojih opažanja. Sada dok sam snimao video i nije mi se učinilo toliko brže nego ranije, ali pretpostavljam da je to jer sam se već navikao na ovu novu brzinu. Volio bih da komentirate to vi koji još imate original Ladin motor, da li vidite razliku u brzini. Ja se sjećam da sam nakon prvog korištenja bio baš zadivljen.
Ono što se može vidjeti na videu je da je treća brzina otprilike duplo brža od druge. Sjećam se da mi je još kada sam kupio Ladu treća brzina bila pravo razoačaranje jer je bila samo malo brža od druge.
Još bih volio snimiti video pri brzini od oko 140km/h po kiši pa da se vidi kako motor lijepo radi.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Ne moze da se vidi klip.

Post Reply