Pomagajte ako boga znate, auto kuva a ja sizim!

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

sale75a

Pomagajte ako boga znate, auto kuva a ja sizim!

Post by sale75a »

Prosle godine je pocela samara da podize temperaturu kad se ide negde prvom, drugom i kad stanem izbaci malo antifriz. Ja to nisam shavatio ozbiljno, dolivao sam i terao sam ali ove godine sam isao na selo i morao sam da idem 10 i vise kilometara prvom, drugom i izbacila je sve antifriz iz posude. Zamenio sam termoprekidac, (ako je to ono sto je zavijeno na crevu pored termostata), isprobao sam ventilator na zivo i on radi, pregledao osigurace, zamenio termostat i pre neki dan ponovo se desilo ali sa time sto je u trenutku kad sam ja stao otvorio haubu i ventilator se bas zaustavljao. Sta mi predlazete? Ja vise ne znam sta da radim, automehanicar mi je predlozio da odem kod autoelektricara jer mi kao laze skala u kabini i kasnije se pali ventilator. Kakva su vasa iskustva? Da ne zaboravim samara mi nosi 111 motor
Hvala vam unapred!

skora

Re: Pomagajte ako boga znate, auto kuva a ja sizim!

Post by skora »

Meni deluje kao nesto drugo,ali da ne malerisem.....

Ajmo redom

- Termo prekidac - nalazi se na hladnjaku,moze biti bazdaren na ranije ili kasnije paljenje ventilatora ,menja se za 2 sekunde i ima indicije da deo kao NOV nije ispravan.

- Termo davac - nalazi se na glavi motora,daje indikaciju instrument tabli i pobudjuje skazaljku od temperature.Isto ima indicije da deo kao nov bude neispravan

- Termostat - isporucuje se u odgovarajucem kucistu,trebao bi da bude glavni krivac tvog problema(ostaje zatvoren) i kao nov deo moze biti neispravan.

PROVERI CREVA dali su vruca u momentu kada temperatura na skali prelazi polovinu.Ukoliko su oba creva vruca (i gornje i donje),nije problom u njemu.Znaci da ga otvara i da voda cirkulise.
Nakon toga kupi NOV prekidac i davac i zameni ih.Kostaju oko 800din oba.Uzmi prekidac koji ranije otvara ....na 82.....

Ako se i posle zamene ta dva dela temperatura bude dizala,odnosno se palio ventilator a on kuva,onda ti je zviznuo dihtung glave od tog silnog pregrevanja......

Dakle ...provera creva,zamena davaca i prekidaca......pa javi kako stoje stvari.......skala u kolima te generalno sada i ne zanima...... ona je informativno kontrolnog karaktera,a creva su merodavna u ovoj proveri

P.S. - postoji mogucnost da ti je hladnjak prljav ili sace zapuseno......

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

Proveri hladnjak da celije nisu zapljane.....imam utisak da ti hladnjak ne moze da ohladi vodu.....ili kasno otvara termoprekidac....

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Meni to liči na izgoreli dihtung na glavi motora. Kada izgori izmedju klipa i kanala za vodu onda kompresija vraća vodu u prelivnu bocu.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Ako nadima creva to je dihtung a moze biti i posuda kao sto je dajko i briyoni imali slucaj.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Glasam za termostat.

sale75a

Post by sale75a »

Automehanicar mi je rekao to da postoji mogucnost da je otisao dihtung, kazao mi je da cu to znati ako otvorim bocu za antifriz i u njoj budu izlazili mehurici onda je otisao, ako ih nema onda ne. Ja sam to gledao i nema ih. Jedino sto preostaje je da potrazim termoprekidac na hladnjaku i da ga zamenim. Recite mi kako se cisti hladnjak? Mozda je i to problem a termostat sam zamenio a radio je i stari, proverio sam i creva i kad dostigne neku temperaturu pocne i ono drugo crevo da se greje tako da je on sto posto iskljucen.
Hvala vam puno

skora

Post by skora »

sale75a wrote:Automehanicar mi je rekao to da postoji mogucnost da je otisao dihtung,
U najavi je ,ali da ne malerisemo pre vremena.....
sale75a wrote: kazao mi je da cu to znati ako otvorim bocu za antifriz i u njoj budu izlazili mehurici onda je otisao, ako ih nema onda ne. Ja sam to gledao i nema ih.
Ako ti je hladnjak zapusen i voda/antifriz ne cirkulise u krug,onda ne mogu ni mehurici da izlaze....
sale75a wrote:Jedino sto preostaje je da potrazim termoprekidac na hladnjaku i da ga zamenim.
Image
sale75a wrote:Recite mi kako se cisti hladnjak?
Skini ga,gurni crevo pod mlazom i ispiraj dok ne potece idealno cista voda.Spoljno sace nekom cetkicom NE CELICNOM,ali da bude MALKO tvrdja od farbarske........recimo za zube....
sale75a wrote:termostat sam zamenio a radio je i stari, proverio sam i creva i kad dostigne neku temperaturu pocne i ono drugo crevo da se greje tako da je on sto posto iskljucen.
Creva na radnoj temperaturi treba da ti budu toliko vruca da ne mozes da ih drzis,ali pritom mekana da mozes da ih stiskas bez otpora.Ukoliko naduvava creva to ne valja.....

Sam termostat je loseg kvaliteta i kao nov moze da ne valja iako si ga zamenio.....

AKO SU :

- Creva vrela i mekana I GORNJE I DONJE u momentu radne temperature

- Ako pali ventilator

- Ako ti prelivni sud nije busan pa gubi tecnost

- I ako ti je hladnjak cist da voda cirkulise

onda je ono najgore ....dihtung glave.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Hladnjak i ceo sistem se dobro čisti sodom bikarbonom, ali to zna da dovede i da sistem negde procuri gde jje bio kamenac ili prljavština sprečavala da voda iscuri napolje.

sale75a

Post by sale75a »

Ja sam mislio za termodavac da je termoprekidac, tako je to kad sam amater. Sutra menjam njega pa cemo videti da li je to problem ili nesto drugo ali cudi me da je automehanicar tako traljavo uradio posao a uzeo mi hiljadarku. Ako ne bude bilo to onda skidam hladnjak a svakom slucaju javicu sta je bio problem

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ovo nije forum za Samaru nek neko od nadležnih prebaci temu tamo gde joj je mesto.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Pa dobro, motor je od 111....
Samo Samara Srbina Spasava

skora

Post by skora »

sale75a wrote:Ja sam mislio za termodavac da je termoprekidac Sutra menjam njega pa cemo videti da li je to problem
Cek cek polako ....sta menjas sutra ???? Davac ili prekidac???? Davac si vec zamenio koliko sam te shvatio /U prvom postu si napisao ovo
sale75a wrote: Zamenio sam termoprekidac, (ako je to ono sto je zavijeno na crevu pored termostata)
...ali NISI zamenio PREKIDAC koji je osnov cele price jer ON PALI ventilator.Dakle njega zameni.....jer tvoja provera ventilatora na zivo (kao sto rece) ukazuje na to da je ventilator ispravan,a prekidac NE........i zato sto je on u maleru,ventilator nekad hoce a nekad nece,i zato dolazi do kuvanja.Jos jednu stvar nemoj da smetnes s uma.....napisao si da te problem dolivanja vode prati od prosle godine ali da ga nisi shvatao ozbiljno.Ako je tako,vrlo je moguce da ti je dihtung pod velikim opterecenjem svo to vreme koliko je mucen......
Zamenom prekidaca dobices siguran rad ventilatora ,ali i dalje prati potrosnju tecnosti....obrati paznju na auspuh sta se desava.....jer ako je gubi - morace glava dole

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

EEE zamalo da zaboravim, prvo stavi provereno ispravan čep posude za antifriz.

sale75a

Post by sale75a »

Na slici mozete videti deo koji sam zamenio ali termoprekidac se ne vidi sa unutrasnje strane hladnjaka kao sto je kod kolege gore na postavljenoj slici. Kod mene to izgleda ovako i u svakom slucaju cu morati da skinem hladnjak i da ga operem uzgred pa da onda vidim gde se nalazi posto je to sve nabijeno kod mene i ne mogu ga naci. Evo i fotiki

Post Reply