Citanje sa kompjutera nije fama
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Citanje sa kompjutera nije fama
Drugovi i drugarice, sada smo 2017 godina! Odvezao sam moju Lajku 110 u jednom serivsu u Skoplju, necu reci u kojem, jer nemam zasto nekoga besplatno reklamirati, ali vam zelim saopstiti sledece: Staviti Ladu na kompjutersko citanje nije niikakva fama, i to ne treba kostati puno. Naime, imao sam problema sa alternatorom, tacnije, ispraznio mi se akumulator i auto mi je stao usred voznje. U servisu su moj auto stavili na kompjuter ne bi li videli dali je problem regler ili diodna ploca, kako su pretpostavili pocentno problem. Dok je kompjuter ocitavao, frikovi su popravljali drugi auto. Kompjuter je utvrdio da nije posredi regler, sto bi svaki majstor prvo mislio da je problem, vec tamo neka dioda. U roku od pola sata demontirali su alternator i zamenili diodu koja je crkla. Usput su mi saopstili da na kompjuteru nisu ocitali nista drugo sto bi bilo zabrinjavajuce, ali da "klapna" koja propusta benzin ne radi najbolje, ili je zaprljana ili treba da se promeni. Ali da u dogledno vreme nemam problema sa klapnom, vec ce povremeno seckati u voznji. A meni uistinu secka povremeno u voznji. Kada sam pitao koliko treba platiti, rekli su mi da za zamenu diode i za "ruku" trebam platiti 15 eura, ukupno. I, to je to. Pitao sam, koliko trebam platiti za citanje na kompjuteru, rekli su mi da to mene ne kosta nista, jer kompjuter njima olaksava posao, kako ne bi istrazivali u cemu je problem i gubili vreme. Auto je sada okej, a klapnu cu promeniti jednoga dana kada problem eskalira. Koji je to servis? Reci cu vam ovako: Servis je licenciran za jednu veoma skupu marku dzipova, nemaju direktne veze sa Ladom, rade i druge automobile, ali su ovlasceni za te dzipove. Lada za njih nije nikakav bauk.Ja bih rekao da je Lada za njih veoma lak posao. Cini mi se da ovo moje iskustvo daje odgovore za mnoga pitanja, diskusije, dileme sa ovog foruma oko nekih problema. Sto se mene tice, za sledeci problem sa mojom Ladom necu ici u neku garazu tamo nekog eksperta za Lade, vec u ovaj servis, mozda i u neki drugi servis, gde ce mi za pola sata - sat, zavrsiti posao. Auto kao auto - mehanika i elektrika. Ajde, odgovorite, dali se slazete ili ne sa mnom?
-
masan_motor
Re: Citanje sa kompjutera nije fama
Ta klapna nikad ne radi kako treba i ne razumem sto je kompjuter uopste registruje kao problem. Mislim da u fabrici svakoj trecoj ladi to svetli hahaha pa putinu nova vesta na premijeri pred novinarima nije htela da upali 
-
bortlonger
- Automobil: lada
koju dijagnostiku koriste u tom servisu, a ona pokaze neispravan alternator, tj dioda? koji je kod za tu gresku?
da li su nakon izvrsene popravke ponovo odradili dijagnostiku?
da li su nakon izvrsene popravke ponovo odradili dijagnostiku?
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
Ne znam, meni su dali casu toplog nes-kafea sa cefkom, pusio dve cigarete i platio posao. Sto bi se reklo, nije radjena ponovo kompjuterska dijagnostika, ali alternator radi, auto vozi.
-
bortlonger
razmisli malo ovako.. ako se neispravan alternator tj neispravna dioda detetktuje dijagnostikom, nakon popravke iste, potrebno je da se dijagnostikom i potbrdi da li ona radi, rj ako je pre popravke kompjuter izbacio gresku za neispravan alternator, nakon popravke i ponovne dijagnostike, greske ne bi trebalo da bude.
da pojasnim, dijagnostika ne otkriva kvar niti na regleru, niti alternatoru, niti diodu.... ako gresim, pronadji i napisi koji kod je za tu gresku..
da pojasnim, dijagnostika ne otkriva kvar niti na regleru, niti alternatoru, niti diodu.... ako gresim, pronadji i napisi koji kod je za tu gresku..
-
masan_motor
U ozbiljnom servisu si daleko od automobila i nemaš pojma šta rade na autu niti vidiš majstore - na kraju dobiješ račun i opran/usisan auto.
Ovo je klasična priča o dijagnostici i dotegnutim tj očišćenim buksnama.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Covek je rešio problem za male pare a i rekli su mu za klapnu što i sam zna, ja sa običnom delfi diagnostikom igram se sa fiestom i podesavam rad motora kako ja hoću, posle menjanja dizni podesili vrednosti kako knjiga kaže i gas nema razmišljanja i lupanja glave, ne kvarite i ovu temu.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Pa kad je čovek otišao kod majstora koji ume da uposli mozak a ne kod dunđera ili menjača delova. Dijagnsotika nije samo kačenje kompijutera već proces koji osim alat upošljava i mozak.
Pride su ljudi koji rade u tom servisu očigledno imuni na sindrom pokondirene tikve i znaju posao tako da im slobodno reci ime da bi ostali iz togdela balkana znali gde da oteraju bilo koje vozilo.
Pride su ljudi koji rade u tom servisu očigledno imuni na sindrom pokondirene tikve i znaju posao tako da im slobodno reci ime da bi ostali iz togdela balkana znali gde da oteraju bilo koje vozilo.
-
bortlonger
i u najozbiljnijem servisu, kvar alternatora, reglera ili diode se ne otkriva dijagnostikom i kacenjem na komp, iz prostog razloga sto nema takve dijagnostike koja moze ocitati greske na alternatoru.. . takodje, u ozbiljnom servisu, problem sa alternatorom, reglerom i diodom se resava obicnim unimerom. u ozbiljnom servisu jesi daleko od auta, ali dobijes papir sa ocitanim greskama pre popravke, a takodje i odstampan papir sa dijagnostikom,nakon popravke.. u ozbiljnom servisu, ako je komp tj djagnostika ocitala gresku, napr klapne, taj se problem resava, a ne teraj moze to tako, nesmeta nista..masan_motor wrote:U ozbiljnom servisu si daleko od automobila i nemaš pojma šta rade na autu niti vidiš majstore - na kraju dobiješ račun i opran/usisan auto.
cena za ruke od 15 eura je sasvim pristojna, mada i sam proces remonta alternatora i zamene diode, verujem da nije trajao duze od sat vremena...
htedoh reci, dijagnostikom i komp je nemoguce ocitati gresku na alternatoru, regleru, diodi.. nisu bili korektni vec su ti pricali sarene laze...
toliko o ozbiljnom servisu i besplatnoj dijagnostici...
- aleko-2141
Bortlonger, na kom principu radi altelnator na Ford mondeu i fokusu?
-
bortlonger
ajd ti meni napisi kod greske za neispravan regler ili diodu ili alternator na fokusu ili mondeu?
P....? (koji br?)
ili da pitas na fordovom forumu pa nam kazes? mozda Dragomir iz RSD- a zna?
a i da nam opises kako se to igras sa motorom uz pomocu obicne delphi dijagnostike? cipujes, menjas mape? sta konkretno?
P....? (koji br?)
ili da pitas na fordovom forumu pa nam kazes? mozda Dragomir iz RSD- a zna?
a i da nam opises kako se to igras sa motorom uz pomocu obicne delphi dijagnostike? cipujes, menjas mape? sta konkretno?
- aleko-2141
Kod njih altelnator radi preko kompa i ima dve vrste nekih dioda koje ako ne ubodes sija lampica na tabli ko novogodišnja jelka a ima dva čoveka koja mogu ti da ispitaju i poprave, nisam pametan da ti objasnim nit me to toliko zanima da bi pamtio jer mi je previše informacija i od mog posla al znam kad mi se auto gasio da pomeranjem tamo nekih parametara menja se rad motora tj ujednacava rad istog, otvarao sam do sad bar jedno 15 motora i dan danas me ne zanima redosled stezanje i bilo čega kad sve lepo pise u auto dati, i rekoh vam ostavite čoveka na miru, resio je problem i zadovoljan je.
-
bortlonger
na svakom autu kad alternator ne puni, sija ili zari sijalica na tabli,i to uopste nema veze sa ECU, tj kompjuterom.. koliko coveka ima da ispitaju i poprave, neznam i nesporim.. moja tvrdnja se odnosila na to da nijedna dijagnostika, pa ni original fordova (posto si pitao za focusa i mondea) ne ocitava greske na alternatoru.. sad nevidim svrhu tvog pitanja na kom principu rade.. kako god da rade, bilo koji kvar na alternatoru, takodje i anlaseru, dijagnostika NE OCITAVA..
koliko si motora rasklopio i sklopio, da li znas redosled pritezanja - licno mene ne zanima.
na kraju, cilj mi je bio da ovom coveku sto je postavio temu, skrenem paznju, bez obzira da li ce on to prihvatiti ili ne, da iako su mu otklonili kvar, naplatili skromno, ipak ispali nekorektni, a vec sam napisao zbog cega..
a evo i pitanja za njega - kako je proverio da alternator sada ispravno radi? jel poverovao na rec majstorima, jel sam izvrsio proveru? prosto, kako zna da sad alternator radi ispravno..
nikakve zle namere, niti potcenjivanja bilo koga u ovim mojim postovima nema.. skrecem mu paznju da mu nisu rekli istinu, nisu bili korektni.. ta njihova nekorektnost ga je navela da on sad. napise kako su kompjuterskom dijagnostikom, otkrili da je crkla dioda.. a to je u najmanju ruku neistina, da nekazem glupost.. evo, neka svrati opet do njih da mu kazu kod greske.. uostalom, ja napisah, a ostalo je na njemu..
koliko si motora rasklopio i sklopio, da li znas redosled pritezanja - licno mene ne zanima.
na kraju, cilj mi je bio da ovom coveku sto je postavio temu, skrenem paznju, bez obzira da li ce on to prihvatiti ili ne, da iako su mu otklonili kvar, naplatili skromno, ipak ispali nekorektni, a vec sam napisao zbog cega..
a evo i pitanja za njega - kako je proverio da alternator sada ispravno radi? jel poverovao na rec majstorima, jel sam izvrsio proveru? prosto, kako zna da sad alternator radi ispravno..
nikakve zle namere, niti potcenjivanja bilo koga u ovim mojim postovima nema.. skrecem mu paznju da mu nisu rekli istinu, nisu bili korektni.. ta njihova nekorektnost ga je navela da on sad. napise kako su kompjuterskom dijagnostikom, otkrili da je crkla dioda.. a to je u najmanju ruku neistina, da nekazem glupost.. evo, neka svrati opet do njih da mu kazu kod greske.. uostalom, ja napisah, a ostalo je na njemu..
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
P0620 i P0622 greške vezane za sistem digitalne kontrole alternatora kod Forda. BMW je sa Bošom i Densom razvio kompijuterski kontrolisane alternatore koji u vezi sa ECU-om i određuju struju i napon odvojeno za različite sisteme i šalju dosta grešaka, negde sam imao spisak jer je ubitačan problem na GS-ovima kad im neko nakarika ne OEM LED i HID lampe. Nove trojke i petice imaju odvojen kompijuter za vodenu pumpu i alternator, pa im se pristupa preko zvanične dijagnostike. Reno Nissan u novim vozilima ne upošljava reglere već kontrola ide preko naponskih kontrolera kojima komanduje ecu jer alternator pravi dosta više od 14V koje se posle transformišu u potreban napon i struju, Mercedes je BCM kontroler iz luksuznih mašina sa dva akumulatora preneo u sve modele zbog jeftinije B2B kupovine na veliko... Tako da, da. Osim što će se upaliti lampica akumulatora na tabli u novijim, 10 i manje godina, u sve više vozila će alterantor redovno bacati greške ECU-u u slučaju kvara i može mu se pristupati radi dijagnostike preko CANBUS magistrale.
Lada to nema za sada.
Lada to nema za sada.
-
travelman
Ja cu ti vrlo rado odgovoriti na ovo pitanje ... ali pre toga ti moram odrzati vaspitno popravni čas iz edukacijea evo i pitanja za njega - kako je proverio da alternator sada ispravno radi
Nit krace prosto proširene rečenice nit više gramatičkih tj pravopisnih grešaka. KOLIKO ČOVEKA jekoliko coveka ima da ispitaju i poprave, neznam i nesporim
, ispravno je KOLIKO LJUDI Da li se neznam piše tako ili možda ne znam, kao i nesporim tj ne sporim je glupo objašnjavati u ovoj temi jer je to ipak gradivo iz 1, razreda osnovne škole
A sad da se vratim na temu ... kolega je siguran da mu altenator radi ispravno jer sada mu auto radi i vozi. Tako on kaže. A pre toga je auto stao u voznji zbog praznog akumulatora.
U ovome se slazem sa tobom ... mada si malo grubo objasnio ali kapiram šta je pisac hteo da kaže.skrecem mu paznju da mu nisu rekli istinu, nisu bili korektni.. ta njihova nekorektnost ga je navela da on sad. napise kako su kompjuterskom dijagnostikom, otkrili da je crkla dioda.. a to je u najmanju ruku neistina, da nekazem glupost.. evo, neka svrati opet do njih da mu kazu kod greske.
Nekada davno sam imao drugara koji je radio auto elektriku, sećam se da je pričao kako su mu najsladje zaradjene pare bile one na glupim i prostim kvarovima. Tipa, auto neće da vergla i slično. Kaže pacijentu da dodje za 2 sata a on će , kao, u medjuvremenu da skine alnaser i remontuje ga. Naravno da od te rabote nije bilo ništa jer je problem bio samo u + kablu koji je spao sa automata alnasera.
Lepo si ti rekao da ovce sluze za šišanje
P.S. Hvala ti za selfi