Visina svetlosnog snopa fara.
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Visina svetlosnog snopa fara.
U zadnje vreme sam primetio na mojoj 111, da levi far ima viši snop od desnog. Kada spuštam snop pomoću onog sistema (mislim da je pneumatski sistem) na najnižoj poziciji se izjednače visine oba fara, pa pretpostavljam da je do tog sistema. Zanima me, zna li neko, da li je to pod pritiskom, mogu li ja to da otvaram da vidim šta tu ne radi?
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ja sam otvarao farove na svojoj 112-tici. Nema nikakve pneumatike, sve je na šaraf. Slobodno rastavi i vidi šta je bilo. Meni je bila spala ona plastikica koja drži leću sa toga šarafa koji se okreće da bi podesio visinu, pa je far svjetlio u pod i nije ga se moglo podići.
Oni unutarnji šarafi su za podizanje gore-dolje, dok su vanjski za pomicanje lijevo-desno.
Oni unutarnji šarafi su za podizanje gore-dolje, dok su vanjski za pomicanje lijevo-desno.
- KamAZ driver
-
rascho
Ja sam mislio na one šarafe na samom faru pomoću kojih se svaki far zasebno može pomicati. To kod volana nikada nisam niti dirao, pa sam zaboravio da postoji :-)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- josif visarionovic
- Site Admin

Meni su se vremenom farovi sami spustili?!
Naime, posto imam korube (podkrila), a stavio sam plinsku bocu u gepek, resio sam da podignem auto malo pozadi da ne bi cesalo o korube kada upadnem u kakvu rupetinu. Preko metalnih distancera koji se kace na amortizer sam podigao auto za oko 3cm i tom prilikom su mi se snopovi farova spustili, pa sam preko onih srafova sto rascho spominje nastelovao farove na optimalnu visinu (kao sto su bili pre ugradnje plina).
E sad, vremenom su farovi sve vise i vize pokazivali ka zemlji, a ja sam otpustao i otpustao te regulatore i doterao sam ih do kraja. Sad vec pocinje da mi smeta sto kratka svetla postaju - suvise kratka.
Ima li neke pomoci?
Naime, posto imam korube (podkrila), a stavio sam plinsku bocu u gepek, resio sam da podignem auto malo pozadi da ne bi cesalo o korube kada upadnem u kakvu rupetinu. Preko metalnih distancera koji se kace na amortizer sam podigao auto za oko 3cm i tom prilikom su mi se snopovi farova spustili, pa sam preko onih srafova sto rascho spominje nastelovao farove na optimalnu visinu (kao sto su bili pre ugradnje plina).
E sad, vremenom su farovi sve vise i vize pokazivali ka zemlji, a ja sam otpustao i otpustao te regulatore i doterao sam ih do kraja. Sad vec pocinje da mi smeta sto kratka svetla postaju - suvise kratka.
Ima li neke pomoci?
Nikad se ne svadjaj sa budalom, mozda ljudi nece primetiti razliku...
-
rascho
Rastavi far. Vidjet ćeš da je unutra vrlo jednostavan mehanizam sa jednim šarafom koji podiže i spušta far i jednim koji ga pomiče lijevo desno. Probaj nešto iskombinirati tu ako se da. Meni je bila spala plastika koja spaja taj šaraf i pomični dio fara pa je bilo gotovo nemoguće podešavati visinu.
Kod tebe su se možda ti plastični navoji, koji klize po šarafu izlizali, ako si ih previše silovao, jer ne vidim kako bi drugačije farovi mogli padati sami od sebe.
U svakom slučaju mehanizam je ultra jednostavan pa ćeš sigurno nešto moći napraviti.
Kod tebe su se možda ti plastični navoji, koji klize po šarafu izlizali, ako si ih previše silovao, jer ne vidim kako bi drugačije farovi mogli padati sami od sebe.
U svakom slučaju mehanizam je ultra jednostavan pa ćeš sigurno nešto moći napraviti.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
problem!!desni far jako nizak,ne moze se dici. juce sam isao kod majstora 3 sata su skidali i cackali far... i nista
interesuje me da li moze staklo da se odvoji od fara/plasticnog kucista! i drugo,sta ciniti,ima li pomoci? samo ne novi nemam para 
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Tebe baš krenulo. Elem nisam radio ali koliko sam čitao, i valjda pravilno protumacio, staklo fara nije zalepljeno za kuciste vec ga drze one dve, tri čelične opruge sa gornje i dve sa donje strane. one kad se skinu staklo se odvaja dok se ono unutrašnje sočivo drži nekim mehanizmom za šrafove kojima se šteluje. Često je problem da neki od tih šrafova spadne, ili ode predaleko, pa onda izgubiš mogućnost štelovanja u jednoj osi. Kad se sve rastavi mislim da nebi trebalo biti neka velika nauka da se sredi i sastavi